10 najbolj branih izletov v letu 2020

0
Pravljičen dostop do slapa Kozjak, Kobarid

Tudi v čisto posebnem letu smo se odločile zbrati najbolj branih 10 izletov po Sloveniji. So bili kaj drugačni od preteklih let? Morda se kakšni izleti tesno držijo top 10, a so vsekakor bili doživeti na drugačen, bolj izpopolnjujoč način, saj niso bili dosegljivi kadarkoli, kot pretekla leta. Spodaj naštete izlete bi priporočile vsem “tipom” družin in tudi v zimskem letnem času. Tokrat se je med deseterico uvrstil le en izlet. Verjetno vsi vemo zakaj. Prepričane smo, da bo s prihodnjim leto drugače!

1. Od Kranjske Gore do Belopeških jezer

Statistika branj v letu 2020: več kot 29.083 branj

Regija: Gorenjska

Belopeška jezera so priljubljena izletniška točka tik za mejo, na italijanski strani. Iz Kranjske Gore do tja vodi urejena kolesarska steza, ki jo obdajajo najlepši razgledi na okoliške hribe. Več o tem, kaj doživeti med kolesarjenjem do Belopeških si preberite v članku.

Na naši strani pa boste našli tudi posamezne zapise, kaj početi ali si ogledati v okolici:

2. Izlet do slapa Veliki Kozjak

Statistika branj v letu 2020: več kot 23.064 branj

Regija: S Primorska

Brez dvoma je eden najlepših in najbolj slikovitih slapov, ki jih najdete v naši deželi in ki je na seznamu vseh obiskovalcev doline reke Soče – slap Veliki Kozjak. Najdete ga v spodnjih koritih potoka Kojzak, v Kobaridu. Več v Izlet v pravljično deželo, do najlepšega slapa v Sloveniji.

Slap Kozjak (top družinski izleti)

Na naši strani pa boste našli tudi posamezne zapise, kaj početi ali si ogledati v Posočju:

3. Družinski izlet v Tolminska korita

Statistika branj v letu 2020: več kot 15.184 branj

Regija: S Primorska

Tolminska korita so najnižja in verjetno najlepša vstopna točka v Triglavski narodni park. Krožna pot nas vodi skozi divja korita Tolminke in Zadlaščice, ki se med seboj zlijeta v edino sotočje v koritih na ozemlju Slovenije. Več v Ideja za poletni družinski izlet: Tolminska korita.

4. Družinski izlet v Tamar

Statistika branj v letu 2020: več kot 12.132 branj

Regija: Gorenjska

Dolina Tamar sodi med najbolj obiskane in dostopne doline v Triglavskem narodnem parku in tako marsikomu predstavlja prvi stik s čudovitimi naravnimi lepotami slovenskih Alp. Mi smo ga obiskali na topel junijski vikend in bili več kot očarani. Hoja z mulci po večinoma gozdni poti, s pravljičnim pogledom na Julijce je odlična ideja za družinski izlet, pa naj bo to poleti ali pa pozimi, ko se marsikdo do Doma v Tamarju odpravi s sanmi. Več v Vsaj 3 razlogi za poletni družinski Izlet v Tamar

5. Družinski izlet na Menino planino

Statistika branj v letu 2020: več kot 10.632 branj

Regija: Savinjska

Pot do doma na Menini planini omogoča krasen izlet z mulci, ki ne zahteva veliko truda, nagradi pa s prekrasnimi pogledi na pašnike. Mulci bodo uživali tudi ob spremljanju pašnje ovac in konjev, najbolj pa jih bo gotovo navdušilo srečanje iz oči v oči s kravami in telički. Več v Menina planina – z mulci po čudoviti planoti

Uživanje z mulci na Menini planini

6. Družinski izlet v Goriška Brda

Statistika branj v letu 2020: več kot 9.373 branj

Regija: Goriška

Na skrajnem zahodu Slovenije se razprostira čudovita, zanimiva in opojna deželica Brda, ki na jugovzhodu meji na smaragdno lepotico Sočo, na severozahodu na reko Idrijo, na vzhodu jo zaključuje ponosni hrib Sabotin in Korada na severu. A Brda so poznana predvsem po dobrih vinih in kulinariki, nekoliko manj pa po družinam zanimivih aktivnostih. To pa še ne pomeni, da jih ni! Več v 9 razlogov za družinski izlet v Goriška Brda.

7. Družinski potep po Jezerskem

Statistika branj v letu 2020: več kot 8.841 branj

Regija: Gorenjska

Jezersko velja za eno lepših dolin v Sloveniji. Zelena dolinica, polna pašnikov in idiličnih kmetij, leži tik ob meji z Avstrijo na vzhodu obdajajo Savinjske Alpe, na jugu pa se pot spušča v najdaljšo slovensko vas – Kokro. Več v 5 razlogov za družinski potep po Jezerskem.

8. Družinski okoli Šmartinskega jezera pri Celju

Statistika branj v letu 2020: več kot 7.694 branj

Regija: Savinjska

Največje slovensko umetno jezero (po dolžini obale s kar 12 km) je Šmartinsko jezero pri Celju. Do tja vodi lepo urejena sprehajalna in kolesarska pot z ekološkimi učnimi vsebinami, mimo otroških igral, z mostom čez jezero in do čolnarne, od koder lahko od pozne pomladi dalje uživate v številnih športnih aktivnostih na jezeru. Več v 8 razlogov za družinski izlet do Šmartinskega jezera pri Celju.

Doživetje ma mostu čez jezero, Šmartinsko jezero pri Celju

9. Družinski sprehod po Rilkejevi poti do Devinskega gradu, Italija

Statistika branj v letu 2020: več kot 7.182 branj

Država: Italija

Sprehod po Rilkejevi poti in obisk Devinskega gradu je idealen družinski izlet. Pomirjajoč razgled na morje in čudovite vonjave mediteranskih rastlin pa bodo sproščujoče delovale tudi na odrasle 🙂. Več v Po Rilkejevi poti do Devinskega gradu.

Rilkejeva pot, najbolj popularni izleti v letu 2017

10. Janče

Statistika branj v letu 2020: več kot 6.799 branj

Regija: Osrednjeslovenska regija

Ideja za hribolazce, ki ni daleč od Ljubljane, vzpon ni pretežak ali predolg za mlajše mulce  in kjer vas na vrhu čaka kosilo. Na Jančah boste našli vse to, na vrhu pa bo mulca pričakal pravi mali igralni raj. Zakaj vse se bo vaš dopoldanski izlet zavlekel za par ur, pa preberite v članku Janče – igralni raj na prostem.

Več izletov po vseh slovenskih regijah, predvsem pa po občinah navedenih po abecedi najdete v članku Družinske aktivnosti in izleti po posameznih občinah.

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih me doživele z našimi družinami. Za več informacij o izletu nam pišite na: info@kamzmulcem.si.

Sem mamica navihane triletnice, skrbnica dveh prisrčnih psičk, punca, raziskovalka na projektih o velikih zvereh, podiplomska študentka in predvsem velika ljubiteljica narave ter vsega živega v njej.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime