10 dni družinske Jordanije v lastni režiji

1
Jordanija - naše prvo postcovid potovanje

V aprilu smo si vzeli 10 dni za potovanje, kar je malo premalo za resen pobeg “čez lužo”, ampak več kot dovolj za doživet Jordanijo. Z nizkimi pričakovanji, saj ni bila naša prva izbira in oboroženi z nasveti prijateljev, ki so Jordanijo obiskali pred kratkim (hvala vsem!), smo se odpravili na našo prvo pravo postCovid popotovanje.

Destinacija: Jordanija

Povezava na Instagram storije: klikni tukaj

Čas potovanja: april 2022

Časovna razlika: GMT + 1 (Ljubljana +1 ure)

Dnevi na potovanju: 10 dni

Starost otroka: 9,5 let in 4,5 leta

Primerno za otroke: vseh starosti. Jordanci obožujejo otroke, tako da bodo zagotovo veseli tudi dojenčkov, vendar najbolj oblegane znamenitosti (Petra, Wadi Rum) zahtevajo dobro kondicijo, zato bo z najmlajšimi treba prilagoditi intenzivnost potovanja. Ampak to je tako ali tako vedno. Smo v Petri videli kar nekaj družinic z malčki.

Raj za: ljubitelje prečudovitih wadijev, bogate zgodovine, starodavnih mesti, magične puščave, pohodništva in občudovalcev podvodnega sveta.

Jordanija je za vse, ki znjao uživati v nori naravi in bogati zgodovini.

Vreme: april velja za ugoden mesec za potovanje, saj še ni prevroče, temperatura morja pa je bila okrog 22 stopinj. Smo pa ob našem prihodu imeli okrog 25 stopinj, ob odhodu pa so se povzpele vse do 33 stopinj. Predvsem v puščavi so se temperature ponoči spustile skoraj do ničle. Vreme je bilo več ali manj sončno, presenetil nas je le peščeni vihar, ki pa smo se mu spretno ognili. Več o tem v nadaljevanju.

Let: leteli smo z Ryanairom iz Dunaja (3,5 ure). Preglejte tudi opcije z Wizz. In pa opcije obeh družb iz Benetk. Karte so na voljo že od 60 € na osebo naprej, mi smo dali za celo družino 700 €, saj smo bili omejeni na konkreten datum.

Pred odhodom v Jordanijo si uredite:

 • QR koda za vstop v Jordanijo (vsi 5+ let): obrazec najdete tukaj. Brez QR kode vas ne spustijo na letalo. Potrebujejo jo vsi starejši od 5 let.
 • Jordan pass (vsi 12+ let): če boste v Joradaniji več kot 4 dni in imate namen obiskati Petro, se vam vsekakor splača kupiti Jodran pass, saj vključuje turistično vizo, vstop v Petro (Pozor! nočna Petra ni vključena) in pa vstopnine v več kot 40 znamenitosti v državi. Ko izpolnite obrazec, vam ponudi tudi termin za brezplačno vožnjo s starodobnim vlakom v Wadi Rum. Nam se žal termini niso vklopili v plan. Je pa vseeno dobro rezrvirati, mogoče vam uspe. Cena za Jordan pass z 1 dnevnim obiskom Petre stane 75 JOD. Sam obisk Petre pa 50 JOD, kar pomeni da ste z nakupom Jordan passa prihranili 25 JOD.
 • Viza (vsi): otroci do 12 let lahko obiščejo večino znamenitosti vključenih v Jordan pass brezplačno, zato se za njih bolj splača samo nakup turistične vize na letališču. Vizo za otroke kupite na okencu, ko pridete z letala in preden greste čez pregled dokumentov. Cena je 40 JOD.
 • Zavarovanje za tujino, ki krije stroške morebitnega zdravljenja Covida (za vse)

Covid pogoji vstopa: v aprilu nisi potreboval nobenega potrdila ali testa glede Covid statusa, potrebujete pa zavarovanje, ki krije oskrbo v primeru okužbe s Covidom.

Namestitev: spali smo v hotelih z zelo širokim cenovnim in storitvenim razponom ter v puščavi v šotoru. Na splošno so se nam namestitve zdele drage, ne glede na kategorijo. Najceneje je bilo v Ammanu, kjer smo spali za 40 eur na noč, najdražje na mrtvem morju, kjer je bila nočitev z zajtrkom 150 €.

Naše namestitve:

 • Madaba (1 noč): Salome hotel – preprost hotel, izbrali smo ga zaradi bližine letališča, parkirišča in cene.
 • Mrtvo Morje (1 noč): Dead sea spa resort – klasičen resort, velika soba s pogledom na Mrtvo morje, super za otroke zaradi otroškega bazena in tobogana.

 • Wadi Musa – Petra (2 noči): Seven wonders hotel – odlična terasa, z razgledom na Adi muso, mrzel bazen, OK sobe. Priporočamo, da izberete spanje, ki ima parking in je bližje visitor centru, da boste šli lahko peš do Petre.
 • Wadi Rum (2 noči): Bedouini nights camp – TOP – priporočamo!

 • Aqaba (3 noči): Bedouin Moon Village – osnovno, hotel je videl že boljše čase, je bil pa za to ceno OK zajtrk, dobra lokacija za snorklanje.
 • Amman (1 noč):  Twins Downtown hotel – nov hotel, brez zajtrka, čisto v starem delu mesta, super lokacija, s parkingom, vendar smo izgubili cca 1 uro in kar nekaj živcev, da smo jih dejansko našli.
Booking.com

Budget: 

 • najem avtomobila: za ves čas potovanja smo najeli avto prek Rentalcars. Za mali avto za 4, z zelo mini prtljažnikom smo plačali 420 €, skupaj z dodatnim zavarovanjem.
 • Parkirišče na Dunaju C3 (najcenejši letališki parking): 113 €; zaradi velikonočnih praznikov so bila parkirišča zelo zasedena. Drugače bi izbrali Pandaparken ali Mazur.
 • vstopnine za znamenitosti: vse kar smo si ogledali, razen Mount Nebo (3 JOD) in nočne Petere (17 JOD) je bilo pokrito v Jordan Passu. Otroci do 12 let imajo v večino znamenitosti in muzejev zastonj vstope.
 • spanje: skupaj 710 eur za 8 dni. Spanje v puščavi je bilo vključeno v celoten paket s hrano in vodenjem. Od tega najceneje v ammanu za 40 € in najdražje ob Mrtvem morju za 150 €.
 • Wadi Rum: predlagam, da si najprej izberete aktivnosti, ki jih želite doživeti in glede na to izberete kemp, saj jih ima večina spanje, hrano, vodo, prigrizke že vključene v ceno. Primerjate čas vodenja, vključene obroke, aktivnosti, prevoze. Drugače so si programi zelo podobni. Mi smo se za našega skoraj 5 letnika dogovorili, da ima gratis.
 • Hrana: potovali smo v času ramadana, tako da smo zajtrke imeli vključene v spanje, zunaj pa smo jedli večerje. Vmes smo imeli več ali manj prigrizke iz trgovine. Razpon cen hrane je bil kar precejšen. Od 2-3 € za street food in predjedi v restavracijah pa vse do 15 € za glavne v bolje ocenjenih restavracijah. Če ne bi bilo ramadana bi zagotovo za hrano zapravili več kot smo 🙂

Naš 10 dnevni roadtrip po Jordaniji

1. dan: Potovanje Ljubljana – Dunaj – Madaba

Prvi dan smo potovali do Dunajskega letališča in okrog 20h pristali v Ammanu. Izbrali smo hotel v mestu Madaba, ki je približno 30 minut oddaljen od letališča, saj si nismo želeli večerne vožnje po Ammanu. Veliko jih za prvo noč izbere hotel v okolici Ammana in se nato odpravi prosti severu. Mi smo povečerjali in se odpravili spat.

Madaba je znana po mozaikih
Ulice v Madabi so simpatične

2. dan: Madaba – Mount Nebo – Mrtvo morje

Po zajtrku smo se sprehodili do starega dela mesta in si ogledali mozaike, baziliko. Mestece je izredno simpatično, ima lušne trgovinice in par lepih kavarn. Super za prvi stik z Jordanijo. Od tam smo se odpravili proti mrtvem morju, s postankom na Mount Nebo. Na mojzesovi gori smo si ogledali razgled na Sveto deželo in se poučili o Mojzesovih zadnjih dnevih. Ozračje ni bilo najbolj jasno, se je pa lepo videlo do Mrtvega morja. Od tam smo se spustili v depresijo in se ustavili na – 430 nadmorske višine.
Razgled iz Mount Nebo
Mrtvo morje je bila prva prava postajanka na naši poti.  Na Jordanski strani imajo najlepši dostop hotelske verige, tako da smo se odločili, da en dan prespimo v resortu. Po priporočilu prijateljev smo izbrali Dead sea spa hotel, ki je bil baje prvi Jordanski hotel ob mrtvem morju. Izbrali smo ga predvsem zaradi bazena in tobogana pa seveda zaradi dostopnejše družinske cene spanja z zajtrkom. Hoteli ležijo višje na hribu, vsi resorti imajo bazene, od vsakega od njih pa vodijo stopnice oz. potke do Mrtvega morja. Ob obali najdtete nekaj ležalnikov, blato in tuše s sladko vodo.
dead sea spa resort ob Mrtvem morju z otroškim bazenom in toboganom (Jordanija)
Soba s pogledom na Mrtvo morje
Pot od hotela do Mrtvega morja
Mrtvega morja so se otroci zelo veselili, vendar so po mazanju z blatom in prvim poiskusom potopa ugotovili, da imata preveč prask . Tako da pro tip za vse starše mulcev z mnogimi praskami: najprej v Mrtvo morje, nato bazen in tobogan! Naši so bili po pol ure tobogana že tako potolčeni in popraskani, da niso zmogli v Mrtvo morje, saj jih je vse peklo. Smo počakali na naslednje jutro, da je bil potop manj pekoč 🙂
Lebdenje v mrtvem morju (Joradnija)
Ob Mrtvem morju so tudi tuši
Večerjo smo vzeli kar v hotelu, saj je bil čas ramadana in so se restavracije izven hotelov odprle šele po 19h uri.

3. dan: Mrtvo morje – Wadi el Hasan – Wadi Musa – nočna Petra

Naslednji dan smo se po še enem potopu v Mrtvo morje, nešteto vožnjah s toboganih in prepričevanju mulcev, a je čas da se odpravimo naprej, skupaj s še eno družino odpravili do kanjona. Mrtvo morje leži 430 metrov pod morsko gladino in velja za najnizjo točko na zemlji. Do njega se iz okoliških hribov steka kar nekaj rek in potočkov, ki ustvarjajo lepe kanjone ali wadije. Najbolj znan je Wadi Mujib, katerega lahko obiščejo samo polnoletni. Zato smo na priporočilo prijateljev obiskali takega, ki je primeren za družinsko čofotanje.
Dobro uro naprej od hotela se nahaja Wadi el Hasan. Parkirali smo na sumljivem parkingu, na koncu vasi. Ker nismo videli drugih turistov nas je kar malo zaskrbelo, vendar je kmalu prišel varnostnik, s katerim smo se dogovorili, da bo pozoren na naš avto.
Celoten kanjon je dolg 25 km in nekateri si vzamejo 2 dni za celotno pot. Mi smo hodili dobre 2 uri, da smo prišli do ožjega dela, kjer se najlepši del kanjona šele dobro začne. Obuti v lahke superge, opremljeni z vodo in malico smo čofotali, se spuščali po naravnih toboganih in namakali v jakuzzijih. Super izlet, ki je vsem ostal v super spominu.
Wadi el Hasan z otroki, Jordanija
Hoja po vodi je žur za mulce – Wadi el Hasan, Jordanija
Nora narava Jordanije
Wadi el Hasan, Jordanija
Dlje ko greš, lepši je kanjon, Wadi el Hasan Jordanija
Top pohod za mulce in starše, Wadi el Hasan, Jordanija
Od tam smo se odpravili proti Petri, kjer sva s prijatljico obiskali nočno Petro, medtem ko so mulci in fotri ostali v hotelu.
Nočna Petra je res posebno doživetje, ki je na voljo samo ob ponedeljekih, sredah in četrtkih. Karta stane 17 JOD, vstop pa naj bi bil možen od 20:30 dalje, čeprav je veliko ljudi vstopilo v park že prej. Ob mojem obisku je bila res gneča, tako da smo po dobre pol ure hoje (cca 2km v eno stran) po kanjonu, osvetljenim samo z lampinjončki prišli do zakladnice praktično v koloni. Tam se posedete po tleh. Priporočam, da se usedete zadaj, tako da imate razgled na Zakladnico. Tam vas čaka kulturni program, čaj in posebna osvetlitev. Po koncu se po isti poti odpravite nazaj. Celotna zadeva traja cca 2 uri, tam pa je bilo tudi kar nekaj otrok.
Če imate možnost, obiščite še nočno Petro
4. dan: celodnevna Petra

Starodavno mesto Petra sodi med 7 novodobnih čudes sveta in je zagotovo na vseh seznamih must see tega dela sveta. In res je nujno, da si za ogled vzamete cel dan. Ker Petra ni samo Zakladnica oz. ena najbolj znanih fotografij iz tega dela sveta, ampak gre za ogromnooo mesto, z mnogimi zanimivostmi, do katerih vodijo različne poti, vzponi in jih spremljajo nori razgledi.

A sem že omenila, da smo v Petri hodili dobrih 6ur, športna ura pa je na koncu kazala 16 kilometrov?

Do Zakladnice hodite po kanjunu ali Sid, Petra
Družinski ogled Petre, Jordanija
Razgled na grobnice na poti do žrtvenika (Petra, Jordanija)
Če si v dobri družbi, je vse lažje (Petra, Jordanija)
Vzpon do samostana (Petra, Jordanija)
Počitek na vrhu, v ozadju Monastary (Petra, Jordanija)
Levova vrata, petra, Jordanija

Predlagamo, da si glede na svoje želje in sposobnosti naredite svoj plan. Mi smo šli do Zakladnice, naprej do žrtveneg kamna (ne vsi do vrha), mimo grobnic in do konca t.i. Main traila. Del ekipe se je po sladoledu za 4 € vrnil z osličkom do izhodišča, ostali pa smo se naredili še cca 1h vzpona do samostana (Monastery). Nazaj smo se vrnili iz vasi pri zadnjem izhodu (pazi, spet vzpon!) in iz tam vzeli taxi proti izhodišču (10JOD).

Je vredno? Absolutno! Vsekakor pa ne bo škodila splošna kondicija in kak motivacijski snack za mulce v ruzaku, ker Petra te res posrka. Z razlogom. Okrepčevalnice s prigrizki, sežim sokom in vodo so skoraj na vsakem koraku (pa smo bili v času ramadana), cene pa so lokaciji primerne. Torej noro visoke.

Petra je odprta do 18h. Mi smo se okrog te ure vrnili v hotel in to je bil ravno pravi čas, da smo ob 19:15 našli odprto restavracijo za večerjo. Mulci in tastari smo tokrat popadali v posteljo nadpovrečno hitro.

Booking.com

5. dan: Petra – Wadi Rum

Utrujeni po celodnevnem obisku Petre smo se po zajtrku lenobno odpravili do puščave. Dvignili smo še nekaj denarja, saj je bilo kemp možno plačati samo z gotovino, nakupili nekaj prigrizkov (vprašanje, kaj bodo otroci jedli sredi puščave) in se odpeljali do dobre 2 ure oddaljenega Wadi Ruma. Pred vstopom v nacionalni park se boste morali registrirat, prav tako vas bodo vprašali če že imate vodiča oz. prenočišče.
Pozdrav iz Wadi Rum, Jordanija
Wadi rum je čudovita razgibana puščava, v kateri so šefi Beduini.Po priporočilu priljubljene hrvaške družine popotnikov Putoklinci in glede na čas, ki smo ga imeli, smo izbrali 2 nočitvi v kampu Bedouini nights camp. Prvi dan smo popoldne prispeli v kamp, ki je cca 20min z jeepom oddaljen od vasi, si ogledali okolico, se povzpeli na bližnjo vzpetino, se igrali v puščavskem pesku, za katerega naši mulci pravijo, da je boljši kot plaža. Za vse, ki boste prali žehto po potovanju pa priporočam preprosta, trpežna in predvsem NE bela oblačila. Kuhar je pripravil zarb in ko je padel mrak so se vrnili še ostali turisti, tako da smo jedli večerjo v skupnem prostoru. Po večerji pa ob ognju pili čaj, peli in plesali v jami. Jame v puščavi imajo svoj čar, saj podnevi ščitijo pred soncem, ponoči pa pred vetrom in mrazom.
Večer ob ognju in čaju v jami, Wadi Rum Jordanija
Za večerjo je tradicionalni zard, Wadi Rum, Jordanija
Kamp je med manjšimi, ampak za nas je to vsekakor prednost. V šotorih so le postelje, za deke poskrbijo beduini. Kopalnice so skupne, stranišča so normalna, notri je bil tudi tuš. Skratka gre za preprosto nastanitev, ki pa ima vsekakor svoj čar. Vsa hrana in pijača je vključena v ceno. Večerja je vrhunska, zajtrk je preprost. Priporočam kak prigrizek za izbirčne mulce.
Naš kemp je med manjšimi in preprostejšimi, Bedouini nights camp, Wadi Rum
Notranjost našega šotora v Bedouini nights camp, Wadi Rum
Igra v pesku, Bedouini nights camp, Wadi Rum
Jedilnica v Bedouini nights camp, Wadi Rum

V samem Wadi Rumu naj bi bilo cca 50 kempov in res je težko izbrati najbolj primernega za vas. Mi smo bili v manjšem, preprostem kempu, obstajajo pa tudi veliko bolj luksuzni od tega. Nekateri ponujajo spanje v t.i. mehurčkih, kjer čez steklen strop občudujete zvezde v  puščavi, drugi imajo boljše avtomobile, tretji bolj bogato hrano… Priporočam, da predno izberete, preberete vtise na tripadviserju ali bookingu ter povprašate pri znancih. Lahko pa rečem, da je bilo našim mulcem tridnevno valjanje po pesku neprecenljivo in če imate čas, ostanite dve noči.

Če si vzamete čas, puščava Wadi Rum ponuja obilo zabave 🙂
Nora puščavska pokrajina, Wadi Rum
Naš kemp je bil med manjšimi

Booking.com

6. dan: celodnevna 4×4 tura po Wadi Rum

Naslednji dan smo se odpravili na celodnevno jeep turo po puščavi. Naš Awwad – vodič, voznik in kuhar nas je razvajal cel dan!
Vrhunec dneva pa vsekakor kosilo v jami in sončni zahod ob ognju s tradicionalnim beduinskim čajem. Za starejšega mulca pa sand boarding in 1000 in ena salta v pesek 🙂
Mulca sta na puščavski turi noro uživala, Wadi Rum
Po Wadi Rum smo se sprehodili tudi čez nekja kanjonov
Obisk pri beduinih na čaju, Wadi Rum
Naš vodič pripravlja kosilo, Wadi Rum
Eden od vrhuncov dneva: sand boarding, Wadi Rum
Koliko salt lahko v enem dnevu narediš v puščavi? Wadi Rum
Kolikokrat lahko skočiš iz sklae v pesek? Wadi Rum

Navadno jeep ture trajajajo 3ure in na teh skupnih točkah srečate ogromno drugih turistov. Nam so bile seveda najbolj všeč tisti deli, kjer smo bili praktično sami. Tako da če bi še enkrat izbrali, bi vsekakor še enkrat šli na tako turo pa tud če nas je dobro prerukalo na prtljažniku 4×4.

Nora narava v Wadi Rum
Ena najbolj znanih skal v puščavi – obok, Wadi Rum
Baje toliko skupnih družinskih fotk še nikoli nismo imeli, Wadi Rum

Po sončnem zahodu smo se vrnili v kemp in po večerji ob ognju zopet delili uganke in celo plesali z ostalimi beduini in obiskovalci.

Sončni zahod in beduinski čaj ob ognju, Wadi Rum

7. dan: Wadi Rum – Jebel Um Addami –  Wadi Rum – Aqabba

Naslednji dan nas je čakal vzpon na najvišji vrh Jordanije. Tukaj so nas spet inspirirali naši znanci @putoklinci__putovanja_s_djecom , ki so najvišji vrh Jordanije – Jebel Um Addami obiskali januarja. Po seriji vprašanj v smislu: A je težko? A bo naš še ne 5-letnik zmogel? Je kak prepad? So kače? Smo na vse dobili odgovor NE! S pripisom “pa kaj je to za vas Slovence”. 🙂

In smo šli… skupaj z našim vodičem Awwadom smo se z jeepom kakšno urco vozili proti Savdski Arabiji. Z razliko od prejšnjega večera, na tej poti praktično nismo videli drugih jeepov.  Ko smo prispeli do izhodišča, smo bili edini. Do vrha smo potrebovali približno uro in pol. Večinoma smo hodili po soncu, ker pa je bilo oblačno ni bilo prehude vročine.

Začetek vzpona na najvišji vrh Jordanije – Jebel Um Addami
Za našega najlajšega je bil vzpon na Jebel Um Addami kar zahteven (Wadi Rum)
Za starejšega muca pa je bil vzpon na Jebel Um Addami mala malca (Wadi Rum, Jordanija)
Zanimiv vzpon do najvišjega vrha Jordanije Jebel Um Addami
Za malega popotnika je bil vzpon na najvišji vrh Jordanije kar zalogaj

Vzpon ni zahteven, je pa kar nekaj skal in “stopnic”, tako da našemu najmlajšemu članu ni bilo lahko. Je pa z malo pomoči in predvsem držanjem za roke, zmogel do vrha. Za starejšega mulca je bila to mala malica. Na vrhu nas je pričakal nor razgled na Wadi Rum in Savdsko Arabijo.

Na Jebel Um Addami, najvišjemu vrhu Jordanije
Jebel Um Addami, najvišji vrh Jordanije, pogled na Savdsko Arabijo

Ko smo že mislili, da je naše puščavske avanture konec, nam je Awwad zopet pripravil božansko kosilo v puščavi. Še dobro urco vožnje do vasi Wadi Rum in končno na relax na Rdeče morje. Mulcem sem obljubila, da je sedaj pa res konec s pohodi. No, vsaj do Slovenije ?

Za konec naše puščavske avanture pa še eno božansko kosilo v Wadi Rum

8. in 9 dan: počivanje v Aqqabi

Spali smo cca 10km iz Aqabe, na South beach, ki je zmerno počitniško umirjen. Plaža ni lepa, ima pa neposreden dostop do koralnega grebena. Tudi vstop v morje je tko tko, je pa podvodni svet toliko bolj zanimiv. Priporočamo za kakšno noč. In če imate možnost, si organizirajte let nazaj iz Aqabe. Nas namreč čaka še 4 ure vožnje nazaj do Ammana.
V Aqabi smo več ali manj čofotali v bazenu, snorklali v Rdečem morju in šteli frendice od Nema in Dorry 🙂
Dostop do morja, kjer že po parih metrih občudujete življenje na koralnem grebenu, Aqaba
koralni greben si lahko ogledate tudi s čolnom, Aqaba
Spali smo v resortu ob morju, South beach Aqaba
Plaža res ni najlepša, je pa dostopna (Aqaba)
Mestece je hektično, se da pa dobro jesti. Vem, da je klišejsko, ampak restavracija Khubza & Seneya, ki smo jo našli na Tripadviserju ima noro dobra pražena jetrca in humus.
Božanska arabska hrana, Aqaba
Večerni utrinki hektične Aqabe, Jordanija
Ne se čudit, če vas bo kdo od domačinov ogovoril v hrvaščini. veliko jih je v času neuvrčenih študiralo v ex Jugoslaviji

Booking.com

10. dan: Aqaba – Amman

Vožnjo nazaj do Ammana smo načrtovali po cesti ob Mrtvem morju, pa so nam jo zaradi puščavskega vihraja odvsvetovali. Cilj je bil namreč obisk Ma’in springs. Ker smo se vračali po glavni avtocesti, smo se odločili da brez prestanka potegnemo do Ammana. Ko smo prišli v hektičen stari del mesta smo kar nekaj časa potrebovali, da smo našli pravo parikiršče in hotel. Je pa bilo v okolici kar nekaj parkirišč, tako da to ni problem. Zvečer smo se sprehodili do mošeje, se sprehodili čez Suk in obiskali izredo lepo restavracijo Zajal, kjer so nas postregli kot domačine, s tradicionalnim obrokom za ramadan (dateljni, mleko, sok granatnih jabolk, lečina juha), nato pa smo imeli možnost izbira iz stoječega bifeja. Res dobra hrana in noro prijazen lastnik, ki nas je popeljal na ogled po vseh nadstropjih.

Mošeja Grand Husseini v Amanu, Jordanija
Simpatične uličice v starem delu Amana
Čakanje na večerjo v času ramadana, restavracija Zajal v Amanu

 

11. dan: Amman – Dunaj – Ljubljana

Antični amfiteater, Amman
Ostanki starega mesta, na hribčku starega Ammana

Zadnji dan smo se sprehodili po ostankih iz antičnih časov, povzpeli smo se na hrib, kjer smo si med drugim ogledali impresivno zbirko v arheološkem muzeju. Ker je bil ramadan, smo upali na to, da bo kakšna restavracija odprta za turiste. Ko smo skoraj že obupali smo srečali lastnika restavracije Zajal, ki nas je odpeljal v svojo drugi restavracijo Jafra, ki je bila sicer zaprta, ampak so nam vseeno postregli polno božanskih jedi. Po odličnem kosilu smo odšli na letališče in proti Dunaju.

Raziskovanje Amana

 

Kaj bi spremenili, dodali?

 • leteli v Amman, nazaj pa iz Aqabe
 • obiskali grad Kerak
 • prvi dan obiskali severni del, predvsem Jerash
 • se okopali v vrelcih Ma’in
 • manj časa preživeli v Aqabi
 • če bi imeli samo 7 nočitev priporočamo: 1 noč mrtvo morje, 2 noči Petra, 2 noči Puščava, 1 noč Aqaba, 1 noč Amman ali okolica.

Še nekaj pomembnih informacij

 • hrana v Jordaniji : v hotelih je zajtrk večinoma sestavljen iz kuhanega jajca, včasih zelenjave kot sta paradižnik in kumare, masla, marmelade, medu, večinoma je bilo na voljo tudi mleko in kosmiči. Ponekod smo dobili tudi iz palačink, večinoma pa poleg postrežejo njihov arabski kruh. V nobeni od namestitev zajtrk ni bil ravno presežek 🙂 Ker je bil ramadan smo glavni obrok jedli po 19h uri. Iskali smo večinoma restavracije z lokalno arabsko hrano, vmes pa smo šli tudi na kak burger. Če otroci marajo raznolike solate in humus, bo hrana v Joradaniji za njih super. Drugače pa boste skoraj povsod dobili piščanca, govedino in pomfri.
Hrana v Joradaniji je večinoma arabska
 • Potovanje v času ramadana: največji vpliv je imelo praznovanje ramadana na naše prehranjevanje, saj smo poleg zajtrka čez dan jedli večinoma prigrizke iz trgovine (med drugim tudi palačinke), z večerjo pa so v večini restavracij počakali do sončnega zahoda (v našem primeru okrog 19:15). Takrat je bilo v večini restavracij tudi zelo živahno, zato smo hrano parkrat prej naročili in jo pojedli izven restavracije. V Wadi musa je bilo tudi nekaj restavracij, ki so stregle hrano tudi čez dan. Čez dan je bilo zaprtih tudi večina trgovin. Še največjo srečo smo imeli z mini marketi v kakšni neobljudeni vasici, skozi katero smo se peljali. Drugih posebnosti glede ramadana ni bilo.
 • ceste: luknjaste, veliko ležečih policajev. Ne bi vozili po noči…
 • varnost: na celotnem potovanju smo se počutili izredno varno, saj so Jordanci izredno gostoljubni. Moj občutek je tudi, da so pristno prijazni. Na vsakem koraku vas bodo vprašali iz kje ste in z navdušenjem vzkliknili “Slovenia, welcome!”. Na cesti nismo videli beračev, tudi v Ammanu ne, pa tudi ni bilo klasičnega vabljenja k nakupu, kot smo bili navajeni iz Maroka ali Egipta.
 • zdravje: obvezno sklenite turistično zdravstveno zavarovanje za tujino in shranjujte vse račune! Prijateljica se je zastrupila s hrano in je zdravnik prišel v hotel in jo tam oskrbel z infuzijo. Po pripovedovanju je oskrba turistov dobra, sami izkušenj nismo imeli. (trkamo ;)).
 • denar: v Jordaniji uporabljajo Jordanski dinar ali JOD. Kar je bilo možno (hoteli, restavracije, večje trgovine…) smo plačevali z navadno bančno kartico, saj je to tudi najbolj ugodno v smislu provizij. Nekaj denarja smo dvignili na bankomatih, v sklopu bank. Kljub temu smo plačevali provizijo od 3 do 5 JOD na dvig. Z gotovino smo plačali nočitev v Wadi Rumu in pa nakupe v manjših trgovinah in pouličnih prodajalnah hrane.  Od tujih valut imajo najraje dolarje, evre menjajo slabo.
Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz s svojo družino. Za več informacij o počitnicah nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si