16 idej, v katere muzeje z otrokom

3

Ker smo radi družinsko aktivni tudi na kulturnem področju, vam v duhu kulturnega praznika v spodnjem članku predstavljamo nekaj muzejev, ki smo jih obiskali z našimi mulci. 

Veliko muzejev svoje vsebine predstavlja tudi na načine, ki so zanimivi in prilagojeni otrokom (že predšolskim) in jih aktivno vključujejo v dogajanje: omogočajo eksperimentiranje, ustvarjanje, uporabo vseh čutil, učenje skozi igro in jim na ta način novo znanje približajo prek izkušenj iz prve roke. Nekateri muzeji pripravljajo tudi občasne delavnice za otroke, zato se splača pobrskati po njihovih koledarjih na njihovih spletnih straneh.

Zato le izkoristite Prešernov dan (8.2.) ter Dan Muzejev (18.5.), ko svoja vrata brezplačno (oz. s popustom) odpre veliko slovenskih muzejev in galerij.

1. Prirodoslovni muzej, Ljubljana

V Prirodoslovnem muzeju so na ogled stalna razstava, občasne razstave in vitrine četrtletja. Obiskovalce po razstavah popeljejo zvočni vodniki in tiskani vodniki za odrasle in otroke.

Osrednji eksponat Prirodoslovnega muzeja Slovenije predstavlja okostje mamuta, ki je staro okoli 20.000 let, otroke pa bo vsekakor pritegnil največji eksponat v muzeju – okostje brazdastega kita, poimenovanega Leonora.

Delovni čas in vstopnina: tukaj

Prirodoslovni muzej Slovenije, Ljubljana

2. Mestni muzej Ljubljana

V samem središču mesta Ljubljana, poleg Križank se nahaja Mestni muzej Ljubljana.

Ponujajo številne ideje, kako preživeti družinski prosti čas v ljubljanskem Mestnem muzeju in Plečnikovi hiši, kjer so pravkar izdali knjižico z letošnjim programom. Preverite v članku “Je obisk muzeja z mulcem res tvegana ideja? Nič več!

2014-03-26 15.04.56
Življenje koliščarjev v praksi (Mestni muzej Ljubljana)

Poskrbljeno je tudi za starše z dojenčki , ki bi si radi ogledali kakšno razstavo. Dostop z vozičkom je mogoč povsod, ker te v vsa nadstropja dostavi dvigalo.  V Mestnem muzeju veliko dajo na dostopnost razstav vsem skupinam ljudi.  Na voljo je tudi (brezplačna) garderoba, kamor lahko pospravite kakšne stvari, plašče ipd., da jih ne nosite s sabo. Otroka lahko nahranite v kavarnici, kjer ti z veseljem dajo vročo vodo, če potrebujete za kakšno kašico. WC je opremljen s previjalno mizo. Tako da je res poskrbljeno, da se starši z vozički v muzeju udobno počutijo.

Delovni čas in vstopnina: tukaj

Parkirišče: parkirate lahko na velikem makadamskem parkirišču NUK, ki se nahaja med Slovensko, Zoisovo in Emonsko cesto. Uvoz na parkirišče je urejen iz Emonske ceste.

3. Železniški muzej Slovenskih železnic, Ljubljana

Na Parmovi v Ljubljani se nahaja izredno zanimiv muzej za mulce. še posebej za tiste, ki obožujejo vlake. Železniški muzej je začel nastajati v šestdesetih letih in se je v nekdanji kurilnici na Parmovi 35 postopoma razvil v manjši, a izoblikovan in celovit muzej. V osrednjem objektu, rotundi, je na ogled del zbirke parnih lokomotiv in drugih muzejskih vozil.

Najbolj zanimiv del muzeja je zbirka lokomotiv (Želežniški muzej, Ljubljana)
Najbolj zanimiv del Železniškega muzeja je zbirka parnih lokomotiv

V sosednji stavbi se nahaja stalna razstava drugih ključnih strok, potrebnih, da železnica lahko deluje. Tu je mogoče v prvem prostoru podoživeti ozračje prometnega urada manjše železniške postaje iz zadnjih let avstro-ogrske monarhije, ki je opremljen z vsemi potrebščinami za izvajanje prometa in prodajo vozovnic. V drugem prostoru je devet tipov tirnih polj iz različnih obdobij in železniških uprav, kakor so se pač menjavali oblastniki pri nas. Mala tirna vozila, drezine, ki stojijo na njih, so nekoč služila nadzornikom proge in vzdrževalcem. Ogledali si boste lahko tudi naprave za prenos sporočil, kot so telegrafi, telefoni in teleprinterji, pa tudi aparate višje ravni, namreč kratkovalovnim in UKV radijskim postajam, naprav za registriranje telefonskih pogovorov, postajnemu ozvočenju, pa tudi sistemu železniških ur. Poseben prostor je namenjen železniški uniformi .

V stalni zbirki so telekomunikacijske naprave iz različnih časovnih obdobij (Železniški muzej)
V stalni zbirki so telekomunikacijske naprave iz različnih časovnih obdobij (Železniški muzej)

Delovni čas in vstopnina: tukaj

Parkirišče: brezplačno parkirišče se nahaja tik pred muzejem, znotraj rampe.

4. Slovenski etnografski muzej, Ljubljana (SEM)

Slovenski etnografski muzej kot osrednji etnološki muzej hrani preko 50.000 muzejskih predmetov. Trenutno razstavljajo dve stalni zbirki: Jaz, mi in drugi – razstava o človeku in njegovemu umeščanju v svet ter Med naravo in kulturo, ki predstavlja zakladnico slovenske in zunajevropske dediščine vsakdana in praznika z več kot 3000 razstavljenimi predmeti.

V muzeju organizirajo vodstva in delavnice prilagojene predšolskim in šolskim otrokom. Z izbranimi predmeti na razstavi in s slovenskim pripovednim izročilom otroke popeljo v življenje naših prednikov in ponujajo različne programe (Kaj so delali naši predniki?, Šege in navade skozi koledarsko leto in glasbo, Etnoabecedaž …)

Sovenski etnografski muzej
Delovni čas in vstopnina: tukaj

Parkirišče: priporočamo parkiranje na Maistrovi ulici (vzporedno z Metelkovo ulico).

5. Park vojaške zgodovine, Pivka

Park vojaške zgodovine je muzejsko in doživljajsko središče, ki nahaja na območju starih italijanskih kasarn v Hrastju pri Pivki. V osrednjem objektu Komanda se nahajata turistično-informacijski center, muzejska trgovina in Kantina Pivka, ki preverjeno ponuja odlične (vojaške) malice in kosila. Eksponati se po različnih sklopih nahajajo v dveh paviljonih, nekaj pa jih je razstavljenih tudi zunaj: eksponati iz obdobja 2. svetovne vojne, nacionalna tankovsko-artilerijska zbirka iz obdobja hladne vojne in slovenskega osamosvajanja, letala, helikopter, bombniki, bojna vozila, amfibijska vozila… In za nas zagotovo največja znamenitost – diverzantska podmornica P-913, katero si lahko obiskovalci ob predhodni najavi (in dodatnem doplačilu) ogledajo tudi od znotraj in na tak način spoznajo skrivnostni svet podmorničarjev.

Preberite si naš članek Z otrokom v Park vojaške zgodovine, Pivka.

Ogled Parka vojaške zgodovine lahko dopolnite s 4-urnim pohodom po Krožni poti vojaške zgodovine ali s sprehodom po tematski učni poti do utrdbe Alpskega zidu na Primožu.

Delovni čas in vstopnina: tukaj

Eden glavnih eksponatov za mulce – podmornica, Park vojaške zgodovine Pivka

6. Muzej pošte in telekomunikacij, Polhov Gradec

V Polhograjski graščini je na ogled Muzej pošte in telekomunikacij. V Muzeju so na ogled zbirke Zgodovina pošte, Zgodovina telekomunikacij, Telefonistke in telegrafistke ter Živin kotiček, ki je namenjen najmlajšim obiskovalcem. V štirih sobah so razstavljene makete poštnih vozov, rekonstrukcije poštnih uradov in uniforme poštarjev iz različnih obdobij ter različna poštna prevozna sredstva (kočija, moped, kolo). Poleg naštetega si lahko ogledate odlomke filmov na temo pošte in animirani film z naslovom Čigavo je pismo. Na ogled so tudi stari telefonski aparati, teleprinterji, telefoto naprave in druge naprave za pošiljanje sporočil na daljavo. Preko telefona lahko poslušate kako so telefonirali v preteklosti ali pa preizkusite delovanje Morsejevega aparata. Nam pa je bilo najbolj všeč, da smo si lahko ogledali in preizkusili telefonsko in teleprintersko centralo.

Živin kotiček je namenjen najmlajšim obiskovalcem muzeja, ki se v otroškem kotičku s pomočjo igre (Poišči par, Pošta skozi čas) in raznih delavnic (pisanje pisma z gosjim peresom, izdelovanje poštnega roga, poštne kape, štampiljke itd.) spoznavajo z zgodovino pošte in telekomunikacij.

Poštarji, teleprinter, Morsejeva abeceda
Poštarji, teleprinter, Morsejeva abeceda
02_7_Ring ring ... Halo mami!
Ring, ring v muzeju pošte in telekomunikacij, Polhov Gradec

V spodnjem delu graščine imajo odprt tudi Krajevni muzej s kratkim pregledom zgodovine gradu Polhov Gradec in predstavitvijo grofa Riharda Ursinija Blagaja, ki se je zavzemal za vsestranski razvoj Polhovega Gradca in okoliških krajev.

Delovni čas in vstopnina: tukaj in tukaj

7. Tehniški muzej Slovenije Bistra 

Ste vedeli, da se v zgradbi, kjer se nahaja Tehniški muzej Slovenije nekoč nahajal kartuzijanski samostan? Namesto menihov pa tu že od leta 1953 najdemo neprecenljive zbirke kulturne dediščine kot tudi čudovit grajski vrt ter ostanke samostana, katerega ohranjen del sega tudi v leto 1449. Preberite si vse 5 razlogov, zakaj bi morala vsaka družina obiskati ta čudoviti muzej.

Grajsko dvorišče, Tehniški muzej Slovenije, Bistra

Delovni čas in vstopnina: tukaj in tukaj

Titova zbirka, Tehniški muzej Slovenije, Bistra

8. Notranjski muzej, Postojna

Notranjski muzej Postojna je ena izmed znamenitosti v Sloveniji in destinaciji Zeleni kras, ki se je posvetila približanju muzejev in muzejskih dejavnosti otrokom.

V muzeju so se vprašali »Kako združiti zabavo in učenje v muzeju? Kako se učiti, ne da bi pomislili na šolo?« Spoznali so, da skozi igro otroci in mladi spoznavajo njim težje dojemljive pojme in sprejmejo muzej kot kraj za druženje, kar je lahko v današnji internetni družbi velik uspeh. Muzej tako organizira različne dogodke za skupine otrok, praznovanja rojstnih dni, lahko pa ga obiščete tudi samostojno in spoznate zakaj je to en izmed boljših slovenskih muzejev.

Poseben del muzejske razstave Kras(na) učilnica

Ta je namenjena samo otrokom. Kras(na) učilnica je ustvarjena, da otroka navdahne za učenje skozi igro. Razstava omogoča, da nadobudnež aktivno raziskuje in se uči z izkušnjo o neverjetnih dejstvih krasa. Otroci bodo spoznali, kaj imata skupnega apnenec in dinozaver, se sprehodili in plezali skozi jamo ter pokukali v Predjamski grad. Razstava omogoča aktivno učenje in raziskovanje z izkušnjo.

Več o muzeju v članku 3 družinska doživetja na Zelenem Krasu to poletje.

9. Ekomuzej Pivških presihajočih jezer, Pivka

Ekomuzej je krasen in poučen muzej o življenju in naravi na Pivškem. Eno najbolj bogatih območij pestrosti rastlinskih in živalskih vrst vam Ekomuzej predstavi v čudovitem svetu igre krasa in vode. Posebna geološka zgradba območja v povezavi z neenakomerno razporejenimi padavinami povzroča veliko nihanje gladine kraške podtalnice, ob čemer ob visokih vodah nastane v dolini kar sedemnajst presihajočih jezer. Za spoznanje njihovega nastajanja je potrebno zavrteti posebno mlinsko kolo. Interakcija otrok v muzeju je zagotovljena!

Martin Krpan v Ekomuzeju
 • Lokacija: Slovenska vas 10, Pivka
 • Odpiralni čas: muzej je odprt le ob nedeljah, različno glede na mesec. Za več informacij klinite tukaj.
 • Vodeni ogledi: za najavljene skupine je obisk možen skozi vse leto. Mi smo bili navdušeni nad strokovnostjo vodenja g. Andreja ter njegovim odličnim čutom za spodbujanje zanimanja pri naših mulcih. Vodič je bil ob prihodu otrok oblečen v Martina Krpana ter s svojo močjo in prigodami za ogrevanje zabaval naše otroke. Vodeni ogled je zajemal vodenje po Ekomuzeju Pivških presihajočih jezer (priporočamo, saj bodo vaši otroci dejansko odnseli dodatno znanje!) ter ogled presihajočega jezera v bližini Ekomuzeja – Petelinjega jezera (cca. 30 minut peš). Za dogovor pokličite na številko 031 775 002.
 • Primerno za vozičke in pse: ja 
 • Primerno za vreme:  v vsakem vremenu

Več o muzeju v članku 6 idej kaj početi z otroki v Pivki in okolici.

10. Muzej v enem najstarejših gradov v Sloveniji, v gradu Prem

Nad slikovito dolino reke Reke kraljuje eden starejših gradov v Sloveniji – grad Prem. Grad s svojo impozantno arhitekturo in živahno zgodovino priča o strateški pomembnosti teh krajev od antike pa vse do konca 19. stoletja. Danes je grad obnovljen v slogu, ki ga je vanj vnesel zadnji lastnik tržaški zdravnik Bruno Zucculin, ki je leta 1927 kupil grad kot razvalino in si na gradu uredil poletno rezidenco.

Zanimiva muzejska zbrika na gradu Prem (Zeleni kras)

Grad lahko obiščete na “klasičen” način ali pa ga skupaj z družino raziščete skozi zanimivo igro in tako odkrijete grajsko skrivnost. Skriti namigi in uganke vas popeljejo skozi vse sobane, na koncu pa vas čaka praktično darilce. Namenjena je posameznikom, parom in ostalim manjšim skupinam, skupaj s starši pa jo lahko igrajo tudi otroci.

Več o muzeju v članku 3 družinska doživetja na Zelenem Krasu to poletje.

11. Muzej ljudskega stavbarstva v Sloveniji – največji muzej na prostem, Rogatec

Muzeji na prostem so odlična ideja, kako preživeti dan v naravi ter s ciljem predstaviti našim potomcem okolje v katerem so nekoč bivali, živeli in delali ljudje – naši predniki.

Muzej na prostem Rogatec je bil leta 1997 nominiran za evropski muzej leta.

IMG_7021
Vhod v muzej na prostem, Rogatec
 • Lokacija: Ptujska cesta 23, Rogatec
 • Spletna stran za več info: www.rogatec.si
 • Primerno za otroke: najbolj priporočeno od okvirno 5. leta naprej
 • Primerno za vreme: ker je muzej na prostem, priporočamo ogled v suhem vremenu
 • Priporočen čas obiska: odvisno od dneva ter delavnic, ki se jih boste udeležili. Mi smo v Muzeju preživeli 2 uri, z obiskom 2 doživljajskih delavnic Okusimo dediščino.
 • Obiskovalci se lahko sprehodite med objekti muzeja (Šmitovo hišo, kovačijo, trgovino z mešanim blagom ali Lodnom, gospodarskim poslopjem, svinjakom, kozolcem, Viničarsko hišo ter Kamnarsko bajto), zeliščnimi vrtovi in tako spoznavate ter raziskujete kulturno dediščino naših prednikov, lahko pa le posedate v mirnem, zelenem, cvetočem okolju.

Vstopnina: tukaj

Več o muzeju v članku Z otroki v največji muzej ljudskega stavbarstva na Slovenskem.

12. Škofjeloški grad/Loški muzej

Škofjeloški grad je odlična dopolnitev izleta v Škofjo Loko, kjer se boste v gradu nad mestecem spoznali z zgodovino škofjeloškega. Muzej je urejen na način, da je mulcem izredno prijazen, vključno s sobo za igro, ustvarjanje, branje…

 • Lokacija: Grajska pot 13
 • Spletna stran za več info: tukaj
 • Primerno za otroke: Tudi 3-letniki bodo našli zanimivosti zase, ter seveda vsi starejši.
 • Primerno za vreme: vse, tudi dež
 • Priporočen čas obiska: Načrtujte vsaj 2 uri, še raje malenkost več
 • Vstopnina: tukaj

Preberite še naš članek o doživetjih v Škofji Loki.

13. Otroški muzej Hermanov brlog Celje

V okviru Muzeja novejše zgodovine Celje je del muzeja, t.i. Hermanov brlog, namenjen otrokom in je pravzaprav edini otroški muzej v Sloveniji. Nas je navdušil Herman Lisjak, ki nas je na interaktiven način popeljal skozi osnove bontona (npr. pri pozdravljanju, oblačenju, ob vsakodnevnih opravilih, v gledališču, v naravi itd.). Čeprav bi sprva pomislili, da omenjene vsebine morda niso na prvo žogo tako zanimive mulcem, a so materiali, prikazi in naloge speljane tako, da bo zagotovo uživala celotna družina. Več si lahko preberete tukaj.

 • Lokacija: Prešernova ulica 17, 3000 Celje
 • Spletna stran za več info: tukaj
 • Primerno za otroke: Že od 2 let naprej, ker je toliko interaktivnih vsebin
 • Primerno za vreme: vse, tudi dež
 • Priporočen čas obiska: Načrtujte vsaj 2 uri
 • Vstopnina: tukaj

Preverite še druge možnosti za zanimiva doživetja v Celju.

14. Pokrajinski muzej Celje

V Pokrajinskem muzeju Celje so muzejski eksponati razstavljeni na dveh lokacijah v samem mestnem jedru – v Stari grofiji in v Knežjem dvoru. Stalne razstave nas popeljejo skozi čas od prazgodovine do danes. Mi smo se skozi voden ogled spoznali z razstavami po izboru mulca, ki so v Knežjem dvoru.
Celeia – mesto pod mestom, Pokrajinski muzej Celje
 • Več informacij o razstavah: Pokrajinski muzej Celje
 • Odpiralni čas: kliknite tukaj
 • Vstopnina: odrasli: 6 eur, šolska mladina: 3 eur, mlajši brezplačno, družinska vstopnica (2 odrasla, 3 otroci): 10 eur, več informacij tukaj
 • Na voljo je tudi kombinirana vstopnica Pokrajinski muzej in Stari Grad Celje, 8 eur
 • Če imate izzive z zbranostjo otrok pri ogledu muzejev, toplo priporočamo vodeni ogled, saj vas bodo vodiči v dobri uri popeljali skozi glavne točke razstav

15. Tržiški muzej

Tržiški muzej je eden boljših, ki smo jih obiskali. Gre za raznoliko zbirko, pri čemer smo bili najbolj navdušeni nad delom, posvečenim zgodovini smučanja in delom, ki prikazuje zgodovino čevljarstva v tržiču (vključno s tovarno Peko). Za dodatno zanimanje mulcev poskrbijo razne interaktivne vsebine in tudi kotiček, ki je namenjen ustvarjanju.

 • Lokacija: Muzejska ulica 11, Tržič
 • Spletna stran za več info: tukaj
 • Primerno za otroke: Od cca 3 let naprej
 • Primerno za vreme: vse, tudi dež
 • Priporočen čas obiska: Načrtujte vsaj 2 uri, še raje več
 • Vstopnina: tukaj

Naš članek z idejami v Tržiču in okolici.

16. Čebelarski muzej Radovljica

Čebelarski muzej s sodobno razstavo odstira izjemen svet čebele kranjske sivke in slovenskega čebelarstva. Razstava približa zapuščino svetovno znanih čebelarjev in opominja o pomenu ohranjanja čebel in zdravega okolja zanje.

Čebelarski muzej Radovljica

V Čebelarskem muzeju, ki se nahaja v Radovljiški graščini, je predstavljena biologija kranjske sivke, njena umeščenost v prostor ter grožnje, ki ji pretijo v naravi. V drugem delu se razstava posveti čebelarski preteklosti, razvoju čebelarskega orodja in opreme ter znamenitim poslikanim panjskih končnicam. Zadnji del je namenjen slovenskim čebelarjem in trgovanju s kranjsko sivko. Ta je namreč prepotovala že dobršen del sveta. Posebno mesto med čebelarji ima tako v čebelarskem svetu kot na razstavi Anton Janša. V muzeju so predstavljene tudi obrti, povezane s čebelarstvom.

Maketa naše avtohtone vrste čebele – kranjske sivke.

V muzeju je od maja do oktobra opazovalni panj z živimi čebelami, razstava pa je podprta z video vsebinami ter interaktivnimi točkami, ki zaposlijo vse generacije. Posebne interaktivne točke so namenjene otrokom, ki bodo svet čebel lahko spoznavali na doživet in zabaven način.

V muzeju imajo čisto pravo čebeljo družino, katere delo lahko opazuješ skozi steklo.

Za več informacij nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.