10 najbolj branih potovanj v letu 2021

0

Leto 2021, polno nepredvidljivih dogodkov, nesigurnosti glede potovanj, je pričakovano prineslo več potovanj v bližnje države Evrope. Čeprav se je na seznamu top 10 znašel tudi 1 rajski otok. Držimo pesti, da bo drugo leto seznam veliko bolj barvit, kraji bolj oddaljeni, naši obrazi pa odkrito nasmejani:)

1. Sardinija

Drugi največji otok Sredozemskega morja je veliko bolj dostopen, kot si marsikdo misli, hkrati pa ponuja toliko, da mu teden raziskovanja niti približno ni dovolj. Najsibo izgubljanje v ozkih srednjeveških uličicah Alghera, plavanje v turkiznem morju, pohajkovanje po globokih kanjonih, raziskovanje podzemnih jam ali občudovanje starodavnih ruševin, Sardinija ponuja nekaj za vsak pustolovski okus.

Čudovita Sardinija

Vaše branje, v kolikor boste obiskali Sardinijo:

2. Zanzibar

Tanzanijsko otočje Zanzibar, katerega mantri sta »Brez skrbi« (Hakuna Matata) in »Pole, pole« (počasi, počasi), je zagotovo zdravilo za vse, ki se želite malce odmakniti od hektičnega življenja. Če tako kot mi, že planirate, kam jo boste ucvrli naslednje zimske ali krompirjeve počitnice, vam sporočamo, da sta oba termina ugodna za obisk rajskega Zanzibarja, ki je po našem mnenju popolna destinacija za sproščene kopalne počitnice z otroki.

Zanzibar (Ungu) – rajski otok, kjer ni skrbi

Če razmišljate, da bi Zanzibar lahko postal opcija za vaše naslednje družinsko doživetje, si preberite članke

3. Grški otoki

Predstavljajte si, kako se po dolgem dnevu kopanja v kristalno čistem morju sprehajate z mulcem po neskooončni peščeni plaži. Šumenje valov nežno dopolnjuje zvok akustične kitare, ki jo igrajo v eni izmed malih tavernic. In medtem, ko s partnerjem uživata v tretjem hodu odlične grške hrane, vaš otrok gradi potičke in nabira školjkice … Sonce počasi zahaja. Natakarjem, in na srečo tokrat tudi vam, pa se nikamor ne mudi. Ahhh ta Grčija!

Naši najljubši grški otoki

Vse naše najljubše grške otoke smo zbrale v članku Katere grške otoke priporočamo kot poletno destinacijo z otroki.

4. Sicilija, Italija

Sicilija je največji mediteranski otok. Je otok nasprotij, kjer bela barva solin in ognjena pokrajina vulkana Etna sobivata z zelenimi vinogradi ter turkizno barvo morja. Edinstvena kulinarika ter bogata arheološka najdbišča, ki ostajajo kot zapuščina tisočletne zgodovine mnogih osvajalcev. Na Siciliji vas čakajo prijazni domačini ter odlično okolje za družinske počitnice z malimi ali velikimi mulci. Po odhodu si boste želeli, da bi se na ta mediteranski biser zopet kmalu vrnili.

Ena lepših plaž na Z strani Sicilije, San Vito lo Capo

Za ogrevanje priporočamo 10 – dnevni družinski roadtrip po Siciliji – kdaj, kam in kako Na naši strani pa boste našli tudi posamezne zapise o:

Ragusa, Sicilija z otroki 2018

5. Gardsko jezero in 5 družinskih doživljajskih parkov, Italija

Obstaja več razlogov zakaj obiskati Italijansko pokrajino Benečijo. Eden je zagotovo lepa ravninsko – gričevnata pokrajina, ki jo lahko opazujete med vožnjo. Posebnost z veliko črko pa so mesta Benetke, Padova, Verona in druga, kjer se sprehajaš odprtih ust. Verjetno pa bo tudi vaš primarni razlog obiska »aktivna dogodivščina«: kopanje v Gardskem jezeru, tematski parki in živalski vrt s safari parkom. Preberite več v članku 5 družinskih doživljajskih parkov v 5 dneh.

Parco Natura Viva, Italija z otroki
Na naši strani pa boste našli tudi posamezne zapise, kaj početi ali si ogledati v pokrajini Benečija:

Verona z otroki

6. Cinque Terre

Cinque Terre velja za najmanjši nacionalni park v Italiji, ki ga sestavlja pet prečudovitih, pravljičnih vasic: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola in Riomaggiore. Vasice so nastale ob skalnati, strmi klifni obali, okrog njih pa se razprostirajo vinogradi, sadovnjaki in ostalo čudovito sredozemsko rastje. Skupaj z okoliškimi hribčki, s sosednjim parkom Portovenere in otočki je območje uvrščeno na seznam Unescove dediščine. Cinque Terre veljajo za eno najbolj romantičnih pokrajin v Italiji, zato so predvsem priljubljena za obisk v dvoje. To pa še ne pomeni, da park ne bo zanimiv otrokom. Preberite si naš članek 5 stvari, ki jih lahko počnete v Cinque Terre z otrokom.

Fotogenične Cinque Terre

7. Dunaj, Avstrija

Dunaj je mesto, ki ga prežema duh zgodovine, kjer lahko najdemo delček svojih korenin, ki ponuja toliko aktivnosti za celo družino in hkrati mesto, ki je vedno znova izbrano za najboljše mesto za življenje na svetu. Preberite si 5 znamenitosti, ki jih morate z mulci obiskati na Dunaju.

Dunaj ne bo razočaral nobene družine z otroki

Na naši strani pa boste našli še dodatno idejo, kako si popestriti izlet na Dunaj:

Če ste na Dunaju, priporočamo še skok do Bratislave

8. Salzburg

Avstrijski Salzburg, rojstno mesto Wolfanga Amadeusa Mozarta, je odlična družinska destinacija. Lahko je dnevna postojanka na poti, še bolje, pa če si zanj vzamete vsaj nekaj dni. Sproščeno vzdušje, kratke razdalje med mestnimi znamenitostmi in široka izbira doživetij za mulce zagotavljajo zabavo za vso družino. VSe kar smo doživeli v 3 dneh, smo ovekovečili v našem članku 3- dnevno odkrivanje Salzburga z otroki.

Salzburg je idealna destinacija za vikend izlet

9. Peloponez

4 razlogi, zakaj priporočamo Peloponez:

  • je to dom zgodovinskih mestnih držav (npr. Sparta, Mikene,…), oljk in olimpijskih iger,
  • vas po celem otoku čakajo arheološki ostanki in pripoved zgodovine,
  • obljublja prečudovite peščene plaže, kristalno čisto morje in skrite vasice v notranjosti,
  • je v primerjavi z ostalimi grškimi destinacijami precej neturistična destinacija, tudi poleti.

Našo nepozabno izkušnjo smo opisali v članku 3 tedenski roadtripa do Peloponeza.

Razgledi, ko zaviješ z glavne ceste, Peloponez

10. Bavarska in Legoland, Nemčija

Ste pri vas doma ljubitelji Lega? Potem bo vašim mulcem tole potepanje sanjsko. Preberite 5 – dnevno družinsko potepanje po Bavarski, Nemčija in Kam z mulcem med počitnicami? V Legoland!

Pravljični Rothenburg, Bavarska

Kam z mulcem? V Legoland!