10 edinstvenih doživetij za otroke v Brežicah

0
Terme Čatež, Indijanska vas, vir fotografije Terme Čatež

Si želite raznolikih in edinstvenih dogodivščin, v katerih bodo uživali vsi družinski člani? Potem ne odlašajte z odločitvijo in se podajte v Brežice, mesto ob sotočju Save in Krke, kjer vas čakajo doživetja, ki vam bodo še dolgo stala v čudovitem spominu.

1. Vožnja z brodom preko Save

Brežiška občina se lahko pohvali kar s 130-letno splavarsko tradicijo, vse do danes pa se je ohranil edinstven brod na Savi, ki vabi na prav posebno doživetje. Goste vsakodnevno popelje preko reke Save iz Term Čatež v vas Mostec in nazaj. Edinstvena vožnja ne otrok ne odraslih zagotovo ne bo pustila ravnodušnih. Na dogodivščino se lahko podate kadar koli, saj brod vozi skozi vse leto, v kolikor je vodostaj reke primeren. Izlet lahko združite tudi z ogledom prijazne vasice Mostec, kjer si privoščite kaj za pod zob ali pa raziskujete poti ob reki Savi vse do čudovitih savskih brzic.

Brod na Savi (družinsko doživetje v Brežicah)
Brzice na reki Savi, kjer se čas ustavi

2. Obisk živalskega parka Na jasi

Živalski park Na jasi zagotavlja dogodivščino, ki ji ni para. V parku prebiva že okoli 250 živali, med njimi kar nekaj drugačnih in eksotičnih. Z otroci se lahko prosto sprehajate med ogradami živali ter nekatere med obiskom tudi božate. Park se razprostira sredi neokrnjene narave, potke pa vas poleg raznolikih prebivališč živali vodijo tudi mimo omamnih nasadov zelišč in sadnih dreves. Otroci se lahko poigrajo in zabavajo na igrišču z igrali ter doživijo naravo z vsemi čuti ob sprehodu po posebni senzorni poti.

Živalski park Na jasi

3. Zabava in kopanje v Termah Paradiso ali Termah Čatež

Tako Terme Paradiso, večkrat nagrajeni spa resort, kot Terme Čatež, največje slovensko zdravilišče, so pravi mali raj za otroke in odrasle. V obeh lahko uživate v notranjih in zunanjih bazenih s prijetno termalno vodo, nikdar pa ne zmanjka tudi zabave za otroke. Počasna reka, tobogani, bazeni z igrali so le nekatere izmed atrakcij, ki bodo poskrbele za ure in ure smeha. V Termah Čatež na dogodivščino vabita tudi Gusarski zaliv s plavajočimi hiškami na jezeru in Indijanska vas. Prespite lahko v hotelih, gradu, Termah Village, ki vključuje apartmajske in mobilne hišice, ali v kampu, ki že vrsto let nosi naslov najboljšega slovenskega kampa.

Preverite posebno ponudbo za bivanje v apartmajih v Termah Čatež, z vključenimi kopalnimi kartami –> –>

Terme Čatež, Gusarski zaliv, vir fotografije Terme Čatež
Terme Paradiso
Terme Čatež, termalna formula, vir fotografije Terme Čatež

4. Jahanje konjev na kmetiji Zevnik

Turistična kmetija Zevnik je odlična izbira za družine z otroki, saj obisk nikogar ne pusti ravnodušnega. Najmlajše ali tiste, ki stikov s konji niso toliko vajeni, pričakata prijazna poni kobilica Lucy in miroljubni Taras. Popeljeta jih na sprehod, kjer se otroci s konji pobliže spoznajo in pričnejo postopoma odkrivati njihov svet. Za otroke s posebnimi potrebami se lahko organizirajo tudi polurne hipoterapije. Za bolj izkušene sta na voljo terenska ježa ali šola jezdenja. Ob zaključku razburljivega in vtisov polnega dne se lahko otroci poigrajo tudi na veliki terasi z igrali.

Jezdenje konj na kmetiji Zevnik

5. Ogled mogočnega gradu Brežice

Na mlade in stare naredi prav poseben vtis mogočen grad Brežice, ki slovi po eni najlepših baročno poslikanih viteških dvoran. V njem deluje Posavski muzej Brežice, ki vas skupaj z najmlajšimi popelje na čisto pravo grajsko dogodivščino. V muzeju so na ogled atraktivne razstave s prikazom starodavnega načina življenja na tem območju, kmečkih uporov, življenja premožnejših posavskih meščanov in še mnogo več.

Posavski muzej Brežice

6. Aktivne urice v parku Brežice in v starem mestnem jedru Brežic

Le nekaj korakov stran od brežiškega gradu se nahaja čudovit mestni park, kjer lahko z otroci preživite sproščene urice v naravi. Park ponuja kratko učno pot ter igrala za najmlajše, ki lahko uživajo na lesenem vlaku, vriskajo ob spuščanju po toboganu ali preizkušajo svoje spretnosti ob hoji po premikajočih kladah. Za popestritev in dodatno akcijo je na voljo tudi tako imenovani fitnes na prostem s trim napravami. Na obrobju parka se nahaja MC hostel Brežice, kjer se lahko na čudoviti terasi MC kluba okrepčate z napitki in uživate v razgledu na park. Še posebej pestro je v parku in v starem mestnem jedru, v času poletnih prireditev, ki jih je v Brežicah kar nekaj. Za letos pripravljajo tradicionalno Mestno promenado, na kateri se vsako leto zvrsti pestra paleta otroških predstav, animacij in tematskih večerov. Letos bo brežiška promenada potekala med 17. in 31. julijem, vse aktivnosti pa so za obiskovalce brezplačne.

Mestna promenada Brežice

7. Vzpon na Šentviško goro in Čateževa energijska pot

Z otroki se lahko podate tudi na gozdno dogodivščino po Čateževi energijski pešpoti, ki vas iz Term Čatež po nasipu ob reki Savi pelje do vasi Čatež ob Savi. Od tam se podate v gozd z označenimi energijskimi točkami ter se počasi vzpenjate do Šentviške gore, kjer vas popolnoma očara razgled na celotno Krško-Brežiško polje. Na vrhu stoji cerkvica Sv. Vida, kjer ne pozabite pozvoniti in tako obeležiti svojega vzpona.

Primerno za vreme:  priporočamo obisk v suhem, vendar vas tudi bolj mokro vreme ne odvrne od pohoda, saj pot ni zahtevna.

Priporočen čas obiska: 2 -3 ure

Primerno za otroke: dojenčki v nosilkah, malčki v nahrbtnikih, večji predšolski in šolski otroci samostojno. Pot zaradi stopnic ni primerna za voziček.

Zahtevnost: Pot ni zahtevna

Primerno za psa: da, vendar naj bodo na povodcu.

Pot do izhodišča: po Dolenjski avtocesti se peljete do izvoza za Terme Čatež.

Parkirišče:  TIC Čatež ob Savi

Pot: Čateževa energijska pešpot vas iz Term Čatež po nasipu ob reki Savi pelje do vasi Čatež ob Savi. V vasi Čatež pot prečka križišče pri gostilni Budič in se pod nadvozom avtoceste nadaljuje po delu Rimske ceste do gostilne Les v središču vasi. Na koncu vasi prečka travnik in vas nato s pomočjo oznak vodi po bukovem gozdu, v katerem boste že v začetku maja opazili vrsto zanimivih rož, med njimi konopnice, čemaž, belo lakoto in rjavo-rdečo krvomočnico.

Pot je dokaj položna, primerna za večino pohodnikov in za izvajanje nordijske hoje. Na najvišji točki vzpona po Šentviški gori stoji cerkvica Sv. Vida, kjer se razprostre zelo lep razgled na celotno Krško-Brežiško polje. Nadaljujemo po markirani poti, ki se spušča naprej po gozdu, kjer na njegovem robu že opazimo Terme Čatež. Nato nadaljujemo pot po »babjih štengah« proti vasi Čatež, kjer nas asfaltna pot zopet vodi proti izhodišču.

Ob poti nas spremljajo energetski vrtinci, ki delujejo na nas blagodejno, če smo sproščeni, pravilno dihamo, meditiramo, če smo svobodni in se zavedamo, da bivamo – tukaj in sedaj.

Brežice na dlani, razgled iz Svetega Vida.
Gozdna dogodivščina po Čateževi energijski pešpoti

8. Piknik ob Krki

Za nepozaben piknik ob Krki so na čudoviti lokaciji ob reki Krki v Velikih Malencah na voljo opremljeni prostori z žarom in klopmi. Poleti v neposredni bližini obratuje tudi Beach Bar Tochka, kjer se lahko okrepčate, osvežite s pijačo in posladkate s sladoledom. K osvežitvi vabi bistra reka Krka, ob kateri je urejen dostop za kopanje, z otroci pa se lahko podate tudi na dogodivščino veslanja, saj imate možnost najema čolnov. Reka Krka ponuja še številne druge možnosti za nekoliko starejše otroke, kot sta odkrivanje nabrežij s supi ali spust po Krki.

Čolnarjenje po reki Krki
SUPanje na Krki – organizirani spusti

9. Sprehod ob akumulacijskem jezeru in po Vrbini

Tako za mlajše kot za starejše je primeren sprehod ob drugem največjem akumulacijskem jezeru v Sloveniji, ki se nahaja pri hidroelektrarni Brežice. V bližini elektrarne je urejen skate park, ki bo navdušil adrenalina željne, blizu pa je tudi urejeno postajališče za avtodome, ki brezplačno nudi štiri asfaltirana parkirna mesta in omogoča priklop na elektriko, vodo, izpust odpadne vode in fekalij.

Na nasipu so urejene poti z razgledom in neposrednim dostopom tudi v gozd Vrbina. Otroci lahko ob elektrarni opazujejo ribje steze, mečejo kamenčke ter razigrano tekajo daleč stran od prometa in vrveža. Poti so idealne tudi za kolesarjenje s čudovitim pogledom na jezero. Ob sprehodu ali kolesarjenju skozi Vrbino vas bo spremljalo ptičje petje, morda pa vam pot prekriža tudi trop srnic, ki se pasejo po bližnjih travnikih.

Sprehod ob sončnem zahodu na Brežiškem jezeru

10. Naravni park Jovsi

Na raziskovanje neznanega vabi tudi edinstven naravni spomenik Jovsi, ki se razprostira kar na 460 ha zamočvirjenih površin. Tu je dom in zavetišče redkih ter ogroženih rastlinskih in živalskih vrst, ki jih spoznavate s pomočjo informativnih tabel in se z otroci podate na čisto pravo gozdno dogodivščino.

Brežice so idealna izbira za vikend oddih z otroci, hkrati pa so tudi odlično izhodišče za nadaljevanje počitnic ali raziskovanja, saj ste zaradi strateške lokacije le pol urice stran od Zagreba, Novega mesta in različnih aktivnosti na širšem območju Dolenjske ali bližnje Hrvaške.

Doživetja v naravnem parku Jovsi

Več o izbrani destinaciji na uradni spletni strani: www.discoverbrezice.com

Priprava turističnih paketov in ostale informacije: Zavod za podjetništvo turizem in mladino Brežice, Gubčeva 10a, Brežice, info@discoverbrezice.comdežurna tel. št.: 080 34 24