11 dnevni roadtrip z mulcem po Izraelu

0

Izrael ima dostop do treh morij, enega najbolj naprednih zdravstvenih sistemov na svetu, ogromno naravnih, zgodovinskih in kulturnih znamenitosti vrednih ogleda, hkrati pa lahko v njegovih zgodovinskih središčih začutite utrip bližnjega vzhoda.

V mirnih časih je to odlična destinacija za potovanje z otrokom. Poleg tega je relativno blizu, izognete se jetlegu (samo 1ura razlike). Država na majhnem ozemlju ponuja raznolike naravne, zgodovinske in kulturne znamenitosti, razdalje med kraji pa so kratke. Med Tel Avivom in Jeruzalemom je tako samo ena ura vožnje, med Jeruzalemom in mrtvim morjem pa uro in pol. Naš mulc se je vsak dan kopal. V morju, rekah in bazenu. Praktično na vsakem vogalu in v vsaki vasi so igrala in parki kar pomeni, da lahko vsak trenutek »popotniške tečnobe« prekine zabava na toboganu. Klima je ugodna in aprila še ni prevroče. Hrana je raznolika in okusna. Ponudba prenočišč je pestra, čeprav so cene primerljive z zahodnoevropskimi.

 

IMG_3622
Ogled mesta Tel Aviv, Izrael

Čas potovanja: april 2014

Časovna razlika: GMT + 2 uri

Dnevi na potovanju: 11 dni

Starost otroka: 20 mesecev

Raj za: če je politična situacija stabilna, je Izrael raj za vse, ki si radi v kratkem času ogledajo veliko naravnih, kulturnih in zgodovinskih znamenitosti, poleg tega pa so radi vsak trenutek blizu morja in plaže.

Bodite pozorni: Zaradi morebitnih nemirov v državi pred odhodom preverite nasvete in opozorila Ministrstva za zunanje zadeve.

Primerno za otroke: dojenčki, malčki, predšolski, šolarji

Vreme: Po mnenju domačinov sta najbolj primerna za obisk pomlad (marec, april) in jesen (september, oktober). V teh mesecih je vreme na sredozemskem delu že dovolj toplo za kratke rokave, v notranjosti države pa še ni prevroče. V poletnih mesecih boste predvsem zaradi hude vročine v notranjosti manj uživali ob ogledu mrtvega morja, v zimskih mesecih pa lahko dežuje. Konec aprila so bile temperature čez dan med 20 in 40 stopinj (okolica mrtvega morja), ponoči pa med 15 in 20. Vsak dan nas je razveseljevalo sonce.

Let: Dunaj – Tel Aviv, Fly Niki, trajanje leta 3,5 ure, cena povratnega leta 260€/osebo. Pot do letališča na Dunaju iz Ljubljane: 3,5h, 400km. Za 7, 14 ali 21 dnevno parkiranje se vam splača kupiti parkirno kartico pri enem izmed ponudnikov last minute počitnic na letališču, saj je tako parkiranje občutno cenejše. Parkirali smo na parkirišču Mazur, na katerega redno vozi krožni letališki avtobus. Vožnja do terminala traja približno 15 minut.

Pot z letališča do lokacije: Izrael smo obiskali v mirnem času, kar pomeni, da so kontrole na letališču potekale tako kot v vseh drugih podobnih državah.Veliko ljudi nas je pred odhodom opozorilo, da naj zahtevamo, da nam ne dajo žiga v potni list, saj lahko imamo kasneje težave pri vstopu v arabske države. Vendar nas je prijazna uradnica na letališču podučila, da že dve leti ne žigosajo več potnih listov in nam zato ni treba skrbeti. Na letališču smo prevzeli avto in najprej obiskali Tel Aviv. Pot od letališča do obale traja približno eno uro.

Namestitev: 3 noči v Tel Avivu v Beach front Hotel (hoteli smo nekaj ugodnega s pogledom, v prvi vrsti ob morju), 2 noči privatni apartma v Haifi, 1 noč v Tiberiasu ob Galilejskem morju, 1 noč v Arki (nad mrtvim morjem), 3 noči v privatnem stanovanju v Tel Avivu, na odlični lokaciji, ki smo ga najeli prek airbnb.com.

Budget: letalske karte 260€/osebo, spanje povprečno 50€/noč, najem avtomobila s polnim zavarovanjem 200€ za 11 dni. Hrana in sokovi na ulici od 1€ dalje, cene v lokalih in restavracijah so podobne zahodno evropskim.

TOP 6 POTOVANJA

1. Tel Aviv.  Največja prednost tega mesta je dolga peščena plaža, ki je izredno urejena, dostopna in ponuja vse kar potrebujete. Na 12 kilometrov dolgi obali najdete predel plaže, ki je namenjen deskanju, psom, igram na plaži, verskim skupnostim, družinam, gejom, mladim … povsod je mogoče najeti senčnik in ležalnik, čeprav lahko senco poiščete tudi pod lesenimi pergolami. Voda je bila konec aprila že primerna za kopanje.

IMG_2828
Promenada med Jaffo in starim pristaniščem je dolga 12 kilometrov
IMG_3612
Uživanje na peščeni plaži, Tel Aviv
IMG_3647
Senca in igrišče na plaži Tel Aviv

Obvezen je ogled starega mestnega jedra Jaffa in bolšjega trga, ki je odprt vsak dan med 10:00 in 18:00 (ob petkih med 10:00 in 14:00). Med starinami je cel kup popularnih lokalov, kjer se mladi in stari, domačini in turisti, družine ali pari družijo na kosilu ali pa samo ob kozarcu dobrega vina. Jaffa je zaprta za promet, tako da se lahko vaši mulci večinoma mirno sprehajajo po ozkih uličicah.

IMG_2971
Boljšjak v Jaffi, tel Aviv

Na severni strani obmorske promenade, ob izlivu reke Yarkon, boste našli eno najnovejših popularnih zbirališč prebivalcev Tel Aviva, ki še posebej pride do izraza med prostimi dnevi. The old port of Tel Aviv je nekdanje pristanišče, ki so ga iznajdljivi vlagatelji spremenili v kompleks trendovskih restavracij, barov, trgovin, tržnice in različnih igrišč za otroke. Urejeno sprehajališče (“boardwalk”) je odličen za vozičkanje, poganjalčke, kolesa, rolke … ali pa se preprosto usedete v prvi lokal in uživate v vrvežu.

IMG_3687
Vrtiljak na promenadi starega pristanišča, Tel Aviv

In nenazadnje so nas v Tel Avivu presenetila ogromna in urejena igrišča. To je povezano z dejstvom, da imajo prebivalci tudi v urbanih središčih veliko otrok. Vsakih 500m smo zagledali še eno ogrooomno igrišče, za vsakim vogalom pa smo našli vsaj tobogan in gugalnico. Igrišča so izredno urejena in dobro obiskana. Na vsakem igrišču so tudi pitniki s pitno vodo in klopce. Večina igrišč je v senci dreves ali pa zaščitenih s platneno streho, tako da ste lahko tam tudi, ko pripeka sonce.

IMG_2865
Večina igrišč je v senci, Tel Aviv

V Tel Avivu nas je navdušila tudi glavna tržnica Carmel market in zanimivo obnovljeno območje stare želežniške postaje Jaffa.

IMG_2920
Stara postaja je urejena v trendovsko mestece s stojnicami in prodajalnami lokalnih oblikovalcev (Tel Aviv)

2. Na poti iz Tel Aviva do Haife. Po dveh dneh v Tel Avivu smo se odpravili na sever, proti Haifi. Na poti smo se ustavili v mestu Cesarea, ki velja za eno najbolj ohranjenih antičnih pristanišč na tem delu. Blizu izkopanin je dobro ohranjen viadukt, poleg njega pa dolga peščena plaža, ki smo jo izkoristili za dopoldanski oddih. Prinesite prigrizke, saj na tej plaži ni gostinske ponudbe.

IMG_3023
Viadukt v mestu Cesarea, Izrael

Haifa je v nasprotju s TelaAvivom manj primerna za obisk z otrokom. Glavna znamenitost mesta so zagotovo Baha’i Gardens and Golden Dome. Gre za verski objekt z zanimivo zgodovino in zato je sprehajanje zelo omejeno. Moje kratke hlače niso bile primerne za obisk :). Edini predel, ki nas je kolikor toliko prepričal, je Mount Carmel, kjer smo našli » največja igrala« na svetu in mini ZOO, tako da smo vsaj malo zdivjali našega mulca. Naslednji dan smo se odpravili 30 minut severno od Haife na izlet v mesto Akko.

IMG_3036
Bahai gardens, Haifa (Izrael)
IMG_3200
Igrišče v senci na Mount Carmel, Haifa

3. Akko – staro obmorsko mestece s trdnjavo in z izjemno zgodovino izpred našega štetja. Prebivalci so večinoma arabskega porekla in zato je nas spominjalo na obmorska mesteca v Maroku. Ozke ulice, živahna tržnica na kateri kupujejo domačini, odlične restavracije, kjer smo jedli najboljši humus in falafel na potovanju.  Pred obzidjem je lepa peščena plaža, kjer se je naš Lev že na začetku vrgel v vodo in si tako izboril 2 urno čofotanje z igranjem v pesku še pred mestnim obzidjem. V starem delu mesteca smo imeli s sabo voziček, da je Lev lahko spal svoj opoldanski spanec, midva pa sva si privoščila morsko kosilo na obzidju.

photo 1
Akko – plaža pred obzidjem (Izrael)
photo 2
Akko – mošeja (Izrael)
IMG_3182
Humus (Izrael)

4. Goelon Hights & Galilea – po priporočilu domačinov smo se odpravili v najmanj obljuden del Izraela. Domačine fascinira predvsem zelena pokrajina, česar imamo v Sloveniji očitno dovolj, ker nismo ravno padli dol od navdušenja. Izbrali smo si izlet v kanjon Meshushim pool (približno 30 minut v dolino), ki je bil sestavljen iz poooočasne hoje in štuparame. Na koncu smo se okopali v tolmunu med oleandri in gigantskimi postrvmi. Bili smo edini tujci med kar številnimi domačimi obiskovalci. Pozno popoldne smo prispeli v Tiberias ob Galilejskem jezeru, ki malenkost spominja na Ohrid, vsaj kar se tiče mešanja verskih, zgodovinskih znamenitosti in zgodb s sodobnim kitajskim kičem. Po optimističnem odhodu na javno »plažo«, smo se odločili, da se zgodaj zjutraj odpravimo naprej proti mrtvem morju.

IMG_3206
Na poti v dolino, Goelon Hights – Izrael
IMG_3228
Oleandri in fascinantne črne skale, Goelon Hights – Izrael
IMG_3247
Meshushim pool, Goelon Hights – Izrael

 

5. Mrtvo morje – prijetno presenečenje za odrasle a malo manj za najmlajše, saj se kopanje zaradi visoke koncentracije soli otrokom odsvetuje. Vendar pa imajo privatna kopališča tudi bazene za najmlajše. Mi smo se ustavili v Mineral beach resortu, kjer imajo tudi manjši otroški bazen v senci. Sicer vam je na voljo še cela kopica različnih doživetij kot so lebdenje v morju, mazanje z blatom (primerno tudi za otroke) in kopanje v termalnih vrelcih, masaže in podobno.

IMG_3501
Pogled na Mrtvo morje, Izrael
IMG_3349
Kopališče Mineral beach, Mrtvo morje, Izrael
IMG_3375
Obvezna fotografija iz mrtvega morja 🙂
photo 4 (2)
Otroški bazen v senci, Goelon Hights – Izrael

 

Slabost območja ob Mrtvem morju je pomanjkanje ugodnih kapacitet za spanje, zato smo mi prespali »malo ven«, kar se je na koncu izkazalo za eno urno vožnjo po ovinkih. Če bi izbirali še enkrat, bi raje plačali dvojno ceno oziroma rezervirali toliko prej, kot se še enkrat peljali enako pot. Še posebej, ker smo se naslednji dan vrnili do mrtvega morja in obiskali kanjon Nachal David, ki je del Ein Gedi naravnega rezervata. Pot do slapa je primerna za vse starosti. Na kar kaže tudi ogromna gneča šolskih otrok, ki smo jih srečali na poti.

IMG_3448
Pot vodi po kanjonu Nachal David navzgor, Izrael
IMG_3481
Igra ob vodi kanjona Nachal David – Izrael

Po dopoldanskem obisku kanjona, smo pot nadaljevali do Jeruzalema. Vožnja je trajala uro in pol. Ravno prav, da se je naš mulc spočil od jutranjih aktivnosti.

6. Jeruzalem ni bil na vrhu našega seznama, zato smo si ga pustili za na koncu, obiskali pa smo le njegov stari del, kjer so vse glavne znamenitosti. Dejansko lahko v Jeruzalemu preživite par dni, vendar malo težje z živahnim 20 mesečnim otrokom. Parkirali smo v parkirni hiši, tik ob obzidju in si v parih urah ogledali glavne znamenitosti. V judovskem delu Zid objokovanja, v krščanskem delu Baziliko božjega groba, v muslimanskem pa smo želeli v najbolj znano mošejo Dome of the Rock pa je bila ob tistem času odprta samo za molitev. Zato pa smo v tem predelu z veseljem spili čaj.

photo 1 (3)
Zid objokovanja, Jeruzalem – Izrael
IMG_3581
Čaj in falafel v muslimanskem delu Jeruzalema, Izrael
IMG_3536
Bazilika božjega groba, Jeruzalem- Izrael

Bolj kot same znamenitosti Jeruzalema nas je navdušilo živahno mesto, ki je definitivno eno najbolj slikovitih na svetu. Mešanje tradicionalnega življenja znotraj obzidja se prepleta z različnimi verskimi objekti in obredi. Večini religioznih ljudi pomeni obisk Jeruzalema enega od vrhuncev življenja, zato lahko kot zunanji opazovalec doživite bogato paleto čustvenih prizorov in religioznih posebnosti iz celega sveta.

photo 4 (3)
Vsakdanji prizori v mestu Jeruzalema, Izrael

Zadnje 2 dni smo zopet preživeli na plaži in igriščih v Tel Avivu.

POMEMBNO ZA STARŠE

Povprečno število otrok na eno žensko je 3 (1,6 v Sloveniji) in temu primerna je tudi ponudba za njih. V še tako majhni vasi boste našli dobro opremljeno igrišče in večina hotelov, plaž, restavracij je primerna za otroke. Poleg tega so razdalje med glavnimi znamenitostmi izredno kratke, kar pomeni, da je potovanje z avtom primerno tudi za najmlajše.

Naš mulc se je vsak dan na potovanju kopal (v morju, jezeru, reki in enkrat samkrat v bazenu) in vsak dan smo odkrili še večje in še boljše igrišče za njega. Kljub temu, da so igrišča polna, ga z njegovimi svetlimi lasmi ni bilo težko opaziti med množico otrok.

1. Namestitev:

  • 3 noči v Tel Avivu v Beach front Hotel  – hoteli smo nekaj ugodnega s pogledom na morje. Primerno za vse, ki ste neobčutljivi na hrup iz ulice. Hotel je dejansko hostel s top lokacijo.
IMG_3016
Zajtrk z ragledom – Beachfront Hotel, Tel Aviv
  • 2 noči privatni apartma v Haifi – nič posebnega, nekaj da smo prespali in si lahko ogledali okolico. Ker nam je bil bolj všeč Akko, bi naslednjič raje prespali kar tam.
  • 1 noč v Tiberiasu ob Galilejskem morju. Ker nam Galilejsko jezero ni bilo preveč všeč, ga ne bi priporočala za postanek.
IMG_3285
Obala Galilejskega morja, Tel Aviv, Izrael
  • 1 noč v Arki (nad mrtvim morjem). Raje pravočasno rezervirajte sobo ob mrtvem morju. Če boste želeli to narediti na licu mesta, tako kot mi, so cene kar dvakrat večje.
  • 3 noči v privatnem stanovanju v Tel Avivu, na odlični lokaciji med Carmel marketom in surf plažo. Našli smo ga prek  airbnb.com.

2. Otroška oprema in najem ni bil noben problem.

3. Aktivnosti: raznolikost pokrajine omogoča raznovrstne aktivnosti. Raziskovanje kulturnih, zgodovinskih in naravnih znamenitosti, kolesarjenje, sprehajanje, plavanje, kopanje, jadranje, supanje, surfanje, kajtanje, pohodništvo, ribolov, … sem prepričana, da boste v Izraelu našli vsaj eno aktivnost, ki je čisto po vašem okusu.

IMG_3671
Aktiven dan na plaži v Tel Avivu, Izrael

4. Hrana – kmetijstvo je ena od glavnih dejavnosti države, zato so sveže sadje in zelenjava lahko dostopni. Veseli smo bili povabila na judovsko petkovo večerjo Sabbath, kjer se tradicionalno sreča cela družina. Postregli so nam s kurjo juho, tradicionalnim kruhom in nadaljevali z ostalimi dobrotami. Mi smo bili na večerji, kjer so se zbrale 3 generacije. Mlajši del je po večerji odšel naprej na zabavo k prijateljem.

IMG_3585
Izraelski zajtrk prvakov: Shakshuka

5. Zdravje – kot rečeno ima Izrael enega naprednejših zdravstvenih sistemov, tako da se v primeru slabega zdravstvenega stanja ne bi bali obiskati javnega zdravstva.

6. Zabava (brez otroka)- Tel Aviv je hedonistično mesto, zato zabave ni treba prav posebno iskati. Vsekakor primerno mesto za vse mlade in mlade po srcu željne zabave.

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela z mojo družino. Za več informacij o počitnicah mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si