12 idej kam prvič na smučišče z otroki v Sloveniji?

3

Smučanje je še vedno zimski šport številka ena v Sloveniji. Če so vaši otroci še majhni oziroma niso vešči smučanja po “črnih progah”, so slovenska smučišča več kot primerna za otroke in malčke vseh starosti in nivojev znanja.

Naša smučišča se kar razlikujejo po cenovni dostopnosti, ponudbi za otroke in dodatnih družinskih aktivnostih. Ne glede na to, ali boste za prvi stik s smučkami izbrali sosednji grič ali katerega od urejenih smučišč, vam priporočamo, da preberete nasvete za varen in zabaven začetek.

Ker so, predvsem mlajši otroci, nepredvidljivi glede smučarske kondicije in motivacije, so zelo priročna tista smučišča, do katerih se lahko pripeljemo z avtom. Vendar imajo tudi smučišča, na katere moramo z gondolo svojevrsten čar, vendar zahtevajo boljšo organiziranost in več stvari v nahrbtniku 🙂

Na seznamu so podrobneje opisana tista smučišča, ki smo jih preskusili z našimi mulci. Ker pa upamo, da nam bo letošnja zima naklonjena, bomo seznam sproti dopolnjevali.

1. Kranjska Gora

Kranjska gora nas verjetno večino staršev spomni na brezskrbne otroške dni in prve smučarske zavoje. Zaradi svoje tradicije in ponudbe velja za številko ena med družinam prijaznimi smučišči. V Kranjski Gori se boste vsi skupaj verjetno najbolj zabavali na “glavni plaži”, kjer se nahajata dva krajša tekoča trakova za otroke (pri čemer je eden rezerviran za smučarske šole), vratca in Kekec ter prijatelji. Ob njih je pas z dvema zelo položnima progama, primernima za čisto prve korake na snegu. Tekoči trak je plačljiv. Smučišče ima do zgodnjega popoldneva obilico sonca. Koče na obrobju plaže poskrbijo za hrano in pijačo, nekatere imajo na svojem vrtu tudi igrala. Glavna prednost Kranjske Gore je urejena infrastruktura in zabava za vso družino. Slabost je velika gneča in premalo prostora, saj je otroški poligon umeščen v izteku smučišča. Minus gre tudi slabo označenim in slabo urejenim sanitarijam ob žičniških napravah. Parkirišče je zraven smučišča in je brezplačno. Kot alternativo smučišču v KG predlagamo, da se odpeljete naprej do Podkorena in otroški trak preskusite tam.

Cena: en otrok do 6 let v spremstvu enega starša smuča brezplačno, samo v primeru v kolikor koristi kontrolnik vozovnic in napravo skupaj s starši oz. spremljevalci. V primeru koriščenja smučarske šole oz. organiziranih tečajev potrebuje samostojno otroško smučarsko vozovnico. Cenik najdete tukaj.

Vreme: Kamera v živo

Prireditve: Seznam prireditev

Smučarska šola: seznam šol najdete tukaj.

Posebnosti: ko je gneča, se vam splača zapeljati do Podkorena in se z mulci spustiti po eni izmed položnejših prog na koncu smučišča.

Kranjska gora smučanje
Smučišče Kranjska Gora

Preberite si tudi naš članek: Zimske radosti v Kranjski Gori

Booking.com

2. Rogla

Rogla velja za snežno igrišče na prostem in je še več kot primerna za družine z otroki vseh starosti in nivoji smučanja. Poleg smučanja pa lahko otroci s pomočjo številnih animatorjev spoznajo tudi druge športne aktivnosti, ustvarjajo, obiščejo pravljične urice ali se udeležijo kuharske delavnice.

Otroški snežni park
Otroški snežni park na Rogli

Na Rogli boste našli:

  • Otroški snežni park, ki ga sestavljajo zabavni vrtiljak, igrivi tekoči trak in poligonske ovire, ki malemu smučarju predstavljajo izziv in hkrati učenje smučarskih veščin skozi igro. V parku smučarji spoznajo tudi Zlodeja, vabljeni pa so tudi smučarji invalidi.
  • Za malo večje otroke in tiste, ki se učijo prvih resnih zavojev je primerna vlečnica Uniorček ali Mašinžaga.
  • Na smučišču Uniorček vas v Šoli snežnih športov na Rogli čaka Zlodej. Poiščite ga vsak petek, soboto in nedeljo, med 12. in 14. uro, na smučišču Uniorček. Z njim bodo otroci obiskali gozdne prijatelje, se igrali zabavne snežne igre, pekli in še marsikaj.
  • Na Rogli imajo bogato ponudbo dodatnih aktivnosti za otroke. Poseben urnik dogodkov in animacij za otroke in družine, najdete tukaj.

Preberite si tudi naš članek: Zimski oddih na Rogli.

NOVO! Park Mašinžaga in 6-sedežnica Mašinžaga

  • Osrednje mesto v Parku Mažinžaga je namenjeno novi 6-sedežnici Mašinžaga, z ogrevanimi sedeži in zaščitnimi kabinami. Smučarjem je tako omogočena bistveno hitrejša in udobnejša izkušnja, hkrati pa omogoča tudi prevoz pohodnikov ter predvsem tistih, ki se spuščajo po Letečem toboganu. Le ta predstavlja ekskluzivno letno-zimsko adrenalinsko doživetje za vsakogar. Obiskovalci se po progi dolgi dobrih 1.700 metrov in na višini okoli 5 metrov z atraktivnimi zavoji spuščajo tudi do hitrosti 40 km/h.

Maskota Zlodej, Rogla

Cena: Splošen cenik najdete tukaj.

Kako do smučišča: Dostop do smučišča je možen z avtom. Štajersko avtocesto zapustite pri Slovenskih Konjicah, nato sledite tablam za Zreče. Ko prspete v Zreče, vas čaka še nekaj kilometrski vzpon do smučišča na Rogli.

Vreme: Kamera v živo

Smučarska šola: Šola snežnih športov.

Smučanje na Rogli

3. Cerkno resort

Na točki, kjer se konča Gorenjska in začne Primorska, leži Smučarski center Cerkno, ki velja za najsodobnejše smučišče v Sloveniji. Smučišče velja tudi za družinam prijazno, kar smo se prepričali tudi sami, saj posvečajo veliko pozornost družinam z majhnimi smučarji. 

Cerkno Ski resort

Otroški poligon na smučišču v Cerknem se nahaja na samem vrhu smučišča, ob koči Alpska Perla. Urejen je tekoči trak, vrtiljak, v sezoni deluje tudi smučarski vrtec z notranjo igralnico. Nekoliko stran je urejeno sankališče. Smučišče je sončno, minus pa je dostop do otroškega parka, saj z avtom ni mogoče priti čisto zraven. Otroški poligon je brezplačen.

Otroški poligon, Cerkno Ski resort
Zabava za najmlajše na vrhu smučišča Cerkno
Zabava za najmlajše na vrhu smučišča Cerkno
Booking.com

V Alpski perli so lepo urejene sanitarije s previjalnico. Priporočamo, da si reyervirate nekajdnevni oddih v apartmajih Alpske Perle, ki je neposredno na smučišču in s tem si zagotovite, da ste prvi na smučišču in zadnji v pozdravu:)

Apartmajska hiša Alpska Perla, ki je neposredno na smučišču, Cerkno Ski resort

Dostop: enodnevni gostje parkirate na parkirišču ob sedežnici Počivalo in se z njo odpravite na vrh. Veliko družin z majhnimi otroki se je na vrh pripeljalo z avtom. Na parkirišču pod sedežnico Počivalo zavijete desno in se pripeljete do samega vrha pri koči Alpska Perla.

Cena: Otroci do 6 let smučajo brezplačno, če se na žičniški napravi vozijo v naročju oz.spremstvu osebe, ki smučarsko vozovnico ima. Uporaba smučarskega traku je brezplačna. Celoten cenik najdete tukaj.

Posebnosti: v smučarskem vrtcu, ki se nahaja v koči ob vznožju smučarskega traku se lahko otroci pogrejejo, medtem ko se igrajo in rišejo. Če so otroci v spremstvu odraslih, je vrtec brezplačen. Če ga želite pustiti v varstvu pa doplačate.

Smučarski vrtec za najmlajše, Cerkno
Smučarski vrtec za najmlajše, Cerkno

Vreme: Kamera v živo

Smučarska šola in izposoja opreme: DA

4. Smučišče Kope

Smučišče Kope se nahaja na skrajnem zahodnem in najvišjem delu Pohorja, nad Slovenj Gradcem. Idealno je za vse, ki si želijo obilico dobre smuke. Zaradi zadostne razgibanosti Kope ponujajo terene tako za zahtevne smučarje, ko za začetnike otroke. Ob centru za servis in izposojo smučarske opreme in nekaterih gostinskih lokalih najdete progo za otroke. Ob njej je brezplačni tekoči trak in nekaj načrtno postavljenih ovir za prve smučarske pa tudi adrenalinske zavoje. Gostinjska ponudba v okolici je bogata. Na smučišču poleg izposoje lahko najamete tudi smučarskega učitelja za otroke. Cena individualne ure je 25 EUR. Izposoja opreme za otroke je ob tem le 5 EUR. Izposoja brez smučarskega tečaja pa je 15 EUR za smuči, palice, pancarje in čelado. Na Kopah s pomočjo umetnega zasneževanja zagotavljajo do 100 snežnih dni.

Preberite si našo izkušnjo smučanja s tremu mulci “Družinsko smučanje na Kopah“.

Cena: Uporaba traku je brezplačna. Cenik za ostale smučarske aktivnosti nadete tukaj.

VremeKamera v živo

Živahno zimsko dogajanje na smučišču Kope
IMG_2129
Smučanje na Kopah je primerno tudi za najmlajše

5. RTC Krvavec

Krvavec je še eno odlično, družinam prijazno smučišče, ki zagotavlja zabavo za vse nivoje znanja. Čeprav boste najverjetneje na to smučišče prišli z gondolo, predlagamo da tisti, ki se prvič odpravljate na sneg z malčki, preverite dostop do Kriške planine z avtom, saj so tam aktivnosti za otroke brezplačne. Na Krvavcu boste našli:

Poligon za začetnike Gospinca, ki je najprimernejše igrišče za otroke in smučarje začetnike in vsebuje: otroški trak – dolžine 80 m, otroški vrtiljak ter številna igrala. Ponudbo za otroke in začetnike na tem delu smučišča dopolnjuje otroška vlečnica Luža, ki ji pripada, po težavnosti, lahka smučarska proga. Nahaja se na spodnjem delu smučišča Krvavec, v bližini zgornje postaje kabinske žičnice.

IMG_1325
Smučarski poligon za začetnike Gospinca, Krvavec (januar 2016)

Manner otroški park je namenjen mlajšim obiskovalcem. Vsebuje dva drsna elementa, valove in dve manjši skakalnici. Elemente, preko katerih otroci skozi zabavo osvajajo ravnotežje in koordinacijo na smučeh. Je barvit in s pozicijo v gozdnem okolju predstavlja pravljično podobo. Park leži v območju vlečnice Luža, na desni strani v smeri vožnje vlečnice.

Poligon za začetnike ter sankališče Kriška planina ponuja doživetje za vso družino in vsebuje najdaljši otroški trak v Sloveniji – dolžine 35 m, številna igrala ter sankališče. Dostop je možen z avtomobilom, aktivnosti na njem pa so brezplačne. (vir: RTC Krvavec)

Booking.com

Cena: Otroški trak na Kriški planini je brezplačen. Splošen cenik za smučišče Krvavec najdete tukaj.

Vreme: Kamera v živo

Prireditve: Seznam prireditev

Smučarska šola: DA

Posebnosti: bogat seznam dodatnih aktivnosti za celo družino si oglejte tukaj.

zabava na Krvavcu
Otroška zabava na Krvavcu (januar 2016)

6. Smučišče Stari Vrh

Na Starem Vrhu boste našli smučarski trak, ob vznožju traku pa je majhna brunarica z osnovno gostinsko ponudbo (hot dog in topli napitki), pred njo pa sta tudi dve gugalnici in tobogan. Brunarica je na sončni legi, smučišče pa delno v senci in delno na soncu. Ob našem obisku je na smučišču tudi močno pihalo, a je brunarica vseeno v solidnem zavetju. Predlagam, da pred obiskom preverite tudi veter.

Cena: Splošen cenik najdete tukaj.

Booking.com

Vreme: Kamera v živo

Kako do smučišča: če se boste z mulci odpravili na Stari vrh bodite najbolj pozorni na to, da pridete na pravo izhodišče. Smučišče ima namreč dva dostopa. En je do šest sedežnice in vodi preko Selške doline. Prava pot do otroškega traku pa je prek Poljanske doline. V Škofji Loki skoraj ni table za Stari vrh in Poljane, zato sledite tabli za Gorenjo vas oziroma Cerkno. Za Škofjo Loko se držite smeri Poljane, nato pa v Poljanah zavijete desno in nadaljujte pot proti Javorjem. Od Poljan naprej so table za smučišče Stari vrh bolj pogoste.

Prireditve: Seznam prireditev

Smučarska šola: DA

photo 3
Otroški trak in pobočje za otroške podvige na Starem vrhu (januar 2015)

7. Mariborsko Pohorje

Na vrhu Mariborskega Pohorja poleg blizu zgornje postaje gondole je proge Bellevue, ki je primerna za najmlajše. Zraven je tudi proga za sankanje. Na vrh Pohorja se lahko zapeljete z avtom ali z gondolo. Več informacij o cenah in obratovalnem času preverite tukaj.

Dodatna proga, ki je prav tako primerna za najmlajše, je otroški poligon na Arehu. Nova pridobitev je trak, ki je nadomestil vlečnico.

Cena: Cenik najdete tukaj.

Booking.com

Vreme: Kamera v živo

Posebnosti: Otrokom je na voljo tudi otroški trak, na smučišču pri hotelu Bellevue in na otroškem poligonu na Arehu. Ob poligonu na Arehu je tudi sankališče.

Smučarska šola: DA

8. Ski center Vogel

Vogel zaradi svoje višine in naravnega snega velja za enega najlepših smučišč pri nas. Vsekakor pa je smučišče z najlepšim razgledom. Odlično pa so poskrbeli tudi za najmlajše. Otroci imajo v snežnem parku na voljo dva tekoča trakova (60 m in 20 m), progo za sankanje ter vrtiljak, ki je primeren zlasti za otroke, ki so prvič na smučeh. Otroški park se nahaja takoj pri izstopu iz zgornje postaje nihalke. Poskrbljeno pa je tudi za starše, ki svojega otroka lahko opazujejo kar s terase okrepčevalnice Viharnik, ki se nahaja na zgornji postaji nihalne žičnice. Otroci svoje brezskrbne urice v snežnem parku preživljajo popolnoma brezplačno.

Otroški park, Ski Vogel
Ski Vogel

Cena: Otroške vozovnice veljajo za otroke od 6. do 14. leta starosti. Za otroke do 6 let v spremstvu staršev je vožnja z nihalko oziroma smučanje brezplačno. Celoten cenik najdete tukaj.

Booking.com

Vreme: Kamera v živo

Prireditve: Seznam prireditev

Smučarska šola: DA

Ski Vogel, smučišče z najlepšim razgledom v Sloveniji

9. Soriška planina

Soriška planina je manjše smučišče. ki se nahaja na višini od 1300 do 1550 mnm. Do njega se lahko pripeljete z avtom iz Bohinjske Bistrice ali čez Škofjo Loko. Prvim smučarskim korakom je namenjena vlečnica Lucija z zelo položnim terenom. Ko se otroci naveličajo smučanja, je možno sankanje. Ob vznožju boste našli tudi brunarico (s solidno urejenimi sanitarijami) z gostinsko ponudbo in simpatična lesena igrala s toboganom. Vlečnica Lucija je plačljiva, veliko brezplačno parkirišče je takoj ob smučišču in je brezplačno.  Soriška planina je smučišče, ki ima skoraj vedno naravni sneg, poleg tega pa organizirajo pravljične ure, delavnice in druge dogodke za otroke in družine. Smučišče ima ob lepih dnevih sonce do zgodnjega popoldneva. Manjše smučišče ima svoje prednosti, saj na njem ni takšne gneče.

Cena: Splošen cenik najdete tukaj.

Vreme: Kamera v živo

Prireditve: Seznam prireditev

Smučarska šola: DA

Smučarski trak na Soriški planini
Otroška vlečnica na Soriški planini (februar 2016)

10. Golte

Na Golteh poskrbijo, da je veselja za družine vedno dovolj. Otroci lahko na več kot 1400 m nadmorske višine naredijo prve smučarske zavoje. Na Golteh boste našli tako tekoči trak, kot krogce, ki so primerni za majhne otroke in tiste, ki se prvih zavojev še učijo.

Cena: Splošen cenik najdete tukaj.

Kako do smučišča: Dostop do smučišča je možen z nihalko Žekovec ali po asfaltirani panoramski gorski cesti.

Booking.com

Vreme: Kamera v živo

Smučarska šola: smučarska šola Beli zajec

Posebnosti: Več o dodatnih aktivnostih v okolici najdete v članku 5 zimskih doživetij za aktivne mulce v Savinjski in Šaleški dolini z okolico

Smučanje na Golteh
Smučanje na Golteh (foto: Golte)

11. Celjska Koča

Le 20 minut iz središča Celja se pod Tolstim vrhom (834 m) razteza smučišče Celjska koča. Kljub temu, da smučišče sodi v kategorijo manjših smučišč, ima, kot pravijo na njihovi spletni strani, vse kar imajo veliki. Odlični sistem umetnega zasneževanja s kompaktnim snegom, omogoča pa  tudi nočno smuko, saj je opremljeno z razsvetljavo. Ob izteku smučišča je otroški poligon s 60 m tekočim trakom.

Cena: Uporaba traku je brezplačna. Cenik za ostale smučarske aktivnosti nadete tukaj.

Vreme: Kamera v živo

Posebnosti: V modernem hotelu se boste lahko ogreli ob kaminu ali pa z otroki obiskali mini igralnico. V sklopu hotela je tudi restavracija z razgledom na Celjsko kotlino. Nudijo vam vse od domačih jedi na žlico do hot dogov in sladic. Več o ponudbi preverite tukaj. Poleg hotela je tudi zanimivo otroško igrišče.

photo 4
Smučarski trak na Celjski koči (januar 2016)

12. Pokljuka, Zatrnik in družinski center Jelka

  • Na Zatrniku ob gostišču Pr’ Jagru, delujeta dve mini vlečnici, primerni za najmlajše. Smučišče je zelo položno in odlično za prve smučarske korake. Zimske radosti so mogoče na naravnem snegu okoliških travnikov, kjer je nekoč delovalo veliko večje smučišče. Parkiranje je mogoče čisto zraven otroškega smučišča, je pa otroška proga zelo senčna.
  • Če se peljete še 10 minut naprej po cesti iz smeri Bleda, tako lahko pridete na smučišče Jelka, kjer sta prav tako dve mini vlečnici primerni za najmlajše, toda progi ob njiju sta nekoliko bolj strmi in morda primernejši za otroke z nekoliko predznanja. Žičnice v centru Jelka so plačljive, urejeno je sankališče, ki je prav tako plačljivo. Sanitarije so prenosne, parkiranje je urejeno poleg smučišča in je brezplačno. Za razliko od otroškega smučišča na Zatrniku, je pri Jelki precej sonca.
  • Ob Hotelu Pokljuka je manjše družinsko smučišče, ki je primerno za začetnike in manj zahtevne smučarje. Otroci se lahko zimskih radosti na položni otroški progi naužijejo sami, starši pa uživate na sončni zimski terasi hotela.

Kaj vse še ponuja Pokljuka, si preberite TUKAJ.

Cena: Smučarske aktivnosti nadete tukaj.

VremeKamera v živo

Sankanje in smučanje na Pokljuki

Ko je sneg do nižin, priporočamo, da preskusite tudi katero od naslednjih smučišč, ki obratujejo samo takrat, ko so snežne razmere ugodne:

Če želite izvedeti kaj več o tujih smučiščih, ki smo jih preskusili z mulci, pa si preberite naslednje članke:

Booking.com

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih doživele z družino. Za dodatne predloge nam pišite na info@kamzmulcem.si.