11 zabavno-poučnih knjižic in pripomočkov za v bližnji gozd

0
Iskanje znakov prisotnosti gozdnih živali

Radi se odpravimo v gozd, tako zaradi svežega zraka, vonja narave, proste igre, kot tudi naše psičke, ki lahko vsaj nekaj časa prosto teče po gozdu.

Že odkar sta punci stari 3 in več let, s seboj na izlete jemljemo razne poučne in zabavne knjižice ter pripomočke:

1. Knjižica Moj žepni herbarij

Redni spremljevalec naših otrok že od 3. leta dalje. Ob različnih letnih časih se učimo, katere liste ali iglice ima katero drevo, jih zbiramo in običajno doma iz njih tudi kaj ustvarimo. Knjižico smo kupili na izletu ob Braslovškem jezeru.

Knjižica Moj žepni herbarij

2. Knjižica Stopinje in sledovi divjadi 

Vsekakor ena ljubših knjižic za v gozd, ki je nastala pod okriljem Lovske zveze Slovenije. Opazovanje gozda in prepoznavanje prisotnosti gozdnih živali je zabavna in poučna aktivnost, ki je redno na našem spisku. Večje kot sta naše mulke, več znakov prisotnosti opazita ali najdeta. Od številnih stopinj do iztrebkov jelenjadi in srnjadi, ki so za otroke še posebej zabavni.

Znaki prisotnosti živali

3. Knjiga o gobah

Ker nismo veliki poznavalci gob, jih na sprehodu po gozdu ne nabiramo. Otroci pa jih zelo radi prepoznavajo s pomočjo knjige o gobah in jih fotografirajo.

4. Zemljevid Lovro raziskuje Slovenijo

Zemljevid Slovenije »Medved Lovro raziskuje Slovenijo« je naš zvesti sopotnik v avtomobilu. Ko se odpravimo na izlet ali vikend oddih, otrokom pokažemo kam se odpravljamo in kaj je za to mesto ali regijo značilno.

5. Ročna ali čelna lučka

Prav tako zvesta spremljevalka na naših kamp podvigih, na katerih težko »preživiš« brez nje. Vsake toliko jo vzamemo tudi v bližnji gozd, saj lahko z njo posvetimo v kakšno zanimivo malo ali veliko luknjo živali, ki jo najdemo na poti.

6. Kompas

Kako otroku najlažje razložiti in prikazati smeri neba, kot s pravim kompasom. Otroci, ki so člani tabornikov ali skavtov, se že kmalu srečajo z njim, ostali pa se o njem učijo v šoli.  Naj bo tudi ta del opreme družinskih izletov, saj je otrokom zelo zanimiv pri raziskovanju gozdov Slovenije.

7. Blok, listi in barvice za ustvarjanje v gozdu

Za trajnejše spomine in potešitev ustvarjalne žilice si na izlete in sprehode po gozdu pogosto vzamemo s seboj opremo za ustvarjanje. Prek ustvarjanja v gozdu se z otroci lahko pogovarjamo o spoznavanju okolja in narave, o letnih časih, živalih in rastlinah, znanjih, ki bodo otrokom še kako koristila v šoli. V gozdu smo naredili tudi ladjice, ki smo jih spustili po bližnjem potočku, kar še posebej zabava mlajše otroke.

Risanje pomladi

8. Šotorka in postavljanje tabora v gozdu

»Zagriženi gozdarji«, taborniki po duši in željni piknika lahko s seboj vzamejo tudi šotorko, ki služi kot podloga za sedenje ali DIY nadstrešek za zaščito pred soncem ali dežjem.

9. Nožek in vrečka

V toplih mesecih pogosto v gozd ali na izlet vzamemo tudi vrečko in nožek za nabiranje regrata po (gozdnih) jasah. Včasih nabiramo vršičke, spet drugič pa služi za smeti, ki jih prepogosto najdemo tudi v gozdu. Otroke namreč učimo, da smeti, ki jih najdejo, vzamejo s seboj in jih odvržejo v prvem smetnjaku.

10. Fotoaparat za mulce

Od starih staršev sta obe mulki dobili za rojstni dan stare enostavne fotoaparate. Ko smo na prostem, slikata karkoli želita (najpogosteje gobice, rože, manjše živali…), na ta način opazita marsikatero lepo podrobnost narave. Za zaključek pa fotografije ob prihodu domov pogledamo in obudimo spomine na izlet.

11. Prvi družinski vodič Kam z mulcem po Sloveniji

Naš zvesti sopotnik, pa ne le zato, ker je naš ;), a z njim v načrtovanje izletov in aktivnosti vključimo tudi otroke in jih tako zainteresiramo za sprehod ali družinski izlet.

Več o družinskem vodiču s 62 izleti po vseh slovenskih regijah si preberite v članku.

Uppraba vodiča na poti

Geocaching – zelo zabavna in poučna aktivnost za družine in vse željne raziskovanja na podlagi namigov in končnega cilja. Več o naši izkušnji z geocachingom si preberite tukaj. Seveda naj bo to po koncu obdobja #ostanidoma.

Zgornji opisi in napotki so vtisi in dejstva, ki smo jih doživele z našimi družinami. Za več informacij o izletih nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.