12 vznemirljivih doživetij v naravi za otroke

0
Eisenach v turinškem gozdu: zmajeva soteska © TTG / Martin Kirchner

Dovolj je spomladanske utrujenosti! Prostrani nemški gozdovi in travniki čakajo na vaš obisk. V nadaljevanju smo za vas pripravili 12 idej, kako lahko svojim otrokom omogočite nepozabna doživetja, o katerih bodo še dolgo govorili.

Pohod z osli

Nemčija: otroci na pohodu z osli © Adobe Stock / CC-IMAGES

Bi šli radi na pohod, vašim otrokom pa je hoja dolgočasna? Rešitev: pohod z osli! V družbi ljubkih kosmatincev bodo najmlajši hitro postali pohodni navdušenci. Na pohod z osli se lahko odpravite v Bavarskem gozdu, ob Baltskem morju ali v Turingiji.

Bosi v naravo

Mecklenburg-Predpomorjanska, Baltsko morje © TMV / Timo Roth

Bosonogi in pustolovski parki so izvrstna zabava tako za otroke kot njihove starše. Prebujajo čute in iz nas izvabljajo smeh in čudenje. Takšne parke najdete po vsej Nemčiji. Eden lepših je denimo naravni pustolovski park Zauberland ob jezeru Kinzig, kjer se lahko povzpnete tudi na drevesne hiške in lestve v nebesa. V občini Spiegelau v Bavarskem gozdu bodo otroci gozd spoznavali skozi igro na desetih postajah. Stari in mladi pa boste veseli sproščujoče masaže stopal, ki jo ponuja hoja po bosonogem parku Ötisheim v Baden-Württembergu.

Orli in fazani

Timmendorfska plaža: otroci na razglednem stolpu Herrmann-Löns-Blick v ptičjem parku © DZT / Florian Trykowski

Divje prašiče, opice in tigre poznamo vsi. Nismo pa še vsi v živo in od blizu videli ptic ujed. To lahko storite v ptičjih parkih, kot je Weltvogelpark na Lüneburški resavi ali parku divjih živali Alte Fasanerie v Hessnu.

Nočni pohod

Wernigerode, Harz: zvezdna noč z Rimsko cesto in meteorskim dežjem © gettyimages / Krzysztof Baranowski

Je bil to netopir? Kaj je zašumelo v grmu? Kdo se tako čudno oglaša v daljavi? Otroci bodo na nočnem pohodu dobili odgovore na ta in številna druga vprašanja. Takšne pohode organizirajo v naravnih parkih v mnogih nemških zveznih deželah.

S splavom po reki

Ogled Mecklenburških jezer s splavom © TMV/myroad.de

Včasih je lepo biti tudi »na komot«. Vožnja s splavom je bistveno počasnejša od vožnje s kanujem, a prav tako zabavna. Na splavu se bodo otroci počutili kot slavni Huckleberry Finn pisatelja Marka Twaina. S splavom se lahko zapeljete v Brandenburgu, Mecklenburg-Predpomerjanskem in Porurju.

Adrenalinska doživetja med drevesnimi krošnjami

Plezalni park © Pixabay

Številne nemške zvezne dežele se ponašajo s plezalnimi in adrenalinskimi parke. Ti običajno vodijo skozi gozd, od drevesa do drevesa. Za zabavo poskrbijo plezalne poti različnih težavnostnih stopenj ter žičnice in igrišča. Gozdne plezalne parke boste našli v Langenbergu (v mestu Velbert), v občini Leiwen ob reki Mozeli, na otoku Rügen in v pustolovskem gozdu Enderndorf pri Frankovskih jezerih.

Detektivi na tajni misiji Plaža

Sylt: otrok na valobranu © DZT, Jens Wegener

Plaža ni namenjena samo ležanju in izdelovanju gradov iz peska, ampak je tudi dom številnim živalim. Kdo vse tam živi, bodo otroci izvedeli na okoljskem izobraževanju za plažne detektive v centru Ozeaneum v Stralsundu.

Obiranje jabolk

Chiemgau, Bavarska: sveže obrana jabolka © DZT / Günter Standl

Včasih za zabavo ne potrebujemo veliko: kaj pravite na plezanje po drevesih in sladkanje z jabolki? V Nemčiji jabolka obirajo zgodaj jeseni, obiskovalce pa sprejemajo v sadovnjakih v Hessnu in Brandenburgu ter drugod. Tam vas čaka zabava za vso družino, zlasti ker se lahko po obiranju posladkate s sveže stisnjenim jabolčnim sokom.

Na obisku pri Heidi

Berchtesgaden: pastirji ženejo krave na pašo © arhiv Bayern Tourismus / erlebe.bayern – Peter von Felbert

V planinah regije Allgäu marsikje še vedno živijo po starem. Preživeti dan na pašniku je izvrstno doživetje za najmlajše. Otroci gredo skupaj s planinskim vodičem na poučen pohod, opazujejo kmete pri tradicionalnih opravilih in izvedo marsikaj zanimivega o naravi, živalih in življenju na planini. Udeležijo pa se lahko tudi schnitzeljagda – to je poseben orientacijski tek oz. lov na zaklad s poudarkom na okoljskih temah. Za udeležbo je včasih potreben mobilni telefon z GPS-om. BUND Steinachtal v Odenwaldu ponuja štiri takšne love na zaklad oz. »relije«, kot jih imenujejo sami.

Koruzni labirint ali motiti se je človeško

Nemčija: koruzni labirint © Adobe Stock / Christian Schwier

Koruzni labirinti so izvrstna zabava za otroke, pa tudi mlade po srcu! Med iskanjem prave poti se vam obeta obilo smeha. Veliko koruznih labirintov je na območju Rena in Majne, našli pa jih boste tudi zveznih deželah Porenje-Pfalška, Baden-Württemberg in Turingija ter drugod po Nemčiji.

Poti med krošnjami

Narodni park Hainich: pot med krošnjami © TTG

Če boste na družinskih počitnicah v regiji Allgäu, ne zamudite priložnosti za sprehod po slikoviti poti med krošnjami Skywalk Allgäu! Naravni doživljajski park s konstrukcijo visečih mostov leži na tisoč metrih nadmorske višine in je dostopen tudi ljudem z oviranostmi. Pot med krošnjami je sestavljena iz visečih mostov, kar pomeni, da se boste med hojo ves čas zibali. Če vam to še ni dovolj, brez skrbi: z razgledne ploščadi se ponuja tudi čudovit razgled na Allgäu, Alpe in Bodensko jezero. Srečo pa imate tudi tisti, ki se boste potepali po Turingiji. Tam je namreč pot med krošnjami v narodnem parku Hainich, najvišja in druga najdaljša tovrstna pot v Nemčiji. Druge poti med krošnjami, ki jih je vredno obiskati, najdete tudi na otoku Rügen in v Ivenacku (Mecklenburg-Predpomerjansko), Beelitz-Heilstättnu (Turingija), Heide-Himmlu in Bad Iburgu (Spodnja Saška), ob jezeru Edersee (Hessen), v Mettlachu (Posarje), Bad Wildbadu (Baden-Württemberg) ter v Steigerwaldu (Bavarska).

Pohod ob slapu

Triberg v Schwarzwaldu: Triberški slapovi © Adobe Stock / Holger

Slapovi so izjemno impresivni in navdušujejo tako otroke kot odrasle. S takšnim ciljem bodo tudi najmlajši imeli motivacijo za hojo. Veliko slapov je na primer v občini Jachenau v bavarski regiji Tölzer Land. Vredna ogleda sta tudi slap Lechfall v regiji Allgäu in Uraški slap (Uracher Wasserfall) med Stuttgartom in Konstanzem. Številne slapove boste našli tudi na Saškem, denimo Blauenthaler, Tiefenbach in Beuthenfall.

Lepe počitnice polne vtisov!
Nemška turistična organizacija

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime