14 manjših trikov za manj gospodinjenja in več prostega časa s Statusom

0

Pri aktivnem življenjskem slogu družin z enim ali več otroki, službami, šolskimi obveznostmi, stanovanjem ali hišo, hobiji, 1001 željami čez vikend in obveznostmi na drugi strani vedno nekje zmanjka časa za nekaj. Pri nas so to ponavadi gospodinjska opravila, ki se jih vsi po malo izogibamo, a so seveda tudi nujna. Predvsem pa nam je, vsaj kar se hrane tiče, zelo pomembno, da otroci jejo doma pripravljeno, sezonsko, svežo hrano, in to v največji možni meri. Da sta volk sit in koza cela se tukaj poslužujemo nekaj trikov, da nam je vsem lažje. Preverite, kako!

Sveže zvakumirano sadje na poti ali izletu, Status

Predpriprava obrokov za na pot/izlet/dopust

Na izletih, na čistem zraku in ob aktivnostih smo seveda neprestano lačni. Ker ob pohodih in v naravi ni vedno možnosti gorske koče, se vedno opremimo z vodo in sendviči, sadjem, oreščki ipd. Poglejte nekaj naših trikov:

 • Sveže sadje operemo in zvakumiramo. Takšno je okusno še dolgo časa.
 • Pri sendvičih se izogibamo folijam, vrečkam in vsemu, kar po izletu roma v smeti. Žal je tega res preveč. Raje jih smiselno sestavimo, ali še bolje – narežemo kruh in ločeno narežemo in zvakumiramo salamo, sir, svežo zelenjavo, nato pa si priredimo piknik s sestavi-si-sam sendvič. Garantirano bodo takšni slajši; saj so po izboru otrok:).
 • Smutiji na poti? Zakaj pa ne! Pred izletom jih pripravimo iz najljubšega sadja in zelenjave, zvakumiramo in prelijemo v okrogle 1,5 -litrske posode. Smuti ne bo oksidiral, ohranil bo okus, če ne bo pretirano vroče, bo tudi ostal prijetno hladen, še posebej, če boste dodali tudi kocko ledu.
 • Če že vnaprej vemo, da gremo na izlet, kjer ne bo možnosti gorske koče, si brez težav vnaprej pripravimo tudi bogate solate (testeninske/s stročnicami, zelenjavo, tuno ipd). Še nekaj vilic in zdravo in okusno kosilo je vedno z nami.
 • Bi nekaj bolj konkretnega na izletu? Naredimo pohančke, slane pite, slane ali sladke muffine in ločeno zvakumiramo. Daljše hranjenje seveda zahteva hladilnik, za enodnevni izlet pa ne bo težav. In prava gorska pojedina se lahko začne, je zdrava, domača, brez odvečnih smeti in dodatnih stroškov.
 • Obroke pripravimo vnaprej tudi za primer, ko potujemo z avtodomom ali za druge dopuste, ko nam je kar škoda izgubljati čas s kuhanjem. Vnaprej pripravljene testeninske solate, zrezki vseh vrst, rižote, krepke juhe, ipd zvakumirani počakajo tudi do 8 dni, mi pa se vsaj prvih nekaj dni na dopustu ne rabimo skrbeti, kaj bomo jedli za kosilo. Jedi damo v velike, 4.5 – litrske posode, da ima dovolj cela 4-članska družina.

Za vse bralce imamo tudi stalni 10% popust, s kodo “kamzmulcem”.

Predpriprava obrokov za doma/delovni teden

Ker smo vseeno večino časa v domačem okolju, pri čemer so delovni dnevi ponavadi noro naporni in polni vsega dogajanja, časa za kuhanje pa po prihodu domov, ko sta otroka že lačna, ni na pretek, se stvari poenostavimo z naslednjimi triki:

 • V soboto/nedeljo skuhamo malenkost več (ali če kuha babi, jo prosimo še za popotnico:)); celotno, že pripravljeno jed zvakumiramo v večji 3-litrski ali celo 4,5-litrski Status posodi. Tako ima kosilo celotna 4-članska družina vsaj v ponedeljek, brez težav pa hrana zdrži tudi veliko veliko dlje.
 • Nedeljo popoldne/zvečer, ko smo vse aktivnosti že obdelali, nakuhamo enolončnince. Tiste bogate, ki so lahko samostojen obrok – npr. s čičeriko, lečo, fižolom + zelenjavo vseh vrst. Enolončnice že spasiramo ali pustimo v osnovni obliki za morebitno dodelavo (vmešanje smetane za kuhanje, vkuhavanje testenin ipd) pred serviranjem v prihodnjih dneh. Veliko veliko lažje je enolončnico zgolj dokončati v 15min kot pa pričeti s kuho na novo (plus, da večina stročnic zahteva predhodno namakanje). Takšne enolončnice prej pojemo kot da bi se pokvarile, saj zvakumirane zdržijo brez težav do petka.
 • Za nekaj preostalih dni načrtujemo vnaprej in pri zelenjavi, ki jo pri kuhi uporabimo že čez vikend, narežemo malenkost več; na ta način zrežemo korenček, por, gobice, zelje, papriko,… kar pač imamo.
 • Čez vikend narezano zelenjavo zvakumiramo na več različnih načinov. V kolikor si vnaprej zamislimo jed, kot npr zelenjavna juha ali kaj podobnega, kar vse sestavine, ki jih potrebujemo za jed, zvakumiramo skupaj. Na ta način poenostavimo tudi pripravo – z navodili lahko nekoliko starejši otroci na ta način tudi samostojno pričnejo kuho, ko se vrnejo iz šole.
Priprava hitre bovle iz že pripravljenih sestavin, Status
 • V kolikor še nimamo idej vnaprej ali kuhamo po navdihu: Zelenjavo narežemo čez vikend in jo ločeno, glede na vrsto zvakumiramo posebej v manjše, npr. 0,5 litrske Status posodice. Zelenjavo postopoma uporabljamo po navdihu za jedi tekom tedna. Ne boste verjeli, kako že narezana zelenjava olajša kuho!
Elektronsko vakuumiranje Status
 • Solato/regrat v sezoni/motovilec v sezoni naberemo čez vikend v največjo posodo, po želji jo tudi operemo in v posodo dodamo odcejalnik, nato pa zvakumiramo. Brez težav bo zdržala cel teden. Solato nato postopoma jemljemo iz posode, glede na potrebe in preostanek ponovno zvakumiramo.
Solato v večjih količinah spravimo za cel tede, Status
 • V okviru izleta ali popoldanskega sprehoda v gozd naberemo divjo hrano, ki je še posebej bogata z minerali, kot so koprive, čemaž itd. Spravimo jo podobno kot solato in jo čez teden uporabimo v juhah, solatah, omakah ipd. Tudi že pripravljene in zvakumirane jedi iz divje hrane so enako okusne prihodnji dan ali pa čez 2,3 dni.
 • Ljubitelji smootijev: v ponedeljek zjutraj se zagotovo prileže, ampak kdo pa ga ima čas delati?!Mi ga pripravimo v nedeljo iz našega naljubšega sadja in zelenjave, prelijemo v okroglo 1,5 ali 2,5-litrsko posodo in zvakumiramo. Ponedeljkovo jutro je takoj lepše, predvsem pa bolj zdravo.

Kaj so Status vakuumske posode?

 • Statusove vakuumske posode so razvite in proizvedene v Sloveniji. Poleg posod ima Status tudi druge aparate za vakuumiranje in shranjevanje.
 • Vakuumske posode so narejene iz tritana, ki ne prevzema barv in arom, je pa tudi odporen na udarce. Lahko se zamrzujejo in perejo v pomivalnem stroju. Posode pri tem ne bodo popokale (le ne napolnite jih preveč).
Navadne in full tritan vakuumske posode, Status Metlika
 • Status posode imajo 3 letno garancijo.
 • Na pokrovu imajo praktičen označevalce datuma pakiranja – tako se boste lažje organizirali v kuhinji.
 • Posode enostavno vakuumirate s črpalko, ročno ali električno.

 Več o vakuumskem shranjevanju si preberite tukaj.

Status je slovensko podjetje z dolgo, kar 28-letno tradicijo.

Za vse bralce imamo tudi stalni 10% popust, s kodo “kamzmulcem”.

Zapisane so naše izkušnje z načrtovanjem obrokov in Staus posodicami. Za več informacij nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si.