10 najbolj branih potovanj v letu 2022

0

Leto 2022, še vedno polno nepredvidljivih dogodkov, nesigurnosti glede potovanj, je pričakovano prineslo več potovanj v bližnje države Evrope. Absolutna zmagovalka je Italija, čeprav se je na seznamu top 10 znašel tudi 1 rajski otok. Držimo pesti, da bo drugo leto seznam veliko bolj barvit in kraji bolj oddaljeni:)

1. Gardsko jezero in 5 družinskih doživljajskih parkov, Italija

Obstaja več razlogov zakaj obiskati Italijansko pokrajino Benečijo. Eden je zagotovo lepa ravninsko – gričevnata pokrajina, ki jo lahko opazujete med vožnjo. Posebnost z veliko črko pa so mesta Benetke, Padova, Verona in druga, kjer se sprehajaš odprtih ust. Verjetno pa bo tudi vaš primarni razlog obiska »aktivna dogodivščina«: kopanje v Gardskem jezeru, tematski parki in živalski vrt s safari parkom. Preberite več v članku 5 družinskih doživljajskih parkov v 5 dneh.

Parco Natura Viva, Italija z otroki
Na naši strani pa boste našli tudi posamezne zapise, kaj početi ali si ogledati v pokrajini Benečija:

Verona z otroki

2. Dunaj, Avstrija

Dunaj je mesto, ki ga prežema duh zgodovine, kjer lahko najdemo delček svojih korenin, ki ponuja toliko aktivnosti za celo družino in hkrati mesto, ki je vedno znova izbrano za najboljše mesto za življenje na svetu. Preberite si 5 znamenitosti, ki jih morate z mulci obiskati na Dunaju.

Dunaj ne bo razočaral nobene družine z otroki

Na naši strani pa boste našli še dodatno idejo, kako si popestriti izlet na Dunaj:

Če ste na Dunaju, priporočamo še skok do Bratislave

3. Bavarska in Legoland, Nemčija

Ste pri vas doma ljubitelji Lega? Potem bo vašim mulcem tole potepanje sanjsko. Preberite 5 – dnevno družinsko potepanje po Bavarski, Nemčija in Kam z mulcem med počitnicami? V Legoland!

Pravljični Rothenburg, Bavarska

Kam z mulcem? V Legoland!

4. Toskana, Italija

Ena najbolj opevanih regij na svetu nam je tako blizu, da je primerna za nekaj dnevni oddih praktično vedno. Tudi z otroki.

Čudoviti San Gimingano, Toskana z otroki

Na naši strani boste našli posamezne zapise:

Eno lepših doživetij je tudi toskanski agriturizmo z razgledom

5. Sicilija, Italija

Sicilija je največji mediteranski otok. Je otok nasprotij, kjer bela barva solin in ognjena pokrajina vulkana Etna sobivata z zelenimi vinogradi ter turkizno barvo morja. Edinstvena kulinarika ter bogata arheološka najdbišča, ki ostajajo kot zapuščina tisočletne zgodovine mnogih osvajalcev. Na Siciliji vas čakajo prijazni domačini ter odlično okolje za družinske počitnice z malimi ali velikimi mulci. Po odhodu si boste želeli, da bi se na ta mediteranski biser zopet kmalu vrnili.

Ena lepših plaž na Z strani Sicilije, San Vito lo Capo

Za ogrevanje priporočamo 10 – dnevni družinski roadtrip po Siciliji – kdaj, kam in kako Na naši strani pa boste našli tudi posamezne zapise o:

Ragusa, Sicilija z otroki 2018

6. Cinque Terre, Italija

Cinque Terre velja za najmanjši nacionalni park v Italiji, ki ga sestavlja pet prečudovitih, pravljičnih vasic: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola in Riomaggiore. Vasice so nastale ob skalnati, strmi klifni obali, okrog njih pa se razprostirajo vinogradi, sadovnjaki in ostalo čudovito sredozemsko rastje. Skupaj z okoliškimi hribčki, s sosednjim parkom Portovenere in otočki je območje uvrščeno na seznam Unescove dediščine. Cinque Terre veljajo za eno najbolj romantičnih pokrajin v Italiji, zato so predvsem priljubljena za obisk v dvoje. To pa še ne pomeni, da park ne bo zanimiv otrokom. Preberite si naš članek 5 stvari, ki jih lahko počnete v Cinque Terre z otrokom.

Fotogenične Cinque Terre

7. Sardinija, Italija

Drugi največji otok Sredozemskega morja je veliko bolj dostopen, kot si marsikdo misli, hkrati pa ponuja toliko, da mu teden raziskovanja niti približno ni dovolj. Najsibo izgubljanje v ozkih srednjeveških uličicah Alghera, plavanje v turkiznem morju, pohajkovanje po globokih kanjonih, raziskovanje podzemnih jam ali občudovanje starodavnih ruševin, Sardinija ponuja nekaj za vsak pustolovski okus.

Čudovita Sardinija

Vaše branje, v kolikor boste obiskali Sardinijo:

8. Peloponez, Grčija

4 razlogi, zakaj priporočamo Peloponez:

  • je to dom zgodovinskih mestnih držav (npr. Sparta, Mikene,…), oljk in olimpijskih iger,
  • vas po celem otoku čakajo arheološki ostanki in pripoved zgodovine,
  • obljublja prečudovite peščene plaže, kristalno čisto morje in skrite vasice v notranjosti,
  • je v primerjavi z ostalimi grškimi destinacijami precej neturistična destinacija, tudi poleti.

Našo nepozabno izkušnjo smo opisali v članku 3 tedenski roadtripa do Peloponeza.

Razgledi, ko zaviješ z glavne ceste, Peloponez

9. Tenerife, Kanarski otoki, Španija

Iščete idealno destinacijo, ki bi jo lahko obiskali v 10 dneh? Torej, potovanje do cilja enostavno, finančno “prijazno”, toplo vreme z možnostjo kopanja in počitka (tudi za nosečnice), vso udobje evropskih življenjskih navad, a hkrati veliko priložnosti za raziskovanje? Obiščite Tenerife! Več o tem pa preberite v prispevku Tenerife – otok vseh okusov ali prava družinska destinacija in Top 12 doživetij za otroke na Tenerifih

Čudoviti vrtovi in vulkan Teide v ozadju, Tenerife z otroki
El Medano, Tenerife z otroki

10. Mavricij

Mavricij je vedno bolj priljubljena destinacija tudi med slovenskimi družinami. Prečudovite plaže, toplo tropsko podnebje, prijazni domačini, bogat živalski in rastlinski svet ter mavrica tropskega sadja, so samo nekateri od razlogov, zakaj smo se že trikrat vrnili v naš mali raj.

Na Mavricij smo se 2019 vrnili že tretjič

Za ogrevanje priporočamo branje Družinsko potovanje na Mavricij – rajski otok za vse starosti otrok. Na naši strani pa boste našli tudi posamezne zapise:

Rajske plaže na Mauritiusu