16 stvari, ki jih je dobro vedeti, preden z mulci odpotujete na tajske otoke

1

Izkušnje s potovanjem z mulci po Tajski imamo predvsem iz potovanj, kjer smo obiskali tajske otoke – Koh Samui, Koh Phangan itd. Če se kmalu odpravljate na Tajsko, si tako preberite 16 stvari, ki vam bodo olajšale potovanje in zmanjšale prtljago. 

1. Vize ne potrebujete (do 30 dni)

Razen, če ne potujete po Tajski več kot 30 dni. Če potujete dalj imate na voljo dve opciji: viza za dvakratni vstop (150 eur/osebo) ali 60 dnevna viza (50 eur/osebo).

2. Prednost družinam z otroki na letališčih

Letala za Bangkok in iz Bangkoka so navadno kar polna in ko boste že obupali pred dolgo čakalno vrsto pred chek-inom vprašajte, če imajo posebne vrste za družine z otroci. Po naših izkušnjah jih v Bangkoku imajo in tako smo se rešili (več urnega) dolgega čakanja v vrstah.

3. Bankomati so povsod

Bankomate najdete skoraj povsod, tudi tiste, na katerih lahko dvigujete z maestro kartico. Na letališču smo našli samo en bankomat za maestro kartice, medtem na so bili na otokih Koh Samui in Koh Phangan praktično povsod.

4. Taksi prevozi niso poceni

Cene taksi prevozov so podobne cenam v Sloveniji ali celo dražje, kar nas je presenetilo. Preden vas odpeljejo do taksija, barantajte za ceno in se pozanimajte, da boste v taksiju sami, če ne lahko pot traja dolgo, saj boste morali čakati, da odložijo ali poberejo vse druge potnike na poti. Če nimate avtomobila in ne bi zapravljali za taksije, se lahko odločite tudi za motto hopping. To je opcija za tiste pogumne družine, ki so za lahkotno potovanje naokoli. Cena najema skuterja na dan se vrti okoli 7 EUR.

IMG_1460
Skupinski taksi, Koh Phangan, Tajska

 

5. Pranje perila

Perilo vam operejo na vsakem koraku za ceno od 1 do 1.8 EUR na kg. Perilo operejo v 24 h in čudežno bodo zginili madeži, ki doma kar ne grejo ven. Z možnostjo pranja perila povsod lahko vašo prtljago zmanjša za kakšno torbo.

IMG_1021
Pralnica perila, kjer očistijo vse madeže, Tajska

 

6. Trgovine delajo tudi do polnoči ali dlje (FamilyMarkt, 7/11)

To je pomembno takrat, ko si zaželite nočne sladice ali hladnega piva ali pa če vam zmanjka vode. 🙂 Prodajajo tudi otroške plenice (ki niso najbolj poceni), vlažilne robčke in druge stvari, ki pridejo prav dojenčkom. So pa te trgovine kar skope z izbiro zdrave prehrane.

7. Sprintajte karte za trajekt

Dokazilo na telefonu ne velja, tako da karte za trajekt imejte v fizični obliki. Da se vam ne bo zgodilo, da vas bo cel trajekt čakal.:) Karte kupite online, vsaj 3 dni prej.

8. Resort hopping

Če plaža blizu vas preveč “algasta” ali pa je zaradi neurja čisto neurejena, pomislite na Top-resort-hopping – poiščite top resorte v okolici, naročite pijačo in se namakajte v njihovih bazenih. Preverite prej, če dovolijo dostop tudi obiskovalcem, ki pri njih ne bivajo.

9. Komarji so

Najbolj nadležni so ob sončnem zahodu, tako da vsaka zaščita pred njimi pride prav. Lahko pa ostanete v morju, dokler sonce ne zaide.

10. Večja časovna razlika in jet leg

Časovni zamik s Slovenijo je + 6 ur in zna predvsem mulce presenetiti z jet legom oz. jih zna presenetit, zakaj jih starši dajejo spat, ko pa niso še zaspani. Kaj vse lahko naredite, da skrajšate čas navajanja na drugi časovni pas si preberite v članku 13 nasvetov, kako se izogniti jet legu otrok na poti in doma.

IMG_1230
Jet Leg te lahko premaga in lahko zaspiš pred sladico, Tajska

 

12. Avtomobilski sedež za mulce

Preden najamete avtomobil, če se za to odločite, vprašajte, če imajo sedež za mulce na voljo, kajti velikorat se zgodi, da sedežev ni na voljo oz. niti varnostnih pasov. Da se vam ne bo zgodilo, da oče vozi, mama pa poskuša dva majhna mulca držati v svojih sedežih. 🙂

13. Ne hranite opic

Na Tajskem (odvisno od vaše poti) boste lahko srečali veliko opic, ki so prava atrakcija za mulce. A pazite, da mulce držite na varni razdalji in ne dovolite jim, da jih hranijo, da se izognete morebitnim, zelo bolečim in nevarnim ugrizom.

14. Padajoči kokosi

Preden se na plaži uležete pod čudovito palmo, preverite, ali na njih visijo kokosi in raje poiščite tako, kjer jih ni. Okoli hotelov in prenočišč navadno poskrbijo, da so palme varne, a se nam je že zgodilo, da so kokosi padali okoli nas in od takrat naprej, smo bili bolj pazljivi, kater palmo izberemo.

IMG_1154
Preverite , če so palme “očiščene” nevarnih kokosov

 

15. Voziček marela

V primeru, da se boste šele na Tajskem zavedali, da bi bilo dobro, da imate s seboj voziček, ker boste tako bolj fleksibilni, lahko funkcionalen zložljiv voziček – marela, dobite za cca. 50 USD. Trgovino z vozički boste našli v skoraj vsakem mestu, pristanišču itd.

16. Najejte se zdravilne papaje …

… ker doma tako dobre ne boste našli. In mangov. In ne pozabiti veliko piti.

IMG_4351
Kraljevski “home-made” zajtrk iz tropskih sadežev

 

Za več dobrih nasvetov za potovanje po Tajski (predvsem po otokih) si preberite članek Dvomesečno potepanje po Tajski z dvema mulcema.

Zgornji opisi in informacije so vtisi in nasveti, kako sem jih doživela jaz s svojo družino. Za več informacij nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si ali dopišite v komentar.

Sem mama triletniku, žena 33-letniku, sestra, hči, prijateljica, ustanoviteljica start-upa in popotnica. Moja družina praktično živi v torbah, saj se vsak mesec seli iz doma v Ljubljani v dom v Maastrichtu na Nizozemskem, no skoraj vsaj mesec.

1 komentar

  1. Če uporabljate taksi pokažite taksistu, da potujete z otrokom. Zlasti Bangkok zna biti problematičen pri iskanju prostega taksija z normalno tarifo, in Tajci so blazno spoštljivi do družin z majhnimi otroci, tako da lahko s tem preskočite marsikatero vrsto. Hkrati še izpostavljam, da so bolnišnice zelo urejene, obiskovalcem prijazne in strokovne. Stroške zdravljenja boste morali sprva kriti sami, zavarovalnica vam jih povrne ob predložitvi izvirnika računa.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime