16 razlogov zakaj je Kranjska Gora predvsem pomladno – poletna destinacija

15

V Kranjsko Goro se res radi odpravimo v zimskem času, saj nudi odlično smučišče in sankališče za (najmlajše) mulce. Nudi pa Kranjska Gora še veliko več in je odlična družinska destinacija skozi celo leto, predvsem pa hladen pobeg poleti, ko je v mestu prevroče.

Priporočen čas obiska: cel dan, še bolje kar cel vikend.

Primerno za otroke: dojenčki (v vozičkih ali nosilkah), malčki, predšolski in šolarji.

Najraje pa smo ob Jezeru Jasna, Kranjska Gora

Namestitev: v Kranjski Gori je na voljo veliko možnosti najema apartmajev, nas pa je najbolj prepričal Jasna Chalet Resort, saj nudi nekaj, kar nihče drugi ne – jutranjo in večerno idilo jezera Jasna, ki vas bo napolnila z energijo neokrnjene narave, prečudovitimi razgledi in spokojnostjo. Preberite si našo oceno v članku KZM ocenjuje.

Za ugodno nastanitev si oglejte: Erjavčeva koča

Booking.com
Jasna Chalet Resort

Aktivnosti v Kranjski Gori za celo družino od pomladi do jeseni:

1. Športni park Pišnica

Začetek avgusta so neposredno ob reki Pišnici, v bližini hotela Best Western Hotel odprli športni park Pišnica. Vadbeni park obsega telovadnico na prostem, vadbeni park za starostnike in otroško igrišče. Zelo zanimivo so v športni park vključili slovenski kozolec in tako pokazali, kako se lahko prilagaja različnim okoljem in potrebam. Omogoča vsesplošno rekreacijo, od otrok do starostnikov, rekreativcev in vrhunskih športnikov.

IMG_8394 copy
Pri vstopu v Športni park Pišnica, Kranjska Gora
IMG_8316 copy
Kozolec kot slovenski simbol in vadbeni element
IMG_8381 copy
Športni park Pišnica je primeren tako za otroke kot odrasle
Športni park Pišnica

2. Sprehod ob reki Pišnici do jezera Jasna

Sprehod od Športnega parka Pišnica pa vse do jezera Jasna je primeren za velike in male mulce kot tudi za vozičke, kolesa in poganjalce. Krasna pot ob reki in gozdu nudi tudi lepo senčno zavetje ob vročih poletnih dnevih, traja pa okvirno 30 min, odvisno od hitrosti in postankov. Poleti se v (ledeni) Pišnici lahko tudi ohladite:)

IMG_8327 copy
Pot od portnega parka Pišnica do jezera Jasna pelje neposredno ob reki Pišnica
Ob reki Pišnici
IMG_8439
Kjer so na voljo tudi klopice za postanek
Igra ob reki Pišnici
Gozd daje poleti lepo zavetje v senci
Ter vse do jezera Jasna ter novega visečega mostu

3. Osvežitev pri Jezeru Jasna

Jezero Jasna je umetno jezero, ki leži na čudoviti točki, kjer lahko opazujemo lepoto Julijskih Alp. Gora Razor na levi in Prisank na desni sta vsekakor gori vredni pogleda pa tudi obiska, sploh za družine z večjimi otroci. Jezero se nahaja ob avtomobilski poti na Vršič, najlepše pa je do njega priti kar peš iz Kranjske Gore. Poleti se tudi (premajhno) parkirišče kar hitro zapolni.

Aktivnosti ob in v jezeru Jasna:

  • Okoli jezera so speljane sprehajalne poti,
  • Ob jezeru se lahko okrepčate (v Jasna Chalet Resort Alpskem baru vam postrežejo s kavo, torticami, sendviči ali zajtrkom, priredijo tudi tematska take away kosila in večerje pod zvezdami)
  • Ob “obali” si sami priredite piknik ter uživate na soncu in v prečudovitih razgledih.
  • Opazovanje račk na jezeru.
  • Se v jezeru osvežite.
  • Se po jezeru zapeljete s SUP-om, ki ga lahko najamete pri Jasna Chalet Resortu
  • Se igrate ob reki Pišnici poleg jezera ter gradite mostove in pritoke.
  • In se obvezno slikate ob kipu kozoroga.

Priporočamo sprehod v zgodnjih jutranjih urah, ko boste jezero ujeli v idilični samoti:). Če pa v Jasna Chalet Resort prespite, pa imate idilo tako prvi zase:)

IMG_8418
Ob jezeru Jasna slika ne more biti slaba:)
Jezero Jasna je najlepše obiskati zjutraj, ko še idilično sameva
IMG_8349
Slika ob ikoničnem kozorogu, jezero Jasna
Opazovanje račk ob jezeru, jezero Jasna
S SUPom po jezeru, jezero Jasna
Igra ob reki Pišnici pri jezeru Jasna
Preberite si tudi, kakše radosti nudi jezero Jasna v zimskih dneh–> KLIK!

4. Do Bedančevega doma, kjer na otroke čaka polno presenečenj

Na vrhu sedežnice Vitranc je Bedančev dom, s čudovitim razgledom na Podkoren in Kranjsko Goro. In ne samo to- le ta skriva kar nekaj novosti za naše najmlajše in hitro boste tam preživeli pol dneva.

Bedančev dom, Kranjska Gora
Bedančev dom, Kranjska Gora

Otroci se bodo razveselili tematsko – orientacijskega parka, kjer sledijo oznakam na drevesih in iščejo slavne junake iz Kekševe dežele. Park ima pet tematskih točk. Na vsaki točki je predstavljen eden izmed junakov Vandotove zgodbe: Kekec, Bedanc, Mojca, Pehta in Rožle. Naloga obiskovalcev je iz izhodišča pri Bedančevem domu poiskati vseh pet Kekčevih junakov, se na vsaki točki žigosati in vrniti nazaj na izhodišče. Razglednico za žigosanje dobijo v Bedančevem domu.

Orientacijska krožna pot, Bedančev dom

Vsekakor zabava za vse starosti bo dežela igral. Mulci bodo splezali med čekane ogromnega medveda, se zaprli v Kosobrinovo kletko ali pa preverili svoje zmožnosti v mini adrenalinskem parku.

Med strašnimi čekani
Dežela igral, Bedančev dom

Pospešeno gradijo tudi pravi skrivni gozdni labirint, ki bo na voljo kmalu.

Če se na pot do do Bedančevega doma odpravite peš (od vznožja sedežnice Vitranc), boste šli skozi tematski park. Na sedmih točkah boste spoznali zgodovino smučišča in razvoj turizma. Pot navzgor traja s postanki okvirno 45 min.

Tematska pot, Kranjska Gora

Do Bedančevega doma pa se lahko zapeljete s sedežnico in se potem v dolino spustite s sankami:)

5. Poletno sankališče

Privoščite si spust po 1500 m dolgi progi poletnega sankališča »Besna Pehta«. V petih minutah premagate kar 293 m višinske razlike s hitrostjo 40 kmh.

Vozovnice za poletno sankališče so na voljo na spodnji postaji sedežnice Vitranc 1. V primeru močnega deževja poletno sankališče ne obratuje. Vožnja otrokom do 6 leta starosti je dovoljena le v spremstvu.

Več informacij si preberite tukaj.

Poletno sankališče, Kranjska Gora
Akcijaaa na poletnem sankališču Kranjska Gora

6. Do Belopeških jezer s kolesom (spotoma še ogled Podkorena, Planice in Zelencev)

Belopeška jezera so priljubljena izletniška točka tik za mejo, na Italijanski strani. Iz Kranjske Gore do tja vodi urejena kolesarska steza, ki jo obdajajo najlepši razgledi na okoliške hribe.

Kolesarska pot nas vodi od Kranjske gore, prek nekdanjega mejnega prehoda v Ratečah do Belopeških jezer. Je ravno prav oddaljena od glavne ceste in zato zelo varna. Vodi nas mimo urejenih počivališč, igrišč in okrepčevalnic, mimo Podkorena, naravnega rezervata Zelenci in Planice in je primerna za izlet z otroki različnih starosti. Več si preberite v članku.

Urejena kolesarska pot s čudovitimi razgledi, Kranjska Gora
S kolesi (ali e-kolesi) do Planice
DSC_1906
Prelepi razgledi z Belopeških jezer

7. Sprehod do Podkorena

Če nimate kolesa ali želite le krajši sprehod, potem izberite sprehod (ali s poganjalcem, skirojem…) do Podkorena. Pričnite v centru Kranjske Gore in se držite iste poti proti Belopeškim. Pot traja približno 30min v eno smer.

8. Sprehod do naravnega rezervata Zelenci

Malo naprej od Podkorena, vas čaka še eno lepo naravno presenečenje – naravni park Zelenci. Zelenci so talni izvir Save Dolinke in dom mnogim ogroženim živalskim ter rastlinskim vrstam. Zaradi svoje izjemne naravne lepote so tudi priljubljena točka za fotografiranje. Iz glavne poti zavijete pri drugi tabli za pešpot do Zelencev in hodite še približno 15 min čez gozd, nato pa se vam odpre pogled na smaragdno jezerce. Pot iz centra Kranjske Gore do Zelencev traja približno 50min v eno smer.

Zelenci-e1502538255814
Zelenci

9. Pohodništvo

Kranjska Gora je odlično izhodišče za lažje ali težje pohodniške poti. Mi smo se vzpeli že na Dovško Babo, imate pa še veliko drugih možnosti. Kliknite tukaj in si sami izberite težavnost, izhodišče ter čas trajanja.

Za družine, ki iščejo lažje poti in pričetek v Kranjski Gori, priporočamo (kliknite za opise poti):

10. Bike Park Kranjska Gora (za starejše mulce in adrenalinske starše)

Bike Park Kranjska Gora ponuja 5 različnih težavnostnih stopenj ali osnovnih prog. Družinam in mulcem začetnikom je namenjena proga, označena z zeleno barvo. Tu se gorski kolesarji učijo osnovne tehnike in lahko sproščeno uživajo v vožnji skozi odprte odseke in odseke speljane skozi gozd. Na tej progi boste našli le enostavne objekte namenjene učenju in spoznavanju veščin gorskega kolesarstva.

Več informacij o progah, obratovanju ter tudi izposoji koles si preberite tukaj.

c9b6c8cc-b3af-420e-a620-59760cb633e3
Poleti je žičnica namenjena neustrašnim kolesarjem
PHOTO-2018-08-07-18-39-35
Smučišče pa za downhill, Kranjska Gora

11. Chillaxing na plaži, pri Okrepčevalnici Lačni Kekec

Z družino boste našli odličen (in senčni) kotiček ob vznožju smučišča pod sedežnico Kekec, pri prijetni gorski Okrepčevalnici Lačni Kekec, kjer lahko le uživate in se hladite z naravnim ledenim čajem, srkate kavico, pojeste dober burger ali pa si privoščoite jedi izpod peke (letošnja novost). Lokal je prijazen kolesarjem, pohodnikom ter seveda otrokom, ki imajo čisto zase (manjše) igrišče. Poleg Okrepčevalnice imate tudi brezplačno parkirišče.

IMG_8449
Chillaxing v Okrepčevalnici pri Lačnem Kekcu, Kranjska Gora
Večerja v okrepčevalnici Kekec
Igrala z razgledom, Lačni Kekec

12. Iskanje skritega zaklada v Kranjski Gori

Kombinacija interaktivne igre, reševanja ugank, iskanja zaklada ter spoznavanja prelepih kotičkov Kranjske Gore in okolice, ki bo zaposlila celotno družino.  Trip in the Bag zaradi zasnovanosti celotne naloge omogoča, da bodo v njej, vsak na svoj način, uživali vsi člani. Predlagamo, da si vzamete ves dan in v lastnem ritmu spoznavate lepote Kranjske Gore, ki bo na koncu mulcem prinesla tudi zasluženo nagrado.

Trip in the bag
Eden od izzivov je pri naavnem rezervatu Zelenci

 

13. Izlet po sanjski pokrajini do Krnice

Izlet do Krnice bi zlahka imenovali tudi izlet po Kekčevi pokrajini, čeprav nismo prepričani, da je Kekec tod tudi dejansko hodil. Dolina, bližina reke, mehki travniki, vse skupaj v objemu gora je namreč tako sanjsko, da bi si težko zamišljali lepšo pokrajino za kratek, enourni pohod.

Pot vodi bodisi od jezera Jasna (nekoliko daljša varianta), bodisi iz ceste čez Vršič (krajša varianta) in se nadaljuje ob reki Pišnici do koče v Krnici, ki bo očarala tudi s ponudbo jedi. Vsaj delno bodo pot zmogli mulčki od 2 let naprej, v celoti pa tisti nad 3-4 leta. Ker je izlet kratek, priporočamo, da dan zaključite s kopanjem ali zgolj občudovanjem okolice na bregu jezera Jasna.

Krnica
Čudoviti izlet v Krnico

14. Chillaxing in uživanje ob otroških igralih, Brunarica Kosobrin

Ob spodnji postaji vlečnice Brsnina se nahaja Brunarica Kosobrin, mimo katere vodi tudi kolesarska in pešpot med Kranjsko Goro in Ratečami. Brunarica ponuja nekaj klasičnih slovenskih jedi in jedi na žlico, mi pa smo uživali predvsem v mirni kavi ob otrocih, ki so imeli zase lepo otroško igrišče in še lepšo ogrado s kozami. Lokal je poleti priljubljen predvsem med kolesarji, saj predstavlja super postojanko na poti med Kranjsko Goro in Zelenci/Planico/Belopeškimi jezeri.

Koča Kosobrin

15. Poletni družinski izlet v Tamar in do izvira reke Nadiže

Dolina Tamar sodi med najbolj obiskane in dostopne doline v Triglavskem narodnem parku in tako marsikomu predstavlja prvi stik s čudovitimi naravnimi lepotami slovenskih Alp.  Hoja z mulci po večinoma gozdni poti, s pravljičnim pogledom na Julijce je odlična ideja za družinski izlet. Več o izletu pa našem prispevku tukaj.

Do Tamarja pa se lahko odpravite tudi z e-kolesi. Zagotavljamo 100% navdušenje.

Poletni izlet v Tamar
Z e-kolesi do Tamarja

V bližini Doma v Tamarju imate na voljo ogled dveh slapov: Črne vode in Izvir Nadiža. Do obeh se hodi približno 20 minut. Je pa pot na vrhu izredno strma, del poti se hodi po klinih in ob jeklenicah, zato je pot primerna za večje otroke, od približno 5 let naprej, ki zmorejo dovolj koncentracije pri hoji po strmem in nevarnem predelu.

Izvir Nadiže z otroki

16. Dodatne aktivnosti v okolici:

Booking.com

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih doživele Kamzmulcem mame z družino. Za več informacij o počitnicah nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si-.