14 animacij in spletnih tečajev, ki bodo pomagali pregnati dolgčas v času #ostanidoma

0

Čas, ko zaradi izrednih okoliščin ostajamo doma, je vsekakor poseben, še posebej za mulce. Prvotno veselje, da so vrtci in šole zaprli svoja vrata, je verjetno v marsikaterem domu zamenjalo rahlo razočaranje ob dejstvu, da je (šolsko) snov vseeno treba predelati. A kljub temu ostaja precej časa, ki ga mulci lahko namenijo igri, gibanju na svežem zraku (skladno s priporočili NIJZ) in drugim dejavnostim.

Je pa ta čas tudi težek in naporen, še posebej za tiste starše, ki animirajo in skrbijo za predelano snov večih mulcev ter hkrati še delajo od doma. In ko pride trenutek, da staršem zmanjka idej za animacijo ali pa preprosto potrebujejo nekaj časa za nujno delo od doma in hišna opravila (ali pa enostavno 5 min pavze za kavo), so (poleg risank) zelo dobrodošle tudi druge aktivnosti, ki se jih lahko poslužimo. Spodaj ponujamo 10 brezplačnih animacij in spletnih tečajev, ki bodo zaposlili tako predšolske mulčke kot šolarje in staršem “kupili” težko prisluženih 15 (ali več) minut.

Aktivnosti za malčke in predšolske otroke:

1. Lutkovna predstava Ti loviš!

Lepa, preprosta, igriva in poučna predstava Lutkovnega gledališča Ljubljana, primerna za mulčke od 2. leta starosti naprej. Predstava je narejena z lesenimi lutkami in govori o dveh sosedih, ki na koncu postaneta prijatelja.

2. Lutkovna predstava Štiri črne mravljice

Še ena lepa in duhovita predstava Lutkovnega gledališča Ljubljana, v okviru katere bodo štiri glavne junakinje zabavale mulčke od 3. let naprej.

 

3. Učenje risanja po korakih

S preprostimi in zanimivimi koraki preko video navodil lahko otroci ustvarijo prave mojstrovine v obliki preprostih risanih junakov in drugih figur. Navodila so primerna za mulčke od nekje 3 let naprej, težavnost risb pa je različna in primerna tudi za večje mulce, do 5 let. Navodila so dostopna tukaj.

4. Origami

Skakajoča žabica ali preprost srček; prav nič ne bo več težko s pomočjo video navodil, ki bodo zaposlile mulčka za nekaj časa. Videi, ki so dostopni tukaj, so narejeni za pripravo različno težkih origamijev in so primerni od 4. let naprej.

5. Vodena telovadba za mulčke

Preprosta in učinkovita telovadba za mulčke od 3. let naprej. Čeprav so navodila v angleškem jeziku, bodo mulci brez težav spremljali video navodilo in sledili.

6. Lutkovna predstava Sneguljčica

Vsem dobro poznana zgodba o deklici s črnimi lasmi, hudobni kraljici, palčkih in živalih v gozdu, tokrat tudi v obliki lutkovne predstave. Sledite povezavi TUKAJ.

7. Ostržek

Še ena predstava Lutkovnega gledališča Ljubljana, o lesenem fantku, ki mu zaradi laži raste nos. Primerno za mulčke po 5. letu starosti.

8. Predstava Močeradek gre čez cesto

Predstava, a tokrat brez lutk, s preprostimi in lepimi verzi, primerna za mulčke od 3. let naprej.

9. Lutkovna predstava Sapramiška

Ena najlepših in najuspešnejših zgodbic in lutkovnih predstav, v kateri bodo uživali mulčki od 3. leta naprej.

10. Lutkovna predstava O belem mucku, ki je bil čisto črn

Predstava Lutkovnega gledališča FRU-FRU.

Aktivnosti za šolarje in najstnike:

1. Predstava Vihar v glavi

Predstava Lutkovnega gledališča Ljubljana, primerna za najstnike od 12 leta naprej. Govori o delovanju možganov ter odnosu med mladimi in starši, pa tudi načrtih in strahovih mladih za prihodnje.

2. Predstava Romeo in Julija

Klasična predstava, uprizorjena z lutkami s strani Lutkovnega gledališča Ljubljana. V njej bodo uživali starejši od 12 let.

 

3. Učne ure risanja

Najljubši risani junaki, zvezde iz stripov in knjig ali pa šopek rož za babičin rojstni dan niso več nobena umetnost ob jasnih in preprostih video navodilih, primernih za mulce od 8. let naprej. Pester izbor navodil je dostopen tukaj.

4. Brezplačni plesni treningi

Mulci različnih starosti lahko vsaj dan ob 17. uri zaplešejo s pomočjo live video vsebin, ki jih omogoča Plesna šola Artifex na svojem FB profilu.  Brezplačni plesni treningi so dolgi kar 45 minut, zaradi česar so zadihanost in dobra volja zagotovljeni.

5. Brezplačno učenje tujih jezikov

Mogoče je sedaj priložnost za učenje angleškega, španskega, francoskega ali pa japonskega jezika. Mulci in mulke lahko tukaj na preprost način (ob nekoliko pomoči staršev, ker je stran v angleškem jeziku) spoznajo osnovne besede ali pa nadgradijo svoje znanje preko različno dolgih programov.

Članek je prispevala Eva, mamica dvema mulcema, starima 8 in 1,5 let. Najraje se skupaj potepajo, a v teh časih se  držijo priporočil in ostajajo doma ali izbirajo aktivnosti, kjer ne ogrožajo sebe in drugih