12 idej za družinsko smučanje in zimski oddih

2

Sneg, bele strmine, svež zrak, visoko sonce in družinska idila. Smo že pripravljeni na smučarske podvige? Mi smo. Bogata ponudba smučišč in aranžmajev je že na voljo, vreme pa nam bo prav tako naklonjeno.

Smučanje po slovenskih smučiščih – za male smučarje:

Po nekaj sezonah z našimi mulčki začetniki, izpostavljamo 4 slovenska smučišča, ki se nam zdijo najbolj primerna za smučarje začetnike:

1. Rogla

Smučanje z otroki, Rogla
Smučanje z otroki, Rogla

Pozimi se Rogla spremeni v ogromno otroško igrišče na prostem in velja za eno izmed večjih, otrokom prijaznih, slovenskih smučišč. Poleg smučanja lahko otroci spoznajo raznolike aktivnosti na snegu, bogata dodatna ponudba pa omogoča sprostitev vsem družinskim članom. Preberite si več v prispevku “Zimski vikend na Rogli“.

2. Kranjska Gora

Smučanje z mulci v Kranjski Gori
Smučanje z mulci v Kranjski Gori

Kranjska Gora je najbolj znana po zimsko-športni aktivnosti. Je tudi prizorišče tekmovanj v alpskem smučanju z zahtevno progo FIS v Podkorenu, obenem pa boste tu našli tudi progo za začetnike na vlečnici Mojca, nočno smuko na Dolenčevem Rutu in naravno drsališče. Popoldne pa si lahko privoščite sprostitev v notranjih bazenih in savnah hotelov.

3. Kope

Smučanje na Kopah
Smučanje na Kopah

Smučišče Kope se nahaja na skrajnem zahodnem in najvišjem delu Pohorja, nad Slovenj Gradcem. Idealno je za vse, ki si želijo obilico dobre smuke. Zaradi zadostne razgibanosti Kope ponujajo terene tako za zahtevne smučarje, ko za začetnike otroke. Ob centru za servis in izposojo smučarske opreme in nekaterih gostinskih lokalih najdete progo za otroke. Ob njej je brezplačni tekoči trak in nekaj načrtno postavljenih ovir za prve smučarske pa tudi adrenalinske zavoje. Gostinjska ponudba v okolici je bogata. Na smučišču poleg izposoje lahko najamete tudi smučarskega učitelja za otroke. Na Kopah s pomočjo umetnega zasneževanja zagotavljajo do 100 snežnih dni.

Preberite si našo izkušnjo smučanja s tremu mulci “Družinsko smučanje na Kopah“.

4. Soriška planina

Smučanje na Soriški planini
Smučanje na Soriški planini

Soriška planina je manjše smučišče. ki se nahaja na višini od 1300 do 1550 mnm. Do njega se lahko pripeljete z avtom iz Bohinjske Bistrice ali čez Škofjo Loko. Prvim smučarskim korakom je namenjena vlečnica Lucija z zelo položnim terenom. Ko se otroci naveličajo smučanja, je možno sankanje. Ob vznožju boste našli tudi brunarico (s solidno urejenimi sanitarijami) z gostinsko ponudbo in simpatična lesena igrala s toboganom.  Soriška planina je smučišče, ki ima skoraj vedno naravni sneg, poleg tega pa organizirajo pravljične ure, delavnice in druge dogodke za otroke in družine. Smučišče ima ob lepih dnevih sonce do zgodnjega popoldneva.

5. Cerkno 

Smučišče Cerkno

Smučišče Cerkno obsega 18 kilometrih smučarskih prog s pogledom na Triglav in obratuje več kot 100 smučarskih dni. Sodobna tehnologija in oprema prog s 100 snežnimi napravami in topovi jim zagotavljata izdelavo tehničnega snega, ki ga za treninge uporabljajo tudi profesionalni smučarji. Smučišče Cerkno je opremljeno z dvema 6-sedežnicama in z najnovejšimi žičniškimi napravami v Sloveniji, ki prepeljejo več kot 11.000 potnikov na uro. Ponujajo tudi učenje najmlajših in malo starejšim mulcem učne ure smučanja, izposojajo kakovostno smučarsko opremo.  Za najmlajše je na podstrešju Alpske perle urejena igralnica s toboganom, na vrhu smučišča tik ob njej pa otroški poligon s sankališčem. Spremljevalcem aktivnih smučarjev je na voljo terasa z dih jemajočimi pogledi in številne urejene pohodne poti v okolici smučišča. Gostom Hotela Cerkno je na voljo tudi brezplačen SKI-bus med Hotelom in smučiščem.

Hotelu Cerkno z obnovljenimi termami, otroškim bazenom, pestro izbiro savn in solno sobo ponujajo družinam in drugim gostom tudi nesmučarske aktivnosti.

6. Majhna lokalna smučišča

Smučanje z otroki, 3 majhna smučišča
Smučanje z otroki, 3 majhna smučišča

V preteklih “smučarskih” sezonah smo preizkusili nekaj manjših, lokalnih smučišč, ki prav zaradi svoje velikosti, domačnosti in predvsem dostopnejših cen omogočajo prijeten smučarski dan celotni družini. Smučali smo na smučiščih:

  • Kandrše Vidrga
  • Senožeta, Srednja vas pri Bohinju
  • Straža, Bled
  • Črni vrh nad Idrijo (Ski Bor)

Kaj vse še potrebujete za brezskrben dan na smučišču, si lahko ogledate in obkljukate v Obvezen seznam stvari za na sneg.

Smučanje po avstrijskih smučiščih – družinam prijazna smučišča:

7. Tirolsko smučišče Sillian, Hochpustertal

Pa smo ready (smučanje Silian, Avstrija)
Smučanje Silian, Avstrija

Sillian verjetno ni prvi kraj v Avstriji, ki vam pade na pamet, ko pomislite na zimsko destinacijo ali spomladansko – poletni izlet. A to mestece na Vzhodnem Tirolskem bi moralo biti visoko na lestvici tistih, ki iščejo kraj za aktiven družinski oddih skozi vse leto, prelepo naravo ter odmih od (pre)polnih smučarskih naselij. Preberite si 9 razlogov, zakaj priporočamo Sillian kot vašo naslednjo smučarsko destinacijo.

Razglednica iz Silliana
Razglednica iz Silliana

8. Koroško smučarsko središče Mallnitz

Smučanje Mallnitz
Smučanje Mallnitz

Če iščete prelepo naravo ter raznolike športne (in družinske) aktivnosti, je avstrijsko smučarsko središče Mallnitz, v pokrajini avstrijska Koroška, pravi kraj za vas. Mallnitz ni tipično (pre)polno smučarsko središče s tisočimi kilometri prog, glasnim apreski cirkusom in nakupovalnimi ulicami. Ko boste družinsko obiskali Mallnitz, se boste vprašali enako kot mi: “kako bi nam uspelo ostati tukaj še malo dlje kot planirano…”.

9. Koroško smučišče Simonhöhe

Smučanje z otroki, koroško smučišče Simonhohe
Smučanje z otroki, koroško smučišče Simonhohe

Koroško smučišče Simonhöhe na enem mestu ponuja vse, kar si lahko želijo družine z enim ali več nadebudnih mulčkov. Smučišče sicer ni opremljeno s sedežnicami, temveč se mulci lahko spoznajo s starimi dobrimi vlečnicami – sidri in krogci. Večina terenov je položnih in širokih, dobro ‘zratragiranih’ in več kot primernih za učenje prvih smučarskih in bordarskih zavojev.

10. Družinsko smučišče Weinebene

Smučanje v Weinebene, Avstrija
Smučanje v Weinebene, Avstrija

Majhno avstrijsko smučišče Weinebene leži na nadmorski višini 1668 m in se skozi cel dan kopa v sončnih žarkih. Smučišče je več kot primerno za družine z mulci. Proge pa so primerne tako za začetnike, kot dobre smučarje.

Smučanje po italijanskih smučiščih – za vse vrste smučarje

11. Zimska pravljica Moena v Dolomitih

Smučanje z otroki, Moena v Dolomitih
Smučanje z otroki, Moena v Dolomitih

Moena v Dolomitih je odlična izbira za vse stopnje smučarske zagriženosti in kjer se imaš super, četudi si cel dan “le” v mestu, z mulcem.

Smučanje po švicarskih smučiščih – za smučarje in ljubitelje zimske idile

12. Grindelwald

Smučanje z otroki, Grindelwald
Smučanje z otroki, Grindelwald

Ekstenzivno smučanje, mikavna železnica s še starodavnimi vlaki, katerih sedeži so še vedno leseni ter rustikalen amibent vasice, so le nekatere od značilnosti tega dih-jemajočega severno alpskega kraja. Sveži zrak, modro nebo, sonce in sneg, je ena najmočnejših kombinacij, ki je potrdila našo pravilno izbiro dopustniške destinacije, kjer je snega do pasu.

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih doživele me s svojimi družinami. Za več informacij nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si ali v komentar.