10. TAČKOV FESTIVAL LITIJA – z mulci se dotakni radovednosti!

0

Festival je bi prvič izveden v letu 2011 in je posvečen Litijanu Nacetu Simončiču, velikemu kulturniku, gledališčniku, lutkarju in režiserju. Iz dvodnevnega festivala se je v nekaj letih razvil v tedenski festival, ki navdušuje z gledališkimi predstavami, obiskom v knjižnici, v glasbeni šoli in muzeju.

Na delavnicah vsako leto, na drugo temo spoznavamo življenje s kužki, povabimo otroke, da sodelujejo na nagradnem likovnem natečaju ter se udeležijo zaključne prireditve v parku na Stavbah, kjer sodelujejo na Tačkovih delavnicah, se srečajo z veterinarko, pasjo frizerko, berejo knjige pod kostanji, občudujejo Tačke pomagačke in se srečajo z delom društev, ki se ukvarjajo z vzgojo psov… Ne manjkajo Tačkove palačinke in zabavni program… Lani je festival žal odpadel, letos pa je program prilagojen epidemiološkim razmeram. In ena izmed aktivnosti je spletna igra S TAČKOM PO MESTU!

Litija iz zraka

POVABILO K SODELOVANJU:  S TAČKOM PO MESTU – SPLETNA IGRA – APLIKACIJA – od 1.6. do 27.6.2021

Taček je po mestu skril 10 točk, katere lahko odkrijete s pomočjo pametnega telefona in spletne strani stackompomestu.si, skupaj rešite naloge, potelovadite ali zapojte! Naloge lahko rešujete družine,  vrtčevske skupine, šolski razredi… Igra je primerna za otroke iz vrtca in učence 1. triade. Točke so skrite so  po mestu in naj prišepnemo, da jih lahko najdete ob kulturnih ustanovah, s katerimi Taček sodeluje ter še… tam, kjer se otroci zelo radi zadržujejo.  Imeti morate naloženo aplikacijo za branje QR kod in slediti namigom po mestu. Skozi igro bodo otroci spoznavali Tačka, Naceta Simončiča ter se razgibali ob predlaganih vajah na posameznih točkah. Že doseženi rezultati ostanejo shranjeni. Vsi sodelujoči bodo vključeni v nagradno žrebanje:

Nagrade za posameznike:

 1. nagrada: DARILNA KARTICA V VREDNOSTI 50€
 2. nagrada: VSTOPNICA ZA PUSTOLOVSKI PARK GEOSS
 3. nagrada: VREČKA PRESENEČENJA

Nagradi za skupine:

 1. nagrada: SKUPINSKI OBISK RUDNIKA SITARJEVEC – S ŠKRATOM PO RUDNIKU
 2. nagrada: SLADOLEDNO RAZVAJANJE

S Tačkom lahko raziskujete mesto Litija od 1. junija do 27. junija 2021. Za izhodišče pa predlagamo Kulturni center Litija, Knjižnico Litija.. vrstni red reševanja ugank pa sicer ni pomemben.

Več informacij o festivalu: kclitija.si in Knjiznica-litija.si in na Facebook profilu TAČKOV FESTIVAL LITIJA

 • Priporočen čas obiska: najmanj dve uri za mulca, ki razišče vsako zanimivost in se ima čas poigrati tudi na igralih. S raziskovanjem lahko nadaljuješ tudi naslednji dan.
 • Primerno za: Za predšolske otroke in učence 1. triade
 • Primerno za vreme: v vsakem vremenu
 • Naslov:  mesto Litija (vrsti red reševanja ugank ni določen, lahko startate pri Kulturnem centru Litija (Trg na Stavbah 8a) ali pri Knjižnici Litija (Parmova 9)

Kako do nas?

 • Z avtom: Litija je lahko dostopna po cestah iz Ljubljane, Zasavja in Dolenjske.
 • Z vlakom: Litija je lahko dostopna tudi z javnim prevozom, predvsem vlakom (https://www.slo-zeleznice.si/sl/potniki/vozni-redi).  Tak izlet bo za mulce še posebno doživetje. Vožnja z vlakom iz Ljubljane traja le dobre pol ure. Na železniški postaji boš zavil levo preko mostu čez reko Savo.

Za starše: Če se odločiš obiskati Rudnik Sitarjevec Litija za rezervacijo termina ogleda Rudnika Sitarjevec Litija pokliči na 070 700 484 ali piši v Turistično informacijski center Litija info@visitlitija.si
FB: Rudnik Sitarjevec Litija

Prispevek o družinskem programu Tačkovega festivala je napisala TIC Litija. Za kakršnakoli vprašanja pišite na info@visitlitija.si