12 top gozdnatih kotičkov v Ljubljani in okolici

2

Poleg številnih lokacij po Ljubljani, kjer lahko z mulci preživljamo prosti čas, je včasih prijetno pobegniti v zavetje in svež zrak gozdnih kotičkov, ki jih v Ljubljani in okolici najdemo kar nekaj. Na te se lahko odpravimo tudi, če imamo na voljo manj časa.

Pripravile smo vam 9 idej za lokacije v objemu gozda in opis, ki vam bo prišel prav, ko se tja odpravite. Mogoce pa je kateri izmed teh kotičkov že vaš stalni.

Priporočamo, da s seboj vzamete tudi knjižico Moj žepni herbarij, s katerim se bodo otroci na zabaven način učili o naravi.

Moj žepni herbarij
Moj žepni herbarij
 1. Hrib Golovec

Golovec se dviga nad vzhodnimi predeli Ljubljane. Po njem poteka vrsta dobro urejenih rekreacijskih in kolesarskih poti. Na hribu stoji tudi astronomski observatorij.

Vecje pocivalisce, kjer poteka tudi Pot spominov in prijateljstva (Golovec, Ljubljana)
Vecje pocivalisce, kjer poteka tudi Pot spominov in prijateljstva, Golovec, Ljubljana
Pot cez Golovec je se vsaj zaenkrat manj obljudena (Golovec, Ljubljana)
Pot cez Golovec je se vsaj zaenkrat manj obljudena, Golovec, Ljubljana
 • Hrana in pijača: tu ni gostišča, zato po potrebi vzemite s seboj tudi nekaj prigrizkov in pijačo. Pitno vodo najdete pri počivališču pri observatoriju.
 • Igrišče: ni urejenega igrišča, a je na hribu 1500 m dolga učna pot. Ostalo zabavo mulci najdejo kar v gozdu in vseh njegovih danostih.
 • Počivališča na poti: na hribu najdete kar nekaj klopic, kjer se lahko lahko z mulci ustavite.
 • Parkirišče: parkirate lahko na za to urejenih mestnih parkiriščih.
 • Primerno za voziček: da.
 • Primerno za pse: da.
 2. Mostec z Rožnikom

Mostec leži na pobočju hriba Rožnik ob Večni poti. Je priljubljena rekreacijska točka v Ljubljani, saj poleg sprehajalnih poti v zavetju dreves ponuja tudi trim stezo.

Ob otroškem igrišču Mostec
Ob otroškem igrišču Mostec, Ljubljana
Na poti na Rožnik, se pozabavamo z mulci ob skalalnici.
Na poti na Rožnik, se pozabavamo z mulci ob skalalnici, Ljubljana
 • Hrana in pijača: Gostilna Rožnik se nahaja na poti proti skakalnicam, ob velikem, malce starejšem otroškem igrišču. Gostišče ob smučarskih skakalnicah Smučarskega kluba Ilirija pa se nahaja ob poti na hrib Rožnik.
 • Igrišče: ob gostišču v Mostecu je starejše večje otroško igrišče. Drugo “igrišče”, ki je mulcem precej interesantno je ob gostišču Rekreacijskega društva Mostec. Je manjše, kjer so nameščene telovadne naprave, otroško igrišče, balinišče, igranje badmintona in namiznega tenisa. Tretje igrišče najdete na Cankarjevem vrhu na Rožniku, ki pa je pogosto zelo obljudeno, vsaj ob vikendih.
 • Počivališča na poti: po poti najdete nekaj klopic, kjer se lahko lahko z mulci ustavite. Vedno pa se lahko usedete na večjo korenino, ki lahko dobro služi kot sedišče, vsaj za male otroške ritke.
 • Parkirišče: parkirate lahko ob makedamski cesti, na katero zavijete iz Večne poti.
 • Primerno za voziček: da.
 • Primerno za pse: da, a na povodcu.
 3. Park Tivoli 

Tivoli je največji park naše prestolnice in odlična iztočnica za popoldansko aktivno preživljanje prostega časa po službi ali pa tekom vikendov. Park ponuja veliko atraktivnosti za manjše ali večje mulce:

Manjše igrišče ob bazenu, ki so ga jeseni prenovili in dopolnili
Manjše igrišče ob bazenu, ki so ga jeseni prenovili in dopolnili, Ljubljana
 • Hrana in pijača: priporočamo 2 lokala za prigrizek in osvežitev: 1. kavarnica Caffe Bienale v Tivolskem gradu; posebno je mamljiva njihova ponudba nedeljskih zajtrkov za vso družino in ogled razstave v galeriji MGLC. So tudi živalskim ljubljenčkom zelo prijazni. 2. kavarna in slaščičarna Mini Cafe & Golf, ki ponuja pestro ponudbo slaščic in napitkov, poleg pa lahko na popolnoma prenovljenem igrišču odigrate z vašim mulcem tudi minigolf.
 • Igrišče: 3 velika otroška igrišča; nam ljubše je manjše otroško igrišče ob bazenu Tivoli, saj je tam ponavadi manj ljudi in tako več prostih igral. Ponuja ravno prav veliko sence poleti ter sonca spomladi in vsa igrala, ki so zanimiva predvsem predšolskim otrokom. Z več igrali, tudi za malo starejše mulce, pa priporočamo veliko igrišče ob bivši Čolnarni oziroma ribniku sredi parka. in še igrišče ob Caffe Bienale kavarni – ob zunanjem gostinskem delu kavarne je majhna, a otroku privlačno igrišče s peskovnikom, plezalno steno in toboganom.
 • Parkirišče: plačljiva parkirišča v centru, pri Hali Tivoli itd.
 • Primerno za voziček: da.
 • Primerno za pse: da, a na povodcu.
 4. Hrib Orle

Orle ležijo na nižjem hribu, ki je vzhodni podaljšek Golovca in sosed nekoliko višjega Molnika. Do Orel lahko dostopamo iz večih smeri:

 1. hriba Golovec (skorajda iz centra Ljubljane), od katerega je vsaj ura ‘odrasle’ hoje;
 2. lahko pa se zapeljemo do Urha in se nanj podamo od s severa. Tu nam bo pot vzela vsaj pol ure hoda ‘odrasle’ osebe
 3. z dolenjske strani iz Rudnika in Lavrice.
Na poti na Orle z Urha. Pot je prijetna in položna, Ljubljana
Na poti na Orle z Urha. Pot je prijetna in položna, Ljubljana
Hranjenje kozic ob gostilnici na vrhu, Ljubljana
Hranjenje kozic ob gostilnici na vrhu, Ljubljana
 • Hrana in pijača: Gostilnica Orle je poznana po okusni gostinjski ponudbi. Do nje se pride tudi z avtomobilom, ima urejeno parkirišče.
 • Igrišče: ga ni, a si ob gostilnici mulci lahko ogledajo družino kozic, ki jih je dovoljeno tudi nahraniti s koruzo. Ta se kupi na avtomatu v gostilni.
 • Počivališča na poti: po poti najdete nekaj klopic, kjer se lahko lahko z mulci ustavite. Vedno pa se lahko usedete na večjo korenino, ki lahko dobro služi kot sedišče, vsaj za male otroške ritke.
 • Parkirišče: odvisno iz katere strani se odpravljate na Orle. Pri prvih dveh zgoraj omenjenih možnosti poti lahko parkirate ob gozdni poti, a to ni urejeno parkirišče. Parkirate lahko tudi na vrhu, pri Gostilnici Orle.
 • Primerno za voziček: pogojno. Končni del s smeri Urha je prepreden s koreninami. Priporočamo nosilko.
 • Primerno za pse: da.
 5. Brunarica Strmec, Bizovik

Brunarica Strmec je locirana na obrobju Golovca in idealna za postanek, ko se odpravimo v ali iz gozda. Odmaknjena je od prometnih cest in ponuja igrala za različno stare otroke. Čar ima tudi potoček, ki sam od sebe širi domišljijo predvsem večjih otrok. Lahko se od nje odpravite tudi naprej proti Orlam.

Igrala za vse starosti in ponudba “prevoznih sredstev” pred brunarico Strmec
Igrala za vse starosti in ponudba “prevoznih sredstev” pred brunarico Strmec, Ljubljana
Poseben čar za otroško domišljijo ima potoček ob Brunarici Strmec
Poseben čar za otroško domišljijo ima potoček ob Brunarici Strmec, Ljubljana
 • Hrana in pijača: klasična ponudba pijač, na voljo je tudi sladoled. Možen je tudi najem Brunarice za praznovanja.
 • Igrišče: na igrišču pred brunarico je veliko igral za otroke različnih starosti. Poleg igral je tudi peskovnik, plezala in ogromno “prevoznih” sredstev za najmlajše. Igrišče leži ob potoku, kjer se radi zadržujejo predvsem večji otroci, ki gradijo mostove in raziskujejo vodno okolico.
 • Počivališča na poti: brunarica je odlično izhodišče ali pa prostor za počitek, če se odpravite v bližnji gozd.
 • Parkirišče: pred brunarico
 • Primerno za voziček: da
 • Primerno za pse: da
 6. Rašica

Sproščujoč gozd, le nekaj kilometrov oddaljen iz centra Ljubljane, na vrhu Staneta Kosca na Rašici. Nešteto poti po gozdnem pobočju, razgledni stolp in simpatičen Planinski dom, ki vas čaka na vrhu, bosta vas in vaše mulce zagotovo napolnila s pozitivno energijo. Planinski dom lahko dosežete v pol ure prijetne hoje, ali pa se podate na daljši izlet in se na vrh podate iz bolj oddaljenega izhodišča.

Gozdno pot na Rašico bodo zmogli tudi manj izkušeni pohodniki
Gozdno pot na Rašico bodo zmogli tudi manj izkušeni pohodniki, Ljubljana
Viseče mreže kot pravo igrišče za mulce
Viseče mreže kot pravo igrišče za mulce, Ljubljana
 • Hrana in pijača: v Planinskem domu Rašica kuhajo večinoma jedi “na žlico” in ponujajo odličen domač štrudelj in buhtelnje.
 • Igrišče: Pri domu ni posebnih igral za otroke, so pa okolico uredili tako, da hitro najdejo zabavo. Pa naj gre za guncanje v visečih mrežah ali pa zabavo z domačim kužkom. V planinskem domu je igralni kotiček za najmlajše.
 • Počivališča na poti: ob poti ni veliko klopc, boste pa našli kakšno deblo za počitek 🙂
 • Parkirišče: glede na 3 izhodišča: parkirišče na levi strani, takoj za tablo Rašica – pot do vrha traja dobro uro, uro in pol, če boste ves čas hodili po gozdni cesti; parkirišče v vasi Rašica – od vasi do vrha pol ure; parkirišče nekaj 100 metrov naprej od Kitajske restavracije – do vasi rašica eno uro, do vrha še eno.
 • Primerno za vozičke: da, pogojno. Če zmorete vozičkanje po gozdnih (makadamskih) poteh in daljši vzpon bo OK, drugače pa dojenčke ali malčke v nosilke, nahrbtnike.
 • Primerno za pse: da.

Preberite si tudi članek Zakaj je Rašica špica tudi za mulce.

POBRSKAJ PO NOVI ZBIRKI KAMZMULCEM IZLETNIŠKIH KARTIC KARTIC!

7. Ljubljanski grad

Grič sredi Ljubljane, na katerem stoji grad, spada verjetno med glavne znamenitosti prestolnice. Do grada lahko prideš iz večih smeri in na več načinov. Nanj se lahko odpravimo peš, z vzpenjačo, z vlakcem in v letu 2016 novim električnim vlakcem. Okolica graščine je gozdnata in polna sprehajališč v senci.

Številne zelene sprehajalne poti in travniki na "ljubljanskem" hribu, Ljubjana
Številne zelene sprehajalne poti in travniki na “ljubljanskem” hribu, Ljubjana
Urejene zelene poti, Ljubljana
Urejene zelene poti, Ljubljana
 • Hrana in pijača: lačni in žejni na Ljubljanskem gradu vsekakor ne boste, saj lahko obiščete Gostilno na gradu, Restavracijo Strelec ali pa si privoščice le pijačo in sladoled v lokalu, medtem ko se mulci podijo po prostorni ploščadi.
 • Igrišče: če se na grad odpravljate s strani Gornji trg, vas na poti čaka senčno igrišče Osoje.
 • Parkirišče: urejeno parkirišče na vrhu poti.
 • Primerno za voziček: da, vendar je ponekod pot malce bolj strma.
 • Primerno za pse: da, a na povodcu.
 8. Botanični vrt

Botanični vrt Univerze v Ljubljani leži ob Gruberjevem prekopu na jugovzhodni strani Grajskega griča in velja za eno najstarejših kulturnih, znanstvenih in izobraževalnih ustanov pri nas. Je sončna in hkrati senčna lokacija. Tu je zaradi številnih potk občutek prav skrivnosten in čaroben.

V Botaničnem vrtu, Ljubljana
V Botaničnem vrtu, Ljubljana
Opazovanje želve v ribniku, Ljubljana
Opazovanje želve v ribniku, Ljubljana
 • Hrana in pijača: v sklopu Botaničnega vrta se lahko odžejate ali posladkate v Čajnici Primula.
 • Igrišče: v Botaničnem vrtu otroškega igrišča ni, je pa že sama oblika vrta, različne rastline, ribnik z želvami in žabami dovolj zanimiv, da bodo otroci za tisto uro pozabili na igro na igralih.
 • Parkirišče: parkirišče pri BIC ali urejena plačljiva parkirišča v mestu.
 • Primerno za voziček: da.
 • Primerno za pse: da, a na povodcu.
 9. Gozdni hribček nad Mengšem

Gozdni hribček nad Mengšem, na katerem stoji Mengeška koča na Gobavici, je pravo središče neokrnjene narave, kjer boste našli urejeno gostišče, ki ga obdaja mini živalski vrt in atraktivna igrala. Kratek obisk z mulci se zaradi zabave na vrhu lahko raztegne tudi na nekaj ur.

Prava gozdna lokacija s polno dogajanja za mulce, Mengeš
Prava gozdna lokacija s polno dogajanja za mulce, Mengeš
Nova hutka ob Mengeški koči
Nova hutka ob Mengeški koči
 • Hrana in pijača: na mengeški koči si lahko privoščite pravo kosilo, sestavljeno iz treh obilnih jedi ali pa si privoščite le manjši prigrizek. Ponudbe je na pretek.
 • Igrišče: pri koči so atraktivna igrala in mini ZOO z vietnamskimi prašički, kozami in konji…
 • Počivališča na poti: ob poti je veliko klopc, ki kar vabijo, da se za trenutek ustavite in uživate v objemu gozda.
 • Parkirišče: pri lokalu Oražerija je večje parkirišče.
 • Primerno za voziček: urejena trim steza, ki vodi navzgor ni primerna za voziček, a se lahko opravite tudi po asfaltirani cesti čisto do gor (dovoljeno tudi z avtom), a pripravite se na močan vzpon pred ciljem.
 • Primerno za pse: da, a na povodcu.

Preberite si tudi članek 5 razlogov za obisk Mengeške koče z mulcem

10. Iški Vintgar, Ig

Eden najlepših in zato tudi najbolj obleganih kotičkov v okolici Ljubljane ponuja osvežilen sprehod po vintgarju ob reki Iški ali pa zgolj posedanje na prodnatih bregovih in kopanje v tolmunih. Gre za ozko, slikovito sotesko, ki ponuja nešteto lepih kotičkov za počitek in osvežitev.

Iški Vintgar

Ker je obisk v preteklih letih presegel zmogljivosti (pa tudi zaradi do narave neodgovornega in netrajnostnega obnašanja nekaterih obiskovalcev), priporočamo, da Iški vintgar obiščete med tednom, ko je gneča manjša, ali, še bolje, prikolesarite.

 • Hrana in pijača: gostišče Iški vintgar več ne obratuje, prav tako je v letu 2019 veljala prepoved prirejanja piknikov. Predlagamo, da morebitno hrano prinesete že pripravljeno. Smeti se (zaradi prevelikega kopičenja v preteklosti) v celoti odnesejo s seboj domov!
 • Igrišče: Igrišča ni, a že sama soteska ponuja toliko kotičkov, da mulci dodatnih igral ne bodo pogrešali.
 • Počivališča na poti: tekom soteske je polno nabrežin, ki ob dekci omogočajo počitek.
 • Parkirišče: pred vhodom v Iški vintgar
 • Primerno za voziček:da, a za terenske verzije in le del poti
 • Primerno za pse:da, na povodcu
11. Soteska Pekel, Borovnica

Senčnata, ozka soteska v okolici Ljubljane, po kateri teče potok Borovniščica je priljubljen prostor predvsem za poletni pobeg od vročine. Lepo je že hoditi po soteski, posedeti ob robu potoka in se na kratko ohladiti, za mulce željne raziskovanja (in malo večje), pa je potok ustvaril tudi krasne slapove v nadaljevanju soteske (za manjše mulce je pot primerna do tretjega slapu). In če soteska poleti predstavlja priložnost za ohladitev, ponuja pozimi veličastne poglede na zaledenele slapove (a previdno pri dostopu).

Pekel pri Borovnici
 • Hrana in pijača: gostišče Pekel pri vhodu v sotesko (kjer tudi parkiramo avtomobil) ponuja raznovrstno hrano in pijačo. Manjši piknik (z vnaprej pripravljeno hrano) lahko priredimo tudi v soteski. Pazljivo z odnašanjem smeti, da se ohrani lepa narava tudi vnaprej!
 • Igrišče: Igrišča ni, a že sama soteska ponuja toliko kotičkov, da mulci dodatnih igral ne bodo pogrešali.
 • Počivališča na poti: tekom soteske je polno nabrežin, ki ob dekci omogočajo počitek.
 • Parkirišče: pred vhodom v sotesko
 • Primerno za voziček:ne (dojenčki in malčki v nosilkah oz. nahrbtnikih)
 • Primerno za pse:da, na povodcu
12. Stari Maln, Vrhnika

Priljubljena vikend točka predvsem za prebivalce Vrhnike in okoliških vasic, a vredna tudi vožnje iz Ljubljane oz. drugih krajev (še posebej, če skombinirate izlet še s kakšno točko v okolici). Po koncu lepe, približno 3 kilometre dolge poti ob potoku (ki jo lahko prehodimo ali prevozimo v celoti), prispemo do jase, kjer se nahaja tudi Koča pri Stremu Malnu. Ob koči sta urejena travnik za igranje in kopališče. Zaradi par stopinj nižjih temperatur imamo najraje predvsem poletni obisk, čeprav je sprehod lep v vseh letnih časih.

Stari Maln na Vrhniki
Dicje kopališče pri Starem Malnu
 • Hrana in pijača: Koča pri Starem Malnu, kjer je na voljo hrana in pijača. Mogoči so tudi pikniki, ob vnaprejšnji najavi.
 • Igrišče: Velik travnik, ki omogoča igro mulcem.
 • Počivališča na poti: klasičnega počivališča ni. Če je pot predolga, je mogoče kočo doseči tudi z avtomobilom.
 • Parkirišče: dve možnosti: 1. pred pričetkom poti (urejeno parkirišče na koncu Betajnove, ob pričetku makadamske poti) ali 2. pri Koči pri Starem Malnu. Omejeno tudi na določenih odsekih na poti.
 • Primerno za voziček:da, a z večjimi, športnimi kolesi
 • Primerno za pse:da, na povodcu

POBRSKAJ PO NOVI ZBIRKI KAMZMULCEM IZLETNIŠKIH KARTIC KARTIC!

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih doživele Kamzmulcem mamice z družino. Za več informacij o izletih nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.