10 razlogov za družinske počitnice v eksotični Kalabriji

5

Italija je vsekakor na spisku držav, za katere najdemo največ razlogov za ponovni obisk – kulinarika, obala, naravna in kulturna dediščina pa še bi lahko naštevali. Na tokratnem poletnem spisku se je znašla, ker ima vse prej našteto, hkrati pa v njej lahko doživimo pravo eksotiko. Nekateri ji pravijo kar evropski Karibi.

Razloge, zakaj jo moramo z družino obiskati še to poletje nam je naštela domačinka iz Kalabrije, ki je s ponosom predstavila regijo, od koder prihaja. Sama pa je tudi aktivna članica kulturnega društva, ki se ukvarja s promocijo turističnih znamenitosti te regije.

 • Destinacija: Kalabrija, Italija
 • Raj za: ljubitelje divjih plaž, okusne hrane, odličnega vina, skrivnostnih mest in raziskovalce narave.
 • Primerno za otroke: vseh starosti
 • Prevoz: tedenski čarterji iz Ljubljane do Kalabrije
 • Nastanitev: Il Gelsomino v Prunelli, 46 km od Taormine in 35 iz Messine

Pokrajina, ki se razteza čez “prst” italijanskega škornja ima čudovito, skorajda nedotaknjeno obalo in notranjost, ki se hvali s prelepimi naravnimi parki in kulturnimi spomeniki ter mesti, kjer imaš občutek, da se je čas ustavil. Tu na račun pridejo vsi člani družine, saj Kalabrija ponuja pravo ravnotežje med morskimi doživetji, poležavanjem na plaži ter kulturnimi znamenitostmi.

Kalabrija - prst italijnskega škornja
Kalabrija – prst italijnskega škornja (rdeča obroba)
10 TOP DOŽIVETIJ v Kalabriji to poletje:
1. Čudovita obala in uživanje “divjih” plaž

Kalabrija zaradi svoje edinstvene lege ponuja počitnice na dolgih peščenih plažah Tirenskega in Jonskega morja. Tu najdete tako urejena kopališča kot tudi tista na “divje”. Plaže so zagotovo št. 1 doživetje za celo družino!

Najlepše plaže Kalabrije so plaže v bližini kraja Tropea (Tirensko morje), saj slovijo kot ene najbolj slikovitih in priljubljenih kopaliških krajev v celi južni Italiji. Tudi srednjeveško mestece Tropea, grajeno na strmi spuščajoči se skalnati pečini je zelo priporočjivo za ogled.

 • plaža Tropea
 • plaža Capo Vaticano
 • plaža Spiagga di Riaci
Rajska plaža Tropea, Kalabrija
Rajska plaža Tropea, Kalabrija
Plaža Capo Vaticano, Kalabrija
Plaža Capo Vaticano, Kalabrija

Obala Bagnara Calabra ponuja neokrnjene in divje plaže Tirenskega morja. Leži nasproti Sicilije in tudi v višji sezoni ni pretirane gneče .Obiščite tudi zasanjano ribiško vasico Chianalea.

Obala La scogliera di Capo Bruzzano (Jonsko morje) slovi po širokih, čistih plažah, ob katerih so vidne veličastne pečine. Cvetovi najrazličnejših barv se raztezajo po obali.

Video dobro prikaže prvinskost obale:

2. Želve Caretta Caretta poleti pridejo izlečt jajca

Jonska obala Kalabrije je znana tudi po tem, da je to območje, kjer prihaja valit jajca največja populacija želv Caretta Caretta. Pridejo junija, avgusta pa se male želvice izvalijo in se odplazijo proti morju. Caretta Calabria Conservation ponuja vodene oglede čudovite pokrajine,in mest ter vam predstavi to ogroženo in redko vrsto. Območje želv se razteza od Capo Bruzzano do Melito di Porto Salvo.

Želva po tem ko je izlegla jajca na obali, Kalabrija
Želva po tem, ko je izlegla jajca na obali, Kalabrija
Mlade želvice po izvalitvi, Kalabrija
Mlade želvice po izvalitvi, Kalabrija
Na rajsko Kalabrijo vas iz Ljubljane popelje Turistična agencija Kompas. Kliknite tukaj in preverite kakšne ugodnosti so pripravili za družine.
3. Mesto duhov Pentedatillo

Obisk najstarejšega zapuščenega mesta v Italiji zna biti še posebej zanimiv za malo večje mulce. Mesto ima močne korenine in vplive Grčije, kar se kaže v njegovi kulturni dediščini, jeziku in navadah. Mesto je bilo zgrajeno na skalnatem območju, ki ima obliko roke (Pente = 5, dattilo = prsti), ok koder izhaja tudi njegovo ime. Ob ogledu boste izvedeli za čudovito legendo, ki jo nosi mesto 🙂

Mesto duhov Pentadillo, Kalabrija
Mesto duhov Pentedatillo, Kalabrija
4. Lunarna pokrajina Calanchi di Palizzi

Če obiščete Jonsko obalo, enostavno ne smete pozabiti doživeti lunarne pokrajino Calanchi di Palizzi z belimi gorami. Območje ponuja kar nekaj možnosti za daljše sprehode, od koder se lahko hitro vrnete na obalo.

Calanchi di Palizzi, Kalabrija
Calanchi di Palizzi, Kalabrija
5. Čarobna mesta, ki jih morate obiskati
 • vas Bova (Area grecanica) – vas, ki je uvrščena med najlepše vasi Italije. Na ulicah vasice si privoščite okusne tipične jedi Kalabrije.
Mesto Bova, Kalabrija
Mesto Bova, Kalabrija
 • mesto Gerace – je pravi biser Kalabije. Tudi to mesto štejejo za enega lepših Italije. Od tu lahko obiščete naravni park Aspromonte. Mesto leži le nekaj minut od Jonskega morja.
Mesto Gerace, Kalabrija
Mesto Gerace, Kalabrija
6. Naravni park Aspromonte

Čudovit naravni park na južnem delu Apeninov ponuja različne vodene ture za družine in ostale. Tu pridejo na račun predvsem pohodniške družine pa tisti, ki se radi okopajo tudi v sladki vodi.

Čudovit naravni park Aspromonte, Kalabrija (vir: Made in South Italy)
Čudovit naravni park Aspromonte, Kalabrija (vir: Made in South Italy)
7. Bogata kulturna dediščina Kalabrije

Z družino lahko vedno pretrgate dneve ležanja na plaži in skočite na oglede nekaterih kulturnih znamenitosti, ki jih tudi z mulci ne zamudite. Sicer bolje z večjimi kot manjšimi. Večina najbolj poznanih kulturnih znamenitosti leži v Area Grecanica, kjer se čutijo močni vplivi antične Grčije, katere jezik govorijo nekateri prebivalci.

 • Museo archeologico Bronzi di Riace si je priporočjivo ogledati z večjimi mulci. Skulpture iz muzeja so bile najdene na eni zgoraj naštetih plaž, ki jih morate obiskati (Spiagga di Riaci).
 • La Cattolica di Stilo – čudovita cerkva štirikotne oblike z grškim križem
 • Grad Amendolea – skrivnostne ruševine z zanimivo zgodovino
Grad Amandolea (area grecabnica), Kalabrija
Grad Amandolea (aAea grecabnica), Kalabrija
8. Glasbeni in plesni festivali poleti

V poletnem času je na programu kar nekaj glasbenih in kulturnih festivalov, en bolj znanih je sigurno Festival Paleariz, ki se dogaja po različnih mestih Kalabrije. Povezuje glasbo s kulturo Italije.

Festival Paleariza, Kalabrija (vir: Calabria Greca)
Festival Paleariza, Kalabrija (vir: Calabria Greca)
9. Kulinarika “Calabrese”

Kalabrija je znana po okusnih agrumih, njen najpomembnejši je vsekakor begamot, ki je raste le tu, v Kalabriji. Iz njega se pridobiva eterično olje bergamota, ki je sestavina mnogih parfumov.  Sladkali se boste tudi z indijskimi smokvami ali opuncijami.

Indijske smokve, Kalabrija
Indijske smokve, Kalabrija

Za glavno jed pa seveda ne smete pozabiti okusiti tipično kalabrijsko jed parmigiana malanzana, jedi iz različne zelenjave narejene v olju ali polnjene, mesni polpeti, polpeti iz rikote ali malanzanov, feferoni narejeni na 1001 način. Pa še veliko okusnega se najde.

Parmigiana malanzana, Kalabrija
Parmigiana malanzana, Kalabrija
10. Gostoljubni in prijazni domačini

Ljudje iz te regije so znani kot prijazni in izredno gostoljubni. Zaradi sonca in vročine imaš občutek, da se v Kalabriji tudi za domačine čas preprosto ustavi.

Dodatne aktivnosti v bližini:

Avtorica fotografij v članku (razen, če ni drugače napisano) je Veronica Marino, domačinka te prečudovite regije. Za več informacij nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si ali v komentar.

kzm_kalabrija

Smo mamice »rojenih« popotnikov. Nismo rade preveč časa doma. Nismo tudi rade predolgo v eni državi. Vedno aktivne z mulci in v iskanju luštnega preživljanja časa kot mame.

5 KOMENTARJI

 1. Kako je s turizmom izven sezone – oktober, november? Imate morda izkušnje? Korzika je (ima seveda drugačno ponudbo in drugačno klimo) konec septembra že kar prazna, sploh kampi se zapirajo, ne vem kako je z apartmaji, restavracijami in drugo ponudbo.
  Tale biser smo odkrili pred dnevi, koketira za letos, če bo izven sezone živež in ponudbo, smo tam. Lahko poročam, če nam res uspe izvesti potovanje z dvema malčkoma.

  • Ojla Ana,
   Izven sezone je turistična ponudbva še precej bogata, saj je v Kalabriji dolgo toplo. V tem času je klima še vedno ugodna, ne pretoplo, ne premrzlo (razen ob večerih). Običajno je možno najti pe vedno bogato ponudbo B&B, za kampe pa si mogoče poglejte direktno na njihove strani. Te informacije nimamo.
   Če se odločite, bomo seveda vesele, če nam poročate, s prispevkom ali le fotko.
   Uživajte,
   lp, Urša

 2. Pozdravljeni, smo tik pred odločitvijo za dopust na Kalabriji, pa nas zanima ali ima kdo izkušnje kateri je najbolj primeren način za obiske zgoraj naštetega? Verjetno izposoja avtomobila? Hvala in lep pozdarav, Maja

  • Ojla Maja,

   Ja, tudi domačinka je rekla, da priporoča rent-a-car, če pridete z letalom. Imejte se fajn pa kakšno fotko na pošjite iz raja 🙂

   lp, Urša

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime