13 brezplačnih prazničnih doživetij za otroke decembra v Ljubljani

0

Večina Ljubljančanov in rednih obiskovalcev se bo verjetno strinjalo, da je Ljubljana zares najlepše mesto ravno v predbožičnem času. Od konca novembra pa vse do začetka januarja je v mestu organiziranih ogromno prireditev. Veliko jih je posvečenih ravno najmlajšim. Vse tiste brezplačne smo zbrali na tem mestu.

1. Sprehod po praznično okrašeni Ljubljani

Letos smo v Ljubljani lučke prižgali že konec novembra!  S to kratko slovesno prireditvijo na Prešernovem trgu se vsako leto prične praznično dogajanje v mestu. Okrasitev letos temelji na praksi že preteklih let, dodane so pa nekatere novosti kot so tristrana piramida s svetlobnimi strukturami na Prešernovem trgu in dolga svetlobna verižica, ki povezuje drevesa na obrežju Ljubljanice.

KDAJ: od 26. novembra naprej

Pomembno za starše: Prireditev prižiga luči velja za eno od bolj množično obiskanih: Tukaj smo zbrali 7 stvari na katere morate pomisliti preden se odpravite na prižig lučk v Ljubljano.

IMG_1445
Na Mesarskem mostu je navadno manj gneče. Je pa res, da razgled ni tako impresiven

2.Okrasitev “Zelenih dreves”

Novost letošnje okrašene Ljubljane je tudi 79 “Zelenih dreves”, ki se nahajajo na Wolfoni, Čopovi, Stritarjevi in Trubarjevi ulici. Gre za božična drevesa, ki jih po koncu praznikov vrnejo v naravo.

Medtem ko bodo drevesa na Wolfovi ulici okraševa s pomočjo učenscev ljubljanskih osnovnih šol, pa gozdički na Stritarjevi in Čopovi ulici vabijo, da jih okrasijo tudi preostali sprehajalci. Pri Turizmu Ljubljana prosijo le, da ne kupujete novih okraskov, ampak podarite tiste, ki se že nahajajo doma. Zelo lepa in trajnostna desta, ki jo bomo z veseljem podprli!

KDAJ: od 26. novembra naprej

Čarobna Križevniška ulica

Na eni najlepših ljubljanskih ulic, Križevniški ulici v neposredni bližini prazničnega sejma na Bregu, bo ob koncih tedna do božiča potekal program prireditev za otroke. Vsako soboto in nedeljo dopoldne bodo potekale ustvarjalne delavnice za otroke, ob popoldnevih pa bodo na sporedu brezplačne lutkovne predstave v Mini teatru ali izobraževalni dogodki.

KDAJ: vsako soboto in nedeljo med 30. 11. in 22. 12. 2019 med 10:00 in 16:00

3. Miklavžev sejem

Miklavžev sejem poteka na Prešernovem trgu in je uvod v letošnje Miklavževanje. Odprtje Miklavževega sejma bo 3. decembra 2018 in traja do 6. decembra, vsak dan med 10. in 20. uro. Na stojnicah boste našli predvsem ideje za Miklavževa darila.

KDAJ: 3. – 6. decembra med 10. in 20. uro na Prešernovem trgu

Tudi malčki v vozičkih bodo navdušeni nad osvetljeno Ljubljano. IZ vozičkom se raje izognite večjim prireditvam.
Tudi malčki v vozičkih bodo navdušeni nad osvetljeno Ljubljano. Z vozičkom se raje izognite večjim prireditvam.

 

4. Miklavžev sprevod

Miklavžev sprevod poteka na predvečer sv. Miklavža. Sprevod z Miklavžem ob spremstvu parkljev, vragov in angelčkov, ki bodo otrokom delili bombone, pecivo in sadje se prične na Krekovem trgu pri lutkovnem gledališču, nadaljuje po Ciril Metodovem trgu, Stritarjevi ulici in nagovori otroke na Prešernovem trgu, nato pa se s spremstvom odpravi v notranjost Frančiškanske cerkve.

KDAJ: 5. december ob 17:00 v centru Ljubljane

Pomembno za starše: Tudi ta dogodek ob suhem vremenu obišče ogromno obiskovalce, zato priporočamo, da upoštevate nasvete iz članka 7 stvari, na katere morate pomisliti, preden se odpravite na prižig lučk v Ljubljano.

Na Pešernovem trgu je ponavadi največja gneča
Na Prešernovem trgu je ponavadi največja gneča

5. Čarobni gozd

Ustvarjalne delavnice za otroke – Čarobni gozd, bodo v decembru razveseljevale tiste najmlajše, kot tudi starejše.  V čarobnem vzdušju pod zvezdnatim nebom bomo vsak dan skupaj ustvarjali izdelke, ki nam bodo polepšali praznične dni. Ob petkih, sobotah in nedeljah pa vabljeni tudi na ogled gledaliških predstav. Več o čarobnem gozdu, preberite tukaj.

KDAJ: od 3. – 23. decembra, Kongresni trg vsak dan 16.30 – 19:00

6. Lajnarji

Lajnarji v tradicionalnih meščanskih nošah bodo na ljubljanskih ulicah pričarali vzdušje preteklih časov. Lajna je veliko bolj zanimiv instrument kot se zdi na prvi pogled:)

KDAJ: 7. do 22.decembra od 16.00 do 19:00 na različnih prizoriščih po Ljubljani: Trubarjeva ulica, Petkovškovo nabrežje itd

7. Ledena kraljica

Ledeni artisti bodo navdušili z žonglerskimi, čarovniškimi in akrobatskimi točkami, ki bodo prepričale še najbolj zahtevne gledalce. Srečate jih lahko na Mestnem trgu, Prešernovem trgu, Petkovškovem nabrežju, Parku zvezda, Novem trg in Gallusovem nabrežju.

KDAJ: 8., 15. in 22. 12. 2019, 17:00 – 18:30

8. Ana Mraz

Špica bo prizorišče živahnih in pisanih nastopov uličnega gledališča. Občudujete lahko nastope klovnov, žonglerjev, artistov in cirkusantov, ki so zanimivi tako odraslim kot otrokom.

KDAJ: 26. 12. 2019, 17:00 – 19:30

9. Sprevodi dedka mraza

V zadnjih dneh letošnjega leta se bo izpod Triglava v svoji kočiji z vpreženimi lipicanci v Ljubljano pripeljal Dedek Mraz. Obiskal nas bo v spremstvu snežakov, medvedov, zajcev ter drugih bitij iz ljudskih pripovedk in pravljic.

KDAJ: 26. do 30.decembra. Sprevod se prične ob 17.00 na Križevniški ulici in zaključi na Kongresnem trgu. Več si preberite tukaj.

Pomembno za straše: tudi ta dogodek ob suhem vremenu obišče ogromno obiskovalce, zato priporočamo, da upoštevate nasvete iz članka 7 stvari, na katere morate pomisliti, preden se odpravite na prižig lučk v Ljubljano.

10. Silvestrovanje za otroke

Na Kongresnem trgu bodo otroci do 10. leta starosti in njihovi starši lahko praznovali prihod novega leta s pravljičnimi junaki, si ogledali glasbene nastope otrok ter se razveselili prihoda Dedka Mraza.

KDAJ: 31 12. 2016 ob 16:00 na Kongresnem trgu

Razgled iz ribje brvi ne bo razočaral tudi najmlajših
Malčki bodo zagotovo najbolj navdušeni nad razgledom iz Ribje brvi

 

PRIPOROČAMO TUDI

11. Ogled jaslic v Frančiškanski cerkvi

V veselem decembru si vsekakor velja ogledati božične jaslice, ki jih vsako leto postavijo frančiškani v svoji cerkvi na Prešernovem trgu v Ljubljani. Pred znamenitim baročnim oltarjem kiparja Francesca Robbe so nekaj dni na ogled postavljene velike in prelepe božične jaslice.

KDAJ: jaslicei postavijo na božični večer, 24. decembra in so na ogled do svečnice, Prešernov trg

12233240_10154370626953312_1349100565_n
Ogled jasli, Ljubljana

12. Božični koncert pred Magistratom 

Tradicionalni božični koncert, ki ga ne smete zamuditi, bo posebno doživetje v srcu praznično okrašene Ljubljane.

KDAJ:  24. december 2019 od 17:00 do 18:00

13. Razgled iz Ljubljanskega gradu

Povzpnite se na Ljubljanski grad in si oglejte razsvetljeno Ljubljano iz ptičje perspektive. Priporočamo da greste po Študentovski poti, ki vodi iz tržnice proti Študentovski ulici in gor na grad. Tukaj si preberite še opise drugih poti. Preberite tudi 3 ideje za mulcem zabaven ogled praznične Ljubljane.

Zgoraj navedeni dogodki so zbrani iz javno objavljenih napovednikov. Če imate kakršnokoli idejo za prihajajoče dogodke za otroke nam pišite na info@kamzmulcem.si in z veseljem bomo dogodek uvrstili na aktualen seznam. Za napake objav s strani nosilcev dogodkov ne odgovarjamo, predlagamo, da pred dogodkom preverite tudi spletne strani izvajalcev, v primeru, da je potrebna predhodna rezervacija ali nakup kart.