13 nasvetov, kako se izogniti jet – lagu otrok na poti in doma

3
Uživancija na plaži

Ravno se pakirate za daljši let s svojim dojenčkom, malčkom ali mulcem in se veselite dolgo pričakovanih počitnic. Poleg splošnega navdušenja, se mogoče tudi sprašujete- se boste morali soočiti z jet- lagom otrok ali kar cele družine?

Vsi smo izkusili dolge in neprespane noči z našimi otroki, še posebno v obdobju, ko so bili dojenčki. In že sama misel, da se bomo z nečim podobnim soočili na začetku našega dopusta je dovolj, da se nekateri vprašajo, ali se sploh splača. Vendar nikar!

Naša družina je veliko preletela z mulcem. Prvi 12 urni let je bil že pri njegovih 4 mesecih. Najdaljši leti so bili na Mavricijus, na Karibe ali v Brazilijo. Tamo smo tudi doživeli največje časovne razlike, vendar nikoli nismo izkusili večjih problemov s samim prilagajanjem. Mislim, da sem največje probleme s časovno razliko imela sama in to ponavadi pri povratku nazaj v Evropo:)

Tako da ne računajte nujno na jet- lag pri otrocih, mogoče vam bo popolnoma prizaneseno. Vsekakor pa upoštevajte nekaj priporočil in preverjenih nasvetov, ki vam lahko pomagajo prebroditi prve dneve na novi lokaciji.

Kaj je jet- leg?

Najverjetneje ga vsi popotniki dobro poznate. Ni le utrujenost sama, ampak še dodaten občutek vrtoglavice, izčrpanosti in včasih tudi pomanjkanje apetita. Za dojenčke in manjše otroke je izkušnja še toliko težja, saj ne vedo kaj se pravzaprav dogaja in ne znajo svojega počutja niti izraziti. 

Dobra novica je, da večino tehnik, ki jih uporabljamo odrasli za preprečevanje jet- lega, veljajo tudi za naše mulce.

13 nasvetov, kako se izogniti jet- lagu otrok

 

1. Če imate možnost, izberite čas leta, ki najbolje odgovarja rutini vašega otroka

Ne obstaja idealni čas kdaj leteti, da se izognemo jet legu. Veliko ljudi priporoča let preko noči, saj tako pridete na destinacijo spočiti in dnevna svetloba vam tudi pomaga pri hitrejši prilagoditvi na časovno razliko. To seveda deluje le, če vi in vaši otroci dobro spite na letalu. V nasprotnem je bolje, da pridete na destinacijo v večernih urah, greste direktno v posteljo in se zbudite zjutraj sveži, spočiti ter pripravljeni na nov dan.

Naše priporočilo je, da pomislite na vaše otroke in vas- kako dobro spijo(te) na različnih lokacijah, na letalu in prilagodite lete vašemu ritmu.

Let z dojenčkom je lahko precej easy:)
Prilagodite let vašemu družinskemu ritmu (jet lag)

 

2. Bodite vztrajni, predvsem prvi dan!

Čeprav najtežje, je najbolj pomembno prilaganje od samega pričetka potovanja. Glede na naše izkušnje se je izkazalo, da kakor smo se spopadli s prvimi 24 urami po prihodu na destinacijo, tako nam je šlo tudi z let lag simptomi.

Če pridete sredi dneva, pomeni, da je idealno, če preživite dan zunaj- predvsem sonce bo vsem pomagalo prelisičiti simptome utrujenosti. Imejte obroke kar takoj na prilagojen čas- torej ob istih urah kot bi jih imeli doma. Delajte vse tako, da bo vaša novi čas, normalni čas.

IMG_1983
Sonce pomaga pri premagovanju let laga (Brazilija)

 

Če je utrujenost res velika in predvsem pri majhnih otrocih, seveda lahko tudi malo pogoljufate in si privoščite krajši počitek. Vendar si nastavite alarm in ne spite več ur skupaj, saj si boste le podaljšaji čas prilagoditve.

3. Prilagodite se na novi časovni pas že na letalu

Večina letalskih družb vam pomaga pri tem, saj tudi obroke planirajo tako. To je seveda lažje pri večjih otrocih- manjši otroci pa zagotovo ne bodo čakali na obrok ali spanec 4 ure dlje:)

Naše priporočilo: poskusite se čim bolj približati že na letalu, predvsem z večjimi otroci, še vedno pa naj vam bo vodilo, da ste na poti vsi spočiti in siti- le tako bo pot v veselje.

4. Daljše lete planirajte s postankom

Tukaj seveda res mislimo na ekstremno dolge lete in predvsem na družine, kjer otroci težko prenesejo dolgo pot v enem kosu. V takem primeru je mogoče priporočljivo eno nočitev imeti tudi nekje na polovici poti, na pravi postelji.

5. Ojašate stvari sebi in zase

Če imate na končni destinaciji, po dolgem letu pred seboj cel dan in ste že povsem utrujeni, plani kot je večerja zunaj, ne pašejo najbolje v agendo. Pravzaprav iz naših izkušenj lahko povemo, da so pravzaprav katastrofa. Priredite si prvi dan tako, da bo za celo družino najbolj udoben in ne stresen.

Prav tako ne planirajte celodnevnih izletov že takoj prvi dan. Vsekakor priporočamo, da ste aktivni, da premagate morebitni jet- leg, vendar pa so nekatere aktivnosti takoj na začetku le preveč naporne.

vehicle-69771_1280
Včasih si naplaniramo preveč za prvi dan (jet lag pri otrocih)

 

6. Podučite otroka o časovnih pasovih 

Otroku lahko že nekje od 2. leta naprej pričnete razlagati značilnosti časovnih pasov in kaj pomenijo za destinacijo kamor se odpravljate. Ne, da je le poučno, pomaga jim s časom tudi razumeti njihovo morebitno počutje in zakaj se moramo čim hitreje prilagoditi takoj prve ure in dni

7. Bodite pripravljeni na morebitne jet- leg simptome

Če se vseeno zgodi, da se vaš otrok zbudi sredi noči, je včasih bolje, da ga pustite kakšno uro predno ga poskusite spet uspavati. Zamotite ga s knjigo (včasih tudi risanka pomaga) ter imejte pri roki pripravljene prigrizke in pijačo.

So kakšne posebnosti z dojenčki?

Imajo dojenčki jet lag? Seveda. Čeprav pri res majhnih dojenčkih večjih razlik ne boste opazili, saj so tako in tako pokonci tudi ponoči in imajo več spancev preko dneva. Pri majhnih otrocih boste imeli tudi nekaj več težav pri premagovanju časovne razlike, saj jih je težje držati pokonci, prav tako pogosteje jedo in pijejo.

baby-19295_1280
Dojenčki in jet lag

 

8. Postopno prilagajanja- dan po dan

Nam je bilo priporočeno, da si vzamemo uro na dan za prilagajanje in tudi temu tempu dojenček lahko sledi. Če imate planiran daljši dopust, vam tako počasnejše prilagajanje ne bo predstavljalo večjih ovir, če pa je vaš dopust na destinaciji s 5- urno časovno razliko omejen na 10 dni, boste mogoče razmislili in poskusili z uro in pol na dan:) Seveda je vse odvisno od vašega otroka.

9. Imejte plan za novo rutino

Mi smo pogosto dodali preko dneva kratek počitek pri majhnem doječnku in malčku, šli zvečer malo kasneje ven in tako potem lažje prespali celo noč. Vedno, res vedno, se pa trudimo tudi na potovanjih držati podobno rutino kot doma in imeti čas za spanje ob podobni uri.

IMG_0952
Krajši počitki so včasih neizogibni, predvsem pri manjših otrocih

 

10. Poskusite držati dojenčka budnega in aktivnega skozi dan

Kljub vaši utrujenosti, se potrudite predvsem prve dva dni. Čemur se resnično želite izogniti je spanje dojenčka skozi dan in budnost ponoči, kajne?

11. Spite, ko vaš dojenček spi

Nasvet, ki smo ga že vsi slišali, ko smo dobili novorojenčka. Na počitnicah to velja predvsem zvečer, saj vam morebitna nočna vstajanja ne bodo vzela dnevne energije za raziskovanje novega kraja.

12. “Go with the flow”

Tudi v najslabšem primeru, če se vaš otrok zbudi sredi noči, poskusite ohraniti mirno kri in pač sprejmite dejstvo. In si seveda vzemite potrebni počitek naslednji dan.

13. Se pravzarav sploh morate prilagoditi na novo časovno razliko?

Če je razlika majhna in ste na destinaciji le nekaj dni, se je vredno vprašati ali je ves trud prilagajanja sploh potreben? V tem primeru bodite samo pripravljeni z dobro zalogo hrane, če boste npr. zajtrkovali ob 5 zjutraj:)

In ko jet lag neizogiben?

Torej, imate nočno sovico in polhka čez dan, dodatno pa še čemernost in nezadovoljstvo vseh.

Najprej globoko zadihajte. Stvari se bodo popravile, če ne prvi ali drugi, pa tretji dan in boste lahko najprej uživali v potovanju. Vsak dan vmes pa se trudite, da jih postavite čimprej v normalno rutino in upoštevajte vse zgornje nasvete.

Kljub temu, da naredite vse prav, pa včasih to žal ne bo zadostovalo. Takrat morate pač sprejeti dejstvo, da ste zadeli pokerja in se potolažite, da bo kmalu minilo.

In ko pridemo nazaj domov?

Najverjetneje se boste soočali s podobnimi simptomi tudi ob prihodu domov, čeprav po naših izkušnjah otrok pri povratku domov ni imel nobenih problemov, mogoče zaradi navdušenja biti spet doma, smo ga pa zato imeli večkrat odrasli:)

Priporočamo, da sledite istim nasvetom in če se le da, si zagotovite vsaj vikend ali kakšen prost dan predno odhitite nazaj v vrtec, šolo ali službo.

Ste imeli kadarkoli vi probleme z jet lagom otrok ali dojenčka? Kaj je vaš najboljši nasvet?

Zgornji opisi in informacije so vtisi in nasveti, kako sem jih doživela jaz s svojo družino. Za več informacij nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si ali dopišite v komentar.