13 stvari, ki jih ne smete pozabiti, ko se z mulci odpravljate v hribe

0
Velika Planina ponuja ogromno možnosti v vseh letnih časih

Če boste naslednjih 13 stvari skrbno izbrali in spakirali v vaš nahrbtnik, preden se boste z mulci odpravili v hribe, vas bo težko kaj presenetilo 🙂

Preden se z otroki odpravimo v hribe, moramo posvetiti čas tudi izboru pohodniške opreme, saj bomo le tako lahko skupaj z njimi uživali v raziskovanju narave in lepih razgledih. Seveda je pohodniška oprema za otroke odvisna predvsem od temperatur in letnega časa, v katerem se odpravimo v hribe, pa tudi starosti otroka. Ne glede na letni čas, trajanja pohoda in vremenske razmere, pa moramo biti še posebej pozorni na naslednje stvari:

1. Primerna obutev in rezervne nogavice

Pohodniško obutev izberemo podobno kot za odrasle. Načeloma velja, da so pohodniški čevlji malenkost večji, ampak ne več kot za eno številko. Bolj kot sama cena in blagovna znamka čevljev, je pomembno, da so izdelani iz kakovostnih materialov. Pazimo predvsem na kakovost membrane (najbolj znan je material GORE-TEX) in podplata (primer je guma Vibram). Vse čevlje je dobro vsake toliko časa impregnirati, saj izgubijo vodo odbojnost z uporabo. Obstajajo posebna sredstva za impregnacijo, ki so prilagojena membranam in jih ne poškodujejo. Če želite mulcu prihraniti žulje, skrbno izberite tudi nogavice. Novejši materiali hitreje odvajajo vlago, zato so žulji redkejši. Če otroku obujemo priporočljivo kombinacijo kvalitetnih pohodniških čevljev in kvalitetne pohodniških nogavic, potem do žuljev načeloma ne pride.

vetrovke
Preden se odpravite na izlet, preverite vreme in jih primerno obujte in oblečite

2. Primerna oblačila, ki se hitro posušijo in vetrovka

Oblačimo se po t.i. »tehniki čebulnega oblačenja«. Prvi sloj je hitro sušeča majica, sledi toplotni sloj in na koncu nekaj vetro- ali vodo- odbojnega. Glavno vodilo pri izbiri naj bo, da otroke oblečemo podobno kot oblečemo sebe. Pri dojenčkih upoštevamo, da so večinoma bolj ali manj na izletu pri miru, kar pomeni da jih je dobro toplo obleči, hkrati pa stalno preverjati da jim morda ni prevroče. Dojenček ima namreč omejeno sposobnost termo regulacije, kar pomeni, da telo še ni tako odzivno kot je naše, če se znajde v vročih ali hladnih razmerah. Pozimi je dobro paziti tudi na okončine in da mu primerno zaščitimo kožo na obrazu.

3. Rezervna oblačila.

Ne glede na letni čas pa je zelo pomembno, da imamo s seboj komplet rezervnih toplih oblačil in rokavice. V primeru, da se otrok močno znoji, priporočamo, da s sabo vedno vzamete eno rezervno majico iz materiala iz umetnih vlaken, ki se hitro sušijo. 

obvezen klobuček
Poleti je v hribih obvezen klobuček

 

4. Primerno pokrivalo

Kapa, trak ali rutica so odlična zaščita pred soncem ali mrazom. Poleti je to lahek klobuček, ki po možnosti pokrije tudi vrat ali rutica. Ne glede na letni čas, pa s seboj vzemita tudi kapo, da otroka zaščitimo pred vetrom ali morebitnem mrazom.

5. Sončna očala

Nekateri sončna očala otrokom priporočajo že od rojstva, še posebej če se odpravite v hribe, kjer je sonce močnejše. Zelo moteča je tudi kombinacija snega in sonca.

6. Zaščitna krema za sončenje

Ne glede na letni čas otroka zaščitimo proti soncu, saj je v gorah sonce še bolj nevarno, kot v dolini. Pozimi priporočamo tudi mastno zaščitno kremo proti mrazu.

7. Dovolj tekočine zase in mulčka

Ne glede na letni čas je seveda najbolj primerna tekočina- voda. V hladnih dneh lahko vodo zamenjamo s termovko s čajem Za vodo lahko izkoristite kar prostor v vodnem mehu, ki ga imajo že nekateri pohodniški nahrbtniki, kot je naprimer Deuter Kid Comfort, saj se na ta način izognete stekleničkam. Otrokom bo všeč tudi, če bodo imeli svojo lastno stekleničko.

žeja na poti
Nekateri nahrbtniki imajo vgrajen vodni meh

8. Malico zase in mulčka

Količina je odvisna od dolžine poti in gostinske ponudbe na poti. Primerni so domači sendviči, različni energijski prigrizki in sadje. K pripravi malice povabite tudi otroke, saj jo bodo veliko rajši pojedli.

malica je pomembna
Malica je vedno pomemben del izleta

9. Sredstvo proti klopom

Klop je v Sloveniji zelo razširjen tudi v višjih legah. Zaščitite otroke in sebe s sredstvi proti klopom.

10. Prva pomoč

Ta naj obvezno vsebuje obliže, fiziološko raztopino in dezinfekcijsko sredstvo. Več o domači lekarni lahko preberete v prispevku Potovalna lekarna, nasveti za brezkrbno pot

11. Čelna svetilka

Pride prav predvsem na daljših pohodih, kjer načrtujemo tudi spanje v planinski koči in če nas preseneti tema.

12. Ustrezna nosilka ali nahrbtnik

Če imate možnost, začnite z nošnjo v Boba wrapu, ki je primerna do približno tretjega meseca. Okrog tretjega meseca, ko otrok že večinoma samostojno drži glavico, se dobro obnese nosilka Boba. Ko otrok začne samostojno sedeti je primeren kakovosten nahrbtnik, kot je Deuter Kid Comfort.

nosilka
Nosilka se dobro obnese na pohodnih izletih z dojenčki
Deuter Kid Comfort se odlično obnese pri pohodnih izletih

13. Otroški nahrbtnik

Če je otrok že samostojen pohodnik, lahko skupaj z njim izberete primeren nahrbtnik, kar je lahko dodatna motivacija za izlet. Pri tem upoštevajte otrokovo željo po nošnji nahrbtnika in tega obremenite tako, da bo otrok v hoji še vedno užival.

otroški nahrbtnik
Otroški nahrbtnik je lahko dodatna motivacija za pohod

Zgornji opisi in informacije so povzeti po izkušnjah Kamzmulcem mam z družinami. Prispevek ni plačan. Za več informacij nam lahko pišete v komentar.