10 idej, kam z otroki na ogled jaslic v Sloveniji

6
Ledeno kraljestvo v soteski Mlačca, Mojstrana

Otroci radi poslušajo zgodbe in legende, ne glede na njihov izvor. V Sloveniji, v času adventa ali tik pred Božičem, na različnih lokacijah postavljajo žive ali stacionarne jaslice in vsak otrok bo navdušen ob ogledovanju figuric ter spoznavanju in soustvarjanju svoje lastne božične zgodbe.

Prve žive jaslice je postavil Frančišek Asiški, razvile pa naj bi se iz duhovnih iger v 11. stoletju. Prve žive jaslice so bile tako za božič leta 1223 v italijanski Umbriji, v kraju Greccio. Na Slovenskem so prve jaslice postavili leta 1644 v jezuitski cerkvi sv. Jakoba v Ljubljani, od koder so se potem širile v druge cerkve, hiše plemičev in v 19. stoletju v kmečke domove.

1. Žive jaslice v Postojnski jami

Žive jaslice v Postojnski jami so prva in največja postavitev le teh v Sloveniji. Če dodamo še okolje, v katerem so nanizani prizori iz Svetega pisma, so vsekakor čarobni dogodek, ki bo tako staršem kot otrokom ostal v lepem spominu.

post1
Svetopisemski prizori v Postonjski jami

Dodatne zanimivosti za otroke:

 • vožnja z jamskim vlakcem,
 • odkritje človeške ribice ob koncu ogleda,
 • božični sejem ter rajanje na ploščadi pred jamo.
FullSizeRender
Razvita slikica za spomin

Vstopnina:

 • Zaradi velikega povpraševanja, priporočamo čimprejšnjo rezervacijo na povezacvio zgoraj.
 • Vstopnica za odrasle 36 eur, za otroke od 6 -15 let 21,5 eur, do 6 let 3,9 eur.

2. Žive jaslice v ZOO park Rožman

ŠE NI ZNANO

ZOO park Rožman je poseben kraj, saj že od samega začetka pomaga slabotnih, osirotelim ali bolanim živalim ter jim tako nudi varno zavetišče. Večina živali nosi s seboj žalostno zgodbo in v ZOO se resnično trudijo nuditi dobro oskrbo.

Tudi letos se bo ZOO park odel v božično vzdušje in bo skupaj z živalmi – stanovalci, igralci ter obiskovalci podoživel najpomembnejše svetopisemske prizore. Dodatni čar bodo dale še božične pesmi, lučke in soj bakel.

dete in stanovalka ovčka iz ZOO
Dete (vir: Zoo park Rožman)

Kje: ZOO park Rožman, Vrzdenec 61a, 1354 Horjul

Zanimivosti za otroke:

 • ogled živih jaslic
 • obisk ZOO in njegovih prebivalcev (kozorog, kamela, srne, lame, pav, kenguru, poni, jež)
 • prisluhnniti zgodbam živali ter spoznavanje njihove oskrbe ter nege
 • nudijo tudi program ZOO oskrbnik za en dan.
trije-kralji-s-kamelo
Sveti trije kralji s kamelo (vir: ZOO park Rožman)

3. Jaslice z dušo na Gradišču

Prosti vikend si vzemite čas za izlet na Dolenjsko. Na Gradišču nad Ivančno gorico vas čakajo, poleg doma izdelanih jaslic, tudi veliko otroško igrišče, prelep razgled ter domača ponudba hrane.

Jaslice Lavričeva koča, Gradišče nad Šentvidom in Stično

Kje: Lavričeva koča, Gradišče nad Stično

Kdaj: Jaslice postavijo dan pred Božičem

Jaslice Lavričeva koča, Gradišče nad Šentvidom in Stično

Dodatne zanimivosti za otroke:

 • unikatno ročno izdelano igrišče
 • hranjenje kozic
 • gostujoče razstave v domačiji
 • igre v naravi
Gradišče1
Ročno izdelano leseno igrišče

Pomembno za starše:

 • Izlet ter ogled jaslic priporočamo na jasen dan, saj so takrat razgledi najlepši.
 • Če želite izlet in sprehod podaljšati, parkirajte pri Samostanu v Stični ter se do Lavričeve koče odpravite peš. Lahko pa parkirate tudi tik pod hribom, od koder je približno 15 – 20 min vzpona.
 • V Lavričevi koči si lahko vzemite čas za kosilo ali pa le odmor za topel napitek,
 • Več o izletu na Lavričevo kočo, si preberite tukaj.

4. Jaslice v naravni velikosti, Ranč Jimmy

Jaslice v naravni velikosti prirejajo že vse od leta 2013 in se razprostirajo na površini 6000 m², kjer je na tisoče božičnih lučk. Vidite lahko več kot 20 figur v naravni velikosti, ki se premikajo s pomočjo mehanizmov in prikazujejo različna kmečka opravila. Med sprehodom med jaslicami lahko srečate različne živali, zaradi katerih je božična zgodba še posebej čarobna. Na hribčku stoji cerkvica, kjer lahko vsi pozvonite na pravi zvonec in si zaželite kaj lepega. Kot vsako leto do sedaj, bo tudi letos kar nekaj novosti, zato lepo vabljeni na ogled. Vstopili boste v pravo božično zgodbo in doživeli čarobnost praznikov. Otroci bodo lahko jahali ponija, odrasli pa boste med tem časom lahko spili čaj ali kuhano vino v prijetni družbi pod kozolcem.

 • Kdaj: od 23.12. do 7.1. 2024
 • Kje: Ranč Jimmy, Veliki Kal 10, 1296, Šentvid pri Stični
 • Kontakt: 040435269 Dejan
Jaslice v naravni velikosti, Ranč Jimmy
Jaslice v naravni velikosti, Ranč Jimmy

5. Stacionarne jaslice v Frančiškanski cerkvi

V veselem decembru si vsekakor velja ogledati božične jaslice, ki jih vsako leto postavijo frančiškani v svoji cerkvi na Prešernovem trgu v Ljubljani. Pred znamenitim baročnim oltarjem kiparja Francesca Robbe so nekaj dni na ogled postavljene velike in prelepe božične jaslice.

Kje: Cerkev Marijinega oznanenja, Prešernov trg, Ljubljana

Kdaj: okoli Božiča.

Dodatne zanimivosti za otroke:

 • ogled praznično okrašene Ljubljane, več kaj ponuja praznična Ljubljana v času veselega decembra, si preberite v članku 11 brezplačnih doživetij za mulca v Ljubljani.
 • obisk prazničnega sejma, ki je postavljen ob Ljubljanici ter sladkanje na stojnicah

6. Stacionarne jaslice na Ljubljanskem gradu

Letos so na Ljubljanskem gradu postavili na ogled jaslice z lesenimi figurami v naravni velikosti, delo avtorja Mira Rismonda, bolj znanega po izdelovanju ledenih skulptur. Obisk gradu je vedno lepa dogodivščina za otroke. Več o dogodku tukaj.

JASLICE
Jaslice na Ljubljanskem gradu

Kje: Grajska kapela Sv. Jurija Ljubljanski grad

Kdaj:  Od 1. dec 2023 do 02. feb 2024, od 9:00 do 18:00. Vstop je prost.

Dodatne zanimivosti za otroke:

Poleg jaslic, pa vas na Ljubljanskem gradu čaka še veliko drugih zanimivosti za mulce:

 • vožnja z grajsko tirno vzpenjačo
 • vzpon na Razgledni stolp, kjer vas čaka lep pogled na celotno Ljubljano

Cenik grajskih doživetij in njihovo posebno ponudbo si oglejte tukaj.

IMG_6691
Vožnja z vzpenjačo je vedno zabavna
12325410_10153811429394165_1295734598_n
Pogled z Gradu na praznično Ljubljano

7. Slamnate jaslice na Gallusovem nabrežju v Ljubljani

Slamnate jaslice so delo Društva jasličarjev Anton Kravanja iz Stožic. Njihova posebnost je, da so vse figure v naravni velikosti, so iz slame, izdelovalec pa naj bi za njih porabil preko 200 ur. Še posebej čarobne so zvečer, ko osvetlitev naredi svoje. Jasli so postavljene na Gallusovem nabrežju.

Slamnate jaslice na Gallusovem nabrežju

Kdaj: 1. 12. 2023 – 7. 1. 2024. Jasli so na prostem, ogled je brezplačen.

Pomembno za starše:

 • Za hrano in pijačo je poskrbljeno v bližnih restavracijah in lokalih.
 • Na stojnicah lahko nakupite marsikatero božično ali novoletno darilo.
 • Sanitarije lahko po dogovoru z delavci gostinskih lokalov uporabijo otroci.
 • Parkiranje na urejenih parkiriščih v okolici (Kongresni trg, parkirišče pri Križankah, parkirišča na Prulah, pri Gradaščici itd.).

8. Jaslice v Vipavskem Križu

Vipavski Križ smo med našim raziskovanjem Vipavske doline obiskali že večkrat in bili vedno znova navdušeni nad staroveškim duhom, ozkimi uličicami in krasnimi razgledi na celotno Vipavsko dolino. Če k temu dodamo še praznični duh in jaslice, je pa scena menda popolna, vsaj po pričevanju domačinov. Mi jih še nismo obiskali, a je obisk definitivno v načrtu še za letos.

Kdaj:

 • Razstava jaslic na več lokacijah in na ulicah Vipavskega Križa, od 16. 12. 2023 do 6. 1. 2024
 • Božična zgodba z živimi jaslicami, 23. 12. 2023.

9. Spletne ideje jaslic

10. Vaše ideje jaslic

 • Gradež pri Turjaku – razstava jaslic po celi vasi
 • Dekani– vaščani so na ogled postavili več kot 70 upodobitev rojstva Jezuščka. Da se v vasi ne izgubite, imajo poseben zemljevid, s katerim se podate na iskanje božičnih pravljic po vasi!
 • Štanjel

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih doživele mame Kamzmulcem z družinami ali so zbrani iz javno objavljenih podatkov na spletu. Za spremembe ne odgovarjamo. 

Smo mamice »rojenih« popotnikov. Nismo rade preveč časa doma. Nismo tudi rade predolgo v eni državi. Vedno aktivne z mulci in v iskanju luštnega preživljanja časa kot mame.

6 KOMENTARJI

 1. Človeško srce hrepeni po prijaznem in očarljivem, hlepi po lepoti in dotikih nežnosti, si kdaj zaželi sanj in včasih pravljičnosti!

  Po celoletnem naprezanju in izpolnjevanju vsakodnevnih obveznosti omogočimo srcu, da pride v predbožičnem času in pred novim letom tja, kjer se bo napilo očarljivih lepot in dobilo prosto pot pri prejemanju najtoplejših predprazničnih občutkov.

  Tudi letos, in to že drugič, bodo v Vojniku v okolici farne cerkve podobe Svete družine v jaslicah, zadišalo bo božično kadilo in ubrani glasovi bodo peli in igrali angelske melodije, tako v Jernejevem domu kot tudi v cerkvi. Ponovno bo poseben prostor pod šotorom namenjen našim najzvestejšim čutom, ki še posebno pred prazniki pričakujejo tankočutne potešitve.

  Priznavajo nam, da je ta podoba Božičnega Vojnika najbolj domača in v srce segajoča slika prazničnega vzdušja v naši domovini. Morda je to zato, ker so vsi snovalci in ustvarjalci, skupaj z Občino Vojnik in Turističnim društvom Vojnik, v to dogajanje položili svojo iskrenost in preprostost, svojo delavnost in ustvarjalnost.

  V dogajanje Božičnega Vojnika so vključeni mnogi domačini in gostje, ki bodo letos tri ulice spremenili v podobo raja, blaženosti in pravljičnih lučk. Celotno dogajanje nam bo glasno govorilo v tihoti lepega.

  Božični Vojnik nam bo ponudil vse tisto, kar nam je med letom odmaknjeno zaradi hitenja v prizadevanju za vsakdanji kruh.
  Obiščite nas od 11. decembra dalje, vse tja do novega leta.

  In če boste takrat pogledali v nebo, vam bo zvezda repatica zagotovo pokazala pot proti BOŽIČNEMU VOJNIKU, »kjer boste našli dete, v jasli položeno, in veliko praznično veselje«.
  Benedikt Podergajs

  za TD Vojnik in Občino Vojnik

 2. Mi smo z našim mulčkom obiskali Gradež nad Turjakom, kjer je bilo po celi vasi razstavljenih okoli 200 jaslic. Jaslice so bile razstavljene pred hišami, v skednjih, pod kozolci in lepo osvetljene, da je bil večerni obisk res čaroben.

  http://www.gradez.si/

 3. V Rokodelskem centru DUO v Veržeju imajo vsako leto razstavo jaslic. Prav tako so jaslice razstavljene po celi vasi v Banovcih. Da bo se nekaj idej za Prlekijo.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime