10 najbolj branih izletov v letu 2021

0

Tudi v čisto posebnem letu, ko smo ponovno raziskovali predvsem Slovenijo, smo se odločile zbrati najbolj branih 10 izletov po Sloveniji. Kako so se slednji raziskovali od preteklih let? Glede na statistike, smo v letu 2021 še več pozornosti namenjali izletom doma, saj so se ogledi pri praktično vseh izletih skoraj podvojili. Na novo smo raziskali nekatere doline v Sloveniji in se ponovno zaljubili v tiste “klasične” destinacije. Spodaj naštete izlete bi priporočile vsem “tipom” družin in tudi v zimskem letnem času. V prihodnjem letu pa, upamo, med prvih 10 dodamo še kakšnega preko meje.

1.  Jezersko

Statistika branj v letu 2021: več kot 32.128 branj

Regija: Gorenjska

Letošnje leto smo se tudi KZM družine (ponovno) zaljubile v Jezersko, ki velja za eno lepših dolin v Sloveniji. Idilična je tako poleti kot pozimi, me pa smo poiskale kar  8 razlogov za družinski potep po Jezerskem.

Če pa se odločite na Jezerskem tudi prenočiti (kar res toplo priporočamo), pa predlagamo eno izmed dveh možnosti, ki smo jih v letošnjem letu obe preizkusili (in bili navdušeni):

  1. Ena izmed najlepših turističnih kmetij v Sloveniji z definitivno najlepšimi razgledi – Šenkova domačija
  2. Majhen, idiličen, preprost in z veliko meri ljubezni urejen glamping  – Cvet gora

2.Tolminska korita

Statistika branj v letu 2021: več kot 24. 332 branj

Regija: Goriška

Tolminska korita so najnižja in verjetno najlepša vstopna točka v Triglavski narodni park. Krožna pot nas vodi skozi divja korita Tolminke in Zadlaščice, ki se med seboj zlijeta v edino sotočje v koritih na ozemlju Slovenije. Več v Ideja za poletni družinski izlet: Tolminska korita.

3. Tamar

Statistika branj v letu 2021: več kot 22.611 branj

Regija: Gorenjska

Dolina Tamar sodi med najbolj obiskane in dostopne doline v Triglavskem narodnem parku in tako marsikomu predstavlja prvi stik s čudovitimi naravnimi lepotami slovenskih Alp. Mi smo ga obiskali na topel junijski vikend in bili več kot očarani. Hoja z mulci po večinoma gozdni poti, s pravljičnim pogledom na Julijce je odlična ideja za družinski izlet, pa naj bo to poleti ali pa pozimi, ko se marsikdo do Doma v Tamarju odpravi s sanmi. Več v Vsaj 3 razlogi za poletni družinski Izlet v Tamar

Tamar je pa odlična ideja tudi za zimski sankaški izlet. Preverite tukaj, zakaj ga obiskati: 3 razlogi za zimski sankaški izlet v Tamar

4. Goriška Brda

Statistika branj v letu 2021: več kot 22.448 branj

Regija: Goriška

Na skrajnem zahodu Slovenije se razprostira čudovita, zanimiva in opojna deželica Brda, ki na jugovzhodu meji na smaragdno lepotico Sočo, na severozahodu na reko Idrijo, na vzhodu jo zaključuje ponosni hrib Sabotin in Korada na severu. A Brda so poznana predvsem po dobrih vinih in kulinariki, nekoliko manj pa po družinam zanimivih aktivnostih. To pa še ne pomeni, da jih ni! Več v 9 razlogov za družinski izlet v Goriška Brda.

Če pa že enkrat raziskujete Brda, pa predlagamo, da se ustavite tudi v Vipavski dolini. Naše navdušenje v članku: Družinsko raziskovanje Vipavske doline

5. Pokopališče školjk – slovenska plaža za radovedne mulce

Statistika branj v letu 2021: več kot 18. 491 branj

Regija: Primorska

Plaža z zanimivim imenom je domovanje več kot 230 različnih polžkov in 30 različnih ptic, mulce pa bo na lep sončen dan, ne glede na letni čas, razveseljevala kar več ur.  A pozor! Da bo plaža še dolgo razveseljevala prihodnje generacije priporočamo, da školjk ne odnašate s seboj. Več o lepem izletu pa v članku Pokopališče školjk.

6. Od Kranjske Gore do Belopeških jezer

Statistika branj v letu 2020: več kot 18. 427 branj

Regija: Gorenjska

Belopeška jezera so priljubljena izletniška točka tik za mejo, na italijanski strani. Iz Kranjske Gore do tja vodi urejena kolesarska steza, ki jo obdajajo najlepši razgledi na okoliške hribe. Več o tem, kaj doživeti med kolesarjenjem do Belopeških si preberite v članku.

Na naši strani pa boste našli tudi posamezne zapise, kaj početi ali si ogledati v okolici:

7. Šmartinsko jezero pri Celju

Statistika branj v letu 2021: več kot 17.499 branj

Regija: Savinjska

Največje slovensko umetno jezero (po dolžini obale s kar 12 km) je Šmartinsko jezero pri Celju. Do tja vodi lepo urejena sprehajalna in kolesarska pot z ekološkimi učnimi vsebinami, mimo otroških igral, z mostom čez jezero in do čolnarne, od koder lahko od pozne pomladi dalje uživate v številnih športnih aktivnostih na jezeru. Več v 8 razlogov za družinski izlet do Šmartinskega jezera pri Celju.

Doživetje ma mostu čez jezero, Šmartinsko jezero pri Celju

7. Menina planina

Statistika branj v letu 2021: več kot 16.817 branj

Regija: Savinjska

Pot do doma na Menini planini omogoča krasen izlet z mulci, ki ne zahteva veliko truda, nagradi pa s prekrasnimi pogledi na pašnike. Mulci bodo uživali tudi ob spremljanju pašnje ovac in konjev, najbolj pa jih bo gotovo navdušilo srečanje iz oči v oči s kravami in telički. Več v Menina planina – z mulci po čudoviti planoti

8. Velika planina

Statistika branj v 2021: več kot 16.488 branj

Regija: Savinjska

Velika planina je krasna v vseh letnih časih – pomladi, poleti in jeseni kot pohodniški izlet, pozimi pa kot odlično sankališče ali smučišče. Še lepše je načrtovati vsaj vikend pobeg ter načrtovati bivanje v eni izmed pastirskih koč. Jutranji razgledi so namreč čudoviti!

Več idej, kaj in kako na Veliki planini v tem članku.

V kolikor pa si zaželite idiličnega bivanja – preverite našo oceno Koče Ostrica.

9. Slap Veliki Kozjak

Statistika branj v letu 2020: več kot 15.949 branj

Regija: Goriška

Brez dvoma je eden najlepših in najbolj slikovitih slapov, ki jih najdete v naši deželi in ki je na seznamu vseh obiskovalcev doline reke Soče – slap Veliki Kozjak. Najdete ga v spodnjih koritih potoka Kojzak, v Kobaridu. Več v Izlet v pravljično deželo, do najlepšega slapa v Sloveniji.

Naši strani pa boste našli tudi posamezne zapise, kaj početi ali si ogledati v Posočju:

10. Bukovniško jezero

Statistika branj v letu 2021: več kot 15. 662 branj

Regija: Pomurje

Bukovniško jezero združuje vse elemente, da zadovolji še tako različne in zahtevne okuse obiskovalcev. Adrenalinski navdušenci se lahko preizkusijo v bližnjem pustolovskem parku, ljubitelji pohodništva in miru pa se sprehodijo po energetskih točkah. Poskrbljeno pa je tudi za lačne, z odlično kulinariko in sproščenim vzdušjem v okolici. Več si lahko preberete v našem članku tukaj.

Če se nahajate v Pomurju, pa nikar ne izpustite še katere izmed družinskih aktivnosti v eni izmed naših najljubših regij – 3-dnevno raziskovanje Pomurja. 

Dodatne ideje pa dobite tudi v članku Družinski vikend v Prlekiji.

Več izletov po vseh slovenskih regijah, predvsem pa po občinah navedenih po abecedi najdete v članku Družinske aktivnosti in izleti po posameznih občinah.

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih me doživele z našimi družinami. Za več informacij o izletu nam pišite na: info@kamzmulcem.si.

Smo mamice »rojenih« popotnikov. Nismo rade preveč časa doma. Nismo tudi rade predolgo v eni državi. Vedno aktivne z mulci in v iskanju luštnega preživljanja časa kot mame.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime