13 nasvetov za prijetno vožnjo z mulcem na vlaku

2

Daljše potovanje z otrokom je izziv, tako za starše, kot za otroka. A z nekaj pravimi prijemi, lahko ustvarimo iz potovanja lepo, nepozabno izkušnjo. Vožnja z vlakom na krajše razdalje je za otroke običajno zabavna. Da pa ostane taka tudi pri daljših poteh, morajo starši vložiti več truda in idej v to, da ohranjajo otrokovo razpoloženje dobro. Olajševalne okoliščine so vsekakor te, da je ta način prevoza najmanj naporen v primerjavi z ostalimi prevoznimi sredstvi, saj ima otrok več prostora za gibanje. Preberite si nekaj nasvetov, ki lahko družini olajšajo pot.

1. Potujte ob delih dneva ali tedna, ko je na vlaku manj gneče.

Kar pomeni, da si boste sedeže lahko izbrali sami, otroci pa bodo poleg udobja čisto svojega sedeža imeli možnost na njem tudi zadremati. Povečini otroci mlajši od 6 let potujejo brezplačno, kar je za denarnice staršev super, manj pa dejstvo, da je otrokov sedež na kolenih staršev.

2. Pred odhodom preverite možna znižanja ali akcije vozovnic.

Tako potuješ ceneje, a moraš s poizvedovanjem začeti nekaj tednov, mesecev prej. Odvisno v kako obljudeni in turistični državi nameravate potovati.

3. Potujete lahko tudi ponoči.

Takrat je na vlaku manj potnikov, vzamete pa si lahko tudi spalni vagon. To je smiselno predvsem, če potujete več kot 6 ali 7 ur. Upoštevajte še nasvet pod točko 4.

4. Na pot vzemite manjši vzglavnik in odejo.

 • Če računate na to, da bo otrok na vlaku tudi spal, vzemite sedeže enega ob drugem. Tako lahko eden od staršem otroku odstopi cel sedež drugi pa del svojega, s čimer mu ustvarita prijetno ležišče.
 • Ležišče lahko naredite še bolj udobno, če s seboj vzamete tudi otrokov vzglavnik in odejo, saj bo tako zaplaval v spanec še hitreje.
 • Tudi copatki so priporočljiva oprema. V primeru, da si otrok želi sezuti čevlje, mu je v noge še vedno toplo.
V copatkih se počutimo kot doma.
V copatkih se počutimo kot doma.

5. Izberite si sedeže med prvimi.

Če potujete z vlakom, kjer ni sedežnega reda, pridite na postajo dovolj zgodaj, da si izberete najboljše sedeže za vašo družino. V primeru, da z otroci potujeta oba starša, naj ima eden nalogo, da zavzame dobre sedeže, drugi pa pomaga otrokom pri vstopanju na vlak.

 • Če so sedeži na vlaku obrnjeni en proti drugemu, ima otrok pred seboj dovolj prostora za igro.
 • Če so sedeži en za drugim ima otrok prostora manj. V tem primeru poskušajte dobiti sedeže v prvi vrsti ali blizu prostora za stojišča.
 • Kadar se vozite z vlakom, kjer ni kupejev, se najlažje izognete hrupu vstopanja ali izstopanja, če izberite sedeže, ki so v sredini vagona.
Če izberete sedeže med prvimi lahko sedite čisto pri strojevodji :)
Če izberete sedeže med prvimi lahko sedite čisto pri strojevodji 🙂

6. Na pot vzemite veliko igrač in ostalih »jemalcev pozornosti«.

Del poti bo otrok sigurno občudoval in se zabaval v pogledu na svet, mimo katerega se vozite, a običajno ne za dolgo.

 • Vsekakor vedno pridejo prav pobarvanke z barvicami ali voščenkami, puzzle, spomin, karte in ostale igre, ki jih ima vaš otrok rad.
 • Vse igre se lahko iz originalnih embalaž spakira v manjše pakete, da so lažje za nosit in zavzamejo manj prostora.
 • Tudi otroci si želijo imeti pomembno vlogo na potovanju. Zato jim lažje igrače in knjige v mehki vezavi lahko spakirate v njihov nahrbtnik, ki ga nosijo sami.
Manjše knjigice v mehki vezavi so dovolj lahke, da so lahko del otrokove osebne prtljage.
Manjše knjigice v mehki vezavi so dovolj lahke, da so lahko del otrokove osebne prtljage.

7. Kadar je varno, se z otroci sprehodite po vlaku.

To zna biti otrokom zabavno, prav tako pa jim lahko razkažete zanimivosti na vlaku (na nekaterih lokalnih vlakih je možno pokukat v kabino strojevodje). Pri dolgi vožnji bo staršem in otroku to pomagalo, da se raztegne od sedenja in po možnosti »poklepetajo« z ostali potniki, ki se jim (vsaj) običajno smehljajo.

8. Prinesite veliko različne hrane.

 • Ta naj bo v obliki kosila, slanih oz. sladkih prigrizkov ali mlečne formule, če je otrok mlajši.
 • Ne računajte le na restavracijo na vlaku – ni nujno, da bo otroku hrana tam všeč, lahko pa se zgodi tudi, da ne bo prostih mest v restavraciji.
 • Če veste, da se bo vlak za dalj časa ustavil na kateri od postaj, lahko skočite v bar/restavracijo in si hrano nakupite, a s tem lahko tvegate, da vlak odpelje brez vas.
Sveže sadje, suho sadje, sendviči in za kar veste, da ima otrok rad, prinesite kar od doma.
Sveže sadje, suho sadje, sendviči in za kar veste, da ima otrok rad, prinesite kar od doma.

9. Topla oblačila in pokrivala so nujna oprema.

Pozimi in v primerih, ko potujete v vroči sezoni, saj ravno takrat na vlakih klima dela najmočneje. Kar pa poveča možnosti, da otrok, vključno z vami zboli.

10. Spakiraj manjšo torbo s prigrizki, igračami in osnovnimi oblačili za preobleči otroka.

Skoraj tako, kot za ročno prtljago na letalu. Glavna prtljaga je težka in predvsem težje dostopna, sploh kadar ni blizu naših sedežev.

11. Na vlak lahko prinesete tudi voziček.

Vendar naj bo ta dobro zložljiv, da ga lahko namestite pod svoje sedeže. Če na vlaku ni gneče, ga lahko pospravite tudi nad glavo z ostalo prtljago. Drugače pa ga boste moglo dati na mesto za vozičke (nekateri vlaki jih imajo) ali v vstopni/izstopni prostor vlaka.

12. Prinesite nepremočljivo podlago za preoblačenje pleničk.

Previjalnice na novejših vlakih ponekod so, ni pa nujno. Na starejših pa jih skoraj sigurno ni. Takrat boste otroke morali preobleči kar na stranišču ali na sedežu poleg vas, če bo prosto. Zato je še posebej pomembno, da je podloga nepremočljiva.

13. Vzemite otroško nosilko ali nahrbtnik.

 • Kadar potujete z dojenčkom ali manjšim otrokom, vam bosta še posebej prišla prav, saj boste imeli tako proste roke za ostala nujna opravila pri vstopanju ali izstopanju z vlaka.
 • Prosite pa tudi za pomoč pri nošenju ali pospravljanju prtljage sopotnike. Nekdo vam bo sigurno pomagal.

Pomembno: Ne pozabite otrokove najljubše igrače!

Vožnja z vlakom ima nekaj prednosti tudi za starše. Upoštevajoč zgornje nasvete je vlak pogosto cenejše in najudobnejše prevozno sredstvo. Izjema v ceni so lahko hitri vlaki, ki so poleg hitrega prevoznega sredstva, tudi atrakcija.

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.