11 nasvetov za počitniško slikanje otrok

0

Obisk evropske prestolnice, vikend izlet v Sloveniji ali večtedensko vandranje po oddaljenih kotičkih sveta – kjerkoli že smo, vsi največkrat lovimo skupne trenutke in ustvarjamo spomine. Kar pa ni tako enostavno, ko poskušamo ovekovečiti družinske spomine:) Otroci velikokrat nimajo prave pozornosti, ne poslušajo ter hitro menjajo razpoloženja.

Za nasvet, kako ujeti najboljše počitniške trenutke naših otrok, smo povprašali fotografske strokovnjake pri Nikonu. Preberite si 11 nasvetov, kako lahko izboljšate foto spomine na vaše poletje.

1. Kot velja na splošno v portretni fotografiji, naj bo fokus oz ostrenje na očeh. Oči so okno duše in oči sporočajo človekovo osebnost, pa naj bo to odrasla oseba ali otrok.

DSC_0155
Potret, Nikon D3400
DSCN0085
Ujet trenutek v Ljubljani, Nikon A900

 

2. Položaj fotoaparata naj bo primeren višini otrok. Naj se otrok ne fotografira s pozicije odrasle osebe, torej navzdol, zviška. Še posebej to velja pri fotografiranju s kratkih razdalj in z objektivi s krajšimi goriščnicami. Otroci se lažje poistovetijo s fotoaparatom, ko je ta v njim enakovrednem položaju oz. višini. Tudi sicer lažje pritegnemo pozornost otrok, če ti prepoznajo oz. se zavedajo, da se jim odrasla oseba prilagaja, denimo s počepom med fotografiranjem. Poskusite fotografirati tudi iz žabje perspektive – naj zrastejo, naj bodo veliki. Še prehitro bodo zares …

DSC_0232
Pokleknite v višino otrok ali nižje, Nikon D3400

3. Otroci naj bodo na fotoaparat navajeni, naj jim fotografiranje ne zbuja pretiranega občutka posebnosti trenutka. V tem primeru otroci hitro prevzamejo vlogo t.i. klovna; nastane vrtinec vznesenosti, navdušenja in nastopaštva, v takšnih trenutkih pa zelo težko posnamemo pristnost trenutka.

4. Tudi otroci imajo izrazite karakterje, osebnosti in razpoloženja. Ni treba, da so na vseh fotografijah vedno nasmejani in vsekakor se ni treba ves čas truditi z izvabljanjem nasmeškov. Zabeležite jih v trenutkih resnosti, odsotnosti, zamišljenosti, igrivosti … izjemno pristen portret boste posneli, ko boste otroka neopazno fotografirali med igro s svojimi najljubšimi igračami in še toliko bolj v trenutkih, ko to ne počne v družbi, pač pa sam.

DSC_0110
Ujeti trenutki, Nikon D3400
DSCN0154
Spomin na rojstni dan, Nikon A900

5. Posnemite otroka med druženjem in igro s svojimi prijatelji; to bodo izjemno cenjeni spomini.

DSCN0012
Spomin na rojstni dan, Nikon B700
DSC_0086
Ujeti trenutki med igro, Nikon D3400

 

6. Ne obremenjujte se (preveč) s tehnikalijami; nič hudega, če fotografija ni v perfektnem fokusu ali ni absolutno ostra. Samo pomislite, starši; koliko fotografij, na katerih ste vi v svojih rosnih letih, je tehnično perfektnih? Najbrž nobena, drži? Je njihova sporočilna ali spominska vrednost zato kaj slabša?

Nikon_banner_600x400px

7. Ne varčujte s številom fotografij. Raje posnemite 100 fotografij preveč, kot 1 premalo. Ko se boste zavedli, da nečesa niste posneli, bo že prepozno.

8. Fotografirajte diskretno, neopazno. Obesite si fotoaparat okrog vratu, objektiv usmerite proti otrokom in škljocajte. Pristnost zagotovljena!

DSC_0113
Ujeti trenutek med igro, Nikon D3400

9. Otroci so nemirni, živahni in mnogokrat preprosto neustavljivi, zato izberite primeren način samodejnega ostrenja, in sicer način neprekinjenega (Continous) ostrenja AF-C. Ta način vseskozi spreminja točko ostrenja, jo premika in prilagaja gibanju otrok. V načinu fotografiranja s predogledom žive slike (Live View) pa fotoaparat ponuja način Face Priority, ki celo sam poišče in izostri ter sledi obrazu portretiranca.

DSC_0121
Spomin na družinsko raziskovanje Lizbone, Nikon D3400

10. Ob izbiri načina ostrenja je pomembna še izbira točk AF, torej določanja, na kateri od točk, ki so v fotoaparatu na voljo, naj ostrenje poteka. Tu se lahko povsem mirno zanesemo na način Auto, torej samodejno izbiro točk. Sami bomo namreč pri fotografiranju bolj živahnih otrok s premikanjem želenih točk preprosto prepočasni, zato je najbolje to delo prepustiti fotoaparatu.

11. Za najbolj preprosto in brezskrbno fotografinje pa izberite scenski način delovanja »otrok« ali portretni način »Portrait«, ki ga najdete v scenskih (SCENE) nastavitvah fotoaparata. V tem načinu bo fotoaparat povsem samostojno določal parametre fotografiranja, torej predvsem čas in zaslonko.

de4b7c52-ac41-4d4b-a549-1c523ac3393b
Portret, Nikon D3400

 

Lahko pa te parametre nastavljate sami. Izberite način prednosti zaslonke (A), ter izbirajte večje vrednosti zaslonk oz fotografirajte pri bolj odprtih zaslonkah, s čimer boste dosegli bolj zamegljeno ozadje za svojimi otroškimi portretiranci. Ta efekt lahko še poudarite s sočasno uporabo daljši goriščnic na objektivih.

Preberite si tudi našo osebno izkušnjo, zakaj na družinskih potovanjih ne bomo več slikali (le) s telefonom 

Članek je podprlo podjetje Nikon. Za več informacij nam pišite na info@kamzmulcem.si.