14 idej za brezskrbne, sproščene in organizirane poletne počitnice 2022

0
Čudovita Grčija (Mediteran 2022)

Še nekaj tednov nas loči od pravega poletnih počitnic, ko se šola zaključi in si lahko z družino vzamemo teden, dva ali celo več dopusta.

V juniju beležimo najprijetnejše temperature in vremenske razmere, a je pogosto ravno ta zaključni šolski mesec eden napornejših. Zaključevanje ocen v šoli, dnevne obveznosti staršev ter kup želja, kako naj bi izgledal družinski poletni oddih, pričakovanje poletnih počitnic še ojača.

Zato imajo pri našem dolgoletnem partnerju, turistični agenciji Kompas, ideje, ki sledijo naslednjim trem načelom:

  • Brezskrbnost
  • Sproščenost
  • Organiziranost in varnost

Za ljubitelje grških otokov

… in kristalno čistega morja, bogate zgodovine, gostoljubnih ljudi in toplega mediteranskega podnebja. Kamzmulcem družine Grčijo naravnost obožujemo! Nekaj naših najljubših.

1. Kreta – vsak petek od 27. maja naprej, 7 dni, čarter iz Ljubljane

Laguna Balos na otoku Kreta

Ni naključje, da si je vrhovni bog grške mitologije Zevs za svoj rojstni kraj izbral prav ta mogočni otok. Kreta je otok nasprotij, kjer se sodobna turistična ponudba ves čas prepleta z neminljivo tradicijo in zgodovino. Na tem popolnem grškem otoku se je namreč rodil vrhovni bog grške mitologije, Zevs.

2. Rodos – vsako soboto od 4. junija naprej, 7 dni, čarter iz Ljubljane

Plaže na grškem otoku Rodos

Rodos – otok sonca, tako zaradi svojega zaščitnika Heliosa, kot tudi preko 3000 sončnih ur letno. A ravno toliko, kot je sončen, je na zahodni strani otoka tudi vetroven. Za vse ljubitelje vetra v laseh ter raznih športov, povezanih z njim, je obvezna smer na zahodno stran, vzhodna pa očara s prečudovitimi plažami.

3. Karpatos – vsako soboto, od 4. junija naprej, iz Ljubljane

Prelepa plaža Apella na Karpatos

Kjer grška tradicija, sanjske plaže in gorata nedostopnost tvorijo popolnost egejskega bisera. Skrivnostni Karpatos ponuja kombinacijo raziskovanja neokrnjene narave z živahnim nočnim življenjem v prestolnici Pigadiji.

4. Lefkas – vsak ponedeljek, od 6. junija naprej, iz Ljubljane

Plača Porto Katsiki na otoku Lefkas

Ker je s svojo neokrnjeno naravo in tradicionalnimi vasicami še neodkrit biser Jonskega morja.

5. Kefalonija – vsak ponedeljek, od 6. junija naprej, iz Ljubljane

Znana plaža Myrtos na otoku Kefalonija

Kraljica najlepših plaž s turkizno modrimi zalivi in bogato morsko favno. Edinstvene visokogorske kefalonske jelke, nedotaknjena pokrajina, z dolinami, nališpanimi z nasadi oljk in vinogradi.

6. Zakintos – vsak torek, od 7. junija naprej, iz Ljubljane

Znana plaža Navagio beach na otoku Zakinthos

Je otok nasprotij, kjer lahko odkrivate idilične grške vasice, ki še niso izgubile svojega čara in pristnosti ter mesta polna kozmopolitanskega življenja. Otok želv in turkiznih zalivov. Bogato poraščen z zelenim mediteranskim rastjem ter idealen kraj za počitek in popoln užitek.

7. Kos – vsako sredo, od 15. junija naprej, iz Ljubljane

Glavno pristanišče na otoku Kos

Otok, ki razvaja v objemu Heliosa, boga sonca. S soncem obsijan se ponaša z milo in prijetno sredozemsko klimo, naravno lepoto pokrajine in prečudovitimi zlato peščenimi plažami. Podajte se na odkrivanje več kot 2.000-letne bogate zgodovine.

8. Samos – vsako sredo od 15. junija naprej, iz Ljubljane

Ena od plaž na otoku Samos.

Biser Egejskega morja in otok matematika Pitagore je obdan z vinogradi, slapovi, jezerom Glyfada, kjer zavetje iščejo pelikani in flamingi, bujnim rastlinjem in številnimi miti in legendami o slavnih grških mislecih, matematikih, astronomih in filozofih…

Za poletne popotnike in raziskovalce…

…, kateri radi poletje izkoristijo za pravljična doživetja na severu, od koder prihaja marsikatera znana pravljica, burna zgodovina in pokrajine neverjetnih odtenkov, ki jih barva poletno sonce.

9. VRHUNCI BALTIKA – 22. 6. , 5 dni, čarter iz Ljubljane

Mesto Riga v Latviji – Town Hall Square

Za območje Baltika, kamor spada Litva, Latvija in Estonija, velja, da je eno najmanj poseljenih evropskih območij, a zaradi številnih trdnjav in graščin, prepleteno z burno zgodovino, ki so jo znali ohraniti živo tudi v sodobnem času (glavni zgodovinski objekti so spremenjeni v hotele, muzeje, ipd.). Na račun pa pridejo tudi ljubitelji naravne dediščine,  pokrajina je namreč prekrita z gozdovi in močvirji, številnimi jezeri, umikajoči se skandinavski ledeniki.

Tri prestolnice, ki so del potovanja po Baltiku, so uvrščene v kulturno dediščino UNESCA, kar nedvomno priča o njihovem kulturnem bogastvu in raznolikosti.

10. ŠKOTSKA, DEŽELA POGUMNIH SRC – 26. 6., 9 dni, čarter iz Ljubljane

Grad Urquhart, Škotska z otroki

Mistična dežela hribovitih pobočij, ledeniških sotesk, viskija, kiltov, dud in mogočnih, na videz včasih celo malce temačnih pravljičnih gradov z zanimivimi zgodbami.

11. ŠKOTSKA IN IRSKA – 26. 6., 9 dni, čarter iz Ljubljane

Čudoviti klifi na Irskem

Tu se deželi pogumnih src pridruži tudi Irska, dežela mogočnih klifov, kamnite dediščine, slikovitih pašnikov, vijugastih rek in samotnih šotnih planjav. Prestolnica Dublin, mesto zabave, glasbe in irskega načina življenja vas ne pusti ravnodušne.

12. Mini križarjenje Talin – Helsinki – Stockholm – Riga – 22. 6, 5 dni, čarter iz Ljubljane

Ena od postojank na mini križarjenju – Helsinki

Petdnevno potovanje po baltskih deželah, ki jih boste dodobra spoznali.

13. Legoland, Andersen in Vikingi – 28. 6., 19. 7., 9. 8., 5 dni

Nepozabna zabava v najbolj pravljični deželi igrač, Legolandu v Billundu, obisk rojstne hiše Hansa Christiana Andersena v danskem mestu Odens, ogled muzeja vikinških ladij v enem najstarejših danskih mest, mestu Roskilde in še več v Kompas ponudbi.

Legoland v mestu Billund

14. Vrhunci Skandinavije in Nemčija z ladjo Costa Diadema – 2. 7., 9 dni

Čudovita narava v mestu Flam, Skandinavija

Obisk skrivnostne Norveške in njenih osupljivih fjordov, živahne danske prestolnice Kopenhagen, pristaniškega mesta Kiel…vse to vas čaka na križarjenju z ladjo Costa Diadema.

Otroci do 2 let letujejo BREZPLAČNO, vendar nimajo svojega sedeža na letalu in lastnega ležišča.

Za podrobnosti in rezervacije pokličite v Kompasov klicni center na 01 2006 111, nam pišite na vednozvami@kompas.si ali nas obiščite v najbližji poslovalnici Kompasa. Vsa Kompasova ponudba je zbrana in vedno dostopna na www.kompas.si.