10 nasvetov, kako izboljšati fotografiranje vaših otrok s telefonom

1

Sobotni potep po centru Ljubljane z obveznim postankom za sladoled ali večtedensko vandranje po oddaljenih kotičkih sveta – kjerkoli že smo, vsi največkrat lovimo skupne trenutke in ustvarjamo spomine s pomočjo vse zmogljivejših pametnih telefonov, ki so vedno na dosegu roke.

V danem trenutku je veliko lažje in hitreje poseči po telefonu, kot iz skrbno zadrgnjene torbe potegniti fotoaparat, sneti pokrovček z objektiva, nastaviti želene parametre in slikati. Pa tudi manj pozornosti okolice zbujamo, ko fotografiramo s telefonom, kar je v določenih situacijah pomembno tudi z vidika varnosti.

Nenazadnje lahko s pametnim telefonom, ki ima vgrajen kakovosten digitalen fotoaparat, naredimo res odlične fotografije. V nadaljevanju si preberite 10 nasvetov, kako izboljšati samo tehniko fotografiranja kot tudi vsebino fotografij, nastalih s telefonom.

1. Preden začnete fotografirati

Kot prvo in najpomembnejše je, da preden greste od doma, poskrbite, da imate na telefonu dovolj prostega spomina in polno baterijo. Le pomislite, kako frustrirajoče je, ko vaš mali v parku naveže stik z dobrosrčno veverico, ki mu jé lešnike iz roke, vi pa namesto da uživate v prizoru, brišete stare fotografije s telefona, ker nimate dovolj prostora.

2. Nastavitve na telefonu

Vedno fotografirajte v visoki ločljivosti. Razlika je vidna, in to vsem. Pa obvezno izklopite nastavitev za avtomatsko bliskavico. Bliskavico uporabljajte izjemoma in če res mislite, da morate, pa še takrat naredite par slik brez. Prav tako čim manj »zumirajte« s telefonom in več z nogami. Enostavno, ko hočete nekaj slikati bolj od blizu, se premaknite do točke, ko bo želeni motiv zapolnil ekran.

3. Poiščite motive

Bo kar držalo, da bolj kot je cilj potovanja oddaljen od domačih krajev, dojemljivejši smo za vse, kar se dogaja okoli nas in več motivov za fotografiranje se ponuja kar samih od sebe. Razmislite vnaprej, katere so tiste ključne fotografije, ki jih res ne želite pozabiti ovekovečiti za vse večne čase, tudi v primeru, da ne pišete bloga oziroma objavljate na Instagramu.

zamenjava 01
Vadite fotografiranje s telefonom, ko ste na poti v vrtec ali šolo (www.ivanakresic.com)

 

4. Več je manj

In sicer manj napak. Telefon je lahek in ko fotografiramo z njim iz roke, še posebej, če se mudi, lahko nehote stresemo telefon ali pa mu ne damo dovolj časa, da izostri prizor in so zato naše slike nejasne. Zato je nujno, da držite telefon z obema rokama in da vedno naredite več fotografij istega prizora, še posebej v slabših svetlobnih pogojih, ker ena izmed njih bo definitivno ostra. Še to, najbolje je, da se ne zanašate izključno na telefonsko pamet, ampak na lastne hitre prste, s katerimi izberete/določite točko ostrenja.

5. Spreminjajte kot fotografiranja

Ni nujno, da je prva fotografija, ki jo naredite, tudi najzanimivejša. Zato se še kako splača pomigati in s spreminjanjem kota fotografiranja ujeti različne poglede. Najlažje je, da ko naredite prvo fotografijo prizora kot ste ga uzrli, spremenite svoj položaj in naredite še nekaj dodatnih fotografij od spodaj, zgoraj, s strani itd. Predvsem ko fotografirate najmlajše, se potrudite, da jih ne ujamete le z vaše perspektive, od zgoraj, temveč da se spustite v višino njihovih oči, tako da počepnete ali pa se vsedete na tla. Hkrati svetujem, da pustite horizontu, da je raven.

03a
V močnem soncu se lahko igrate s kontrasti in sencami (www.ivanakresic.com)

 

6. Opazujte svetlobo

Svetloba naredi fotografijo. Naj je sončno ali oblačno, zunaj ali notri, opazujte, kako svetloba izrisuje okolico. Prav tako opazujte, kako se svetloba spreminja tekom dneva. Mnogi prisegajo na mehkejši karakter jutranje ali večerne svetlobe. Nasprotno, močno poletno sonce riše dramatične sence in lahko se igrate s kontrasti, ki jih ustvarja. Pri tem edino pazite, da se izognete dolgim nevšečnim sencam pod nosovi najbližjih, in sicer tako, da ste pozorni na vpadni kot svetlobe na obraz (manjši vpadni kot riše manjše sence). Ker pa boste najdražje težko pripravili, da brez sončnih očal zrejo proti soncu, jih lahko postavite pred vir svetlobe in pazite, da je njihov obraz (ki je v celoti osenčen) dovolj osvetljen; okolica bo seveda v tem primeru presvetljena. Ali pa naredite zanimive silhuete.

 

03b
Skrivalnice z dežnikom ali kako na deževen dan ujeti luštne fotografije (www.ivanakresic.com)

 

7. Ujemite podrobnosti

Poiščite vzorce, zanimive strukture, malenkosti, ki jim ponavadi ne namenjate veliko pozornosti. Slikajte male otroške roke in prstke, ki raziskujejo svet okoli sebe. Fotografirajte mulce med igro na plaži in nato še detajl od peska zamazanih stopal ali pa njihove odtise. Možnosti je nešteto. Poglobite se v podrobnosti, in ne samo da bodo vaše fotografije zanimivejše, več boste odnesli tudi od samega izleta ali potovanja.

8. Akcija!

S telefonom lahko naredite odlične akcijske fotografije. Najlažje v sončnih razmerah z veliko svetlobe, v katerih lahko telefon uspešno zamrzne gibanje in so fotografije lepo ostre. Ker je s telefonom izredno enostavno rokovati in fotografirati, lahko z malo truda in sreče ustvarite tudi fotografije med samim gibanjem. Recimo, ko tečete vzporedno z najmlajšim, naredite več zaporednih posnetkov njegovega teka (ne spustite prsta s sprožilca), da ga ujamete med in s samim gibanjem.

 

04
Na otroškem igrišču najlažje ujamete zanimive detajle ali pa najmlajšega v akciji (www.ivanakresic.com)

 

9. Foto finiš

S fotografijami, ki ste jih ustvarili, delo še ni čisto končano. Za piko na i, potem ko izberete najboljše in najljubše fotografije skupaj, jih še dodatno obdelajte, da res zasijejo v najlepši luči. Najlažje in najhitreje to naredite kar na telefonu s pomočjo različnih aplikacij za obdelavo fotografij. Tu omenjam samo tiste, ki jih tudi sama redno uporabljam. Meni najljubša je VSCO z luštnim naborom brezplačnih in možnostjo poceni nakupa dodatnih filtrov za obdelavo fotografij. Aplikacija je enostavna za uporabo, lahko določite jakost filtra, ki ste ga izbrali in ima tudi opcijo, da sami nastavite posamezne parametre fotografije kot so svetilnost, kontrast, ton itd. V kolikor so vam poznane osnove fotografije, preizkusite Snapseed. Izdelovanje foto kolažev pa prepustite Moldiv-u.

10. Manj je več

Dobro razmislite, katere fotografije svojih najmlajših in koliko njih želite deliti na družabnih omrežjih. Prav tako vedno vprašajte druge starše za dovoljenje za fotografiranje njihovih otrok.

Še to, čeprav se vsi veselimo odličnih fotografij, je zelo pomembno, da se zavedamo, da tudi če potujemo na eksotično lokacijo, to še ne pomeni, da smo na foto safariju, kjer je vse podrejeno lovljenju izjemnih fotografij, ampak na družinskem potovanju, kjer najbolj štejejo skupaj preživete dogodivščine.

Processed with VSCOcam with f2 preset
Foto: Ivana Krešić (www.ivanakresic.com)

 

Avtorica prispevka, Ivana Krešić, je že vrsto let uspešna profesionalna fotografinja, ki najraje raziskuje svet s fotoaparatom v roki. Njeno navdušenje nad fotografiranjem je nalezljivo. Zadnja leta še posebej rada lovi trenutke z navihanim petletnim sinom. Trenutno živi v Baslu, Švici. Več Ivaninih fotografij najdete na www.ivanakresic.com, pokukajte pa tudi na njen Instagram profil na instagram.com/ivana.kresic.