10-dnevni roadtrip z avtodomom po Nemčiji

0

Ideja, da se poleti odpravimo na daljši roadtrip z avtodomom, je pri nas tlela že nekaj časa in čakali smo pravi trenutek, da bo mlajši mulc tudi dovolj samostojen in “trpežen” za takšen način preživljanja dopusta.

Potovanje z avtodomom je lepo, udobno in zanimivo

Ker se poleti raje kot na morje odpravljamo kam proti severu, kjer so temperature znosnejše in nam omogočajo več raziskovanja, smo imeli destinacijo že nekaj časa izbrano – Švedska. A ob tem nikakor nismo želeli samo “preiti” Nemčije na naši poti, ampak ji nameniti dovolj pozornosti in časa, kot si tudi zasluži. Na našem seznamu smo imeli nekaj večjih mest, želeli smo jih kombinirati z naravo, pohodništvom in kolesarjenjem. Vnaprej smo se dogovorili, da si za pot čez Nemčijo proti Švedski vzamemo vsaj 7 dni ter vsaj 3-4 dni za pot nazaj. Če potegnemo črto: pričakovali smo veliko in naša pričakovanja so bila definitivno presežena. Vzeli smo si absolutno premalo časa, zato je naslednji roadtrip v celoti posvečen Nemčiji.

Zakaj smo se odločili, da v našo pot v veliki meri vključimo Nemčijo?

 • ker za našo prvo pot z avtodomom nismo želeli hiteti
 • ker smo si zadali za cilj, da vozimo max 3-4 ure dnevno
 • ker smo imeli na seznamu že nekaj časa mesti Munchen in Hamburg
 • ker nas je zanimala nemška narava, o kateri do potovanja nismo vedeli veliko
 • ker smo želeli odlično infrastrukturo in dobre kampe
 • ker smo imeli s seboj kolesa in smo želeli nameniti nekaj časa tudi kolesarjenju
Krasna narava Nemčije.

Destinacija: Nemčija, kot del celotnega roadtripa do Švedske.

Čas potovanja: julij, avgust 2022

Dnevi na potovanju: 19 dni, od tega v Nemčiji 10 dni
Starost otroka: 2 otroka – 10 let in 4 leta
Primerno za otroke: Zagrizeni avtodomarji bi na takšno pot odšli tudi z mlajšimi otroki, kar se seveda da. Če pa niste vajeni tovrstnega načina preživljanja dopusta (a vam je ideja všeč), je starost otrok tam od 3 let naprej primerna za prvo pot. Ne glede na starost otrok, načrtujte max 5 ur vožnje/dan.
Navdušenje mulcev ob odhodu
Vreme: Imeli smo srečo z vremenom, saj je bilo dejansko idealno za raziskovanje in potovanje z avtodomom. Čez dan precej vroče, da smo lahko pokoristili številna naravna kopališča (slednjih je po Nemčiji RES ogromno!), a še vedno dovolj prijetno tudi za raziskovanje, kolesarjenje, pohodništvo. Zvečer in ponoči super temperature (za dolge rokave), ki so nam omogočale prijetno spanje. Bolj kot smo šli severno, nižje temperature so bile, v Hamburgu smo oblekli tudi vetrovke.
Lepo, sončno vreme večino časa našega potovanja

Pot do destinacije:

Naša želja je bila, da prvi teden dodobra spoznamo avtodom in sami sebe ne “prekurimo”, v smislu predolgih voženj. Zato smo pot do Švedske res začrtali precej lagodno in načrtovali 7 nočitev v Nemčiji. Dodatno je bila naša želja, da se, poleg tega da “odkljukamo” Munchen in Hamburg, v slednjem ter nekje v naravi ustavimo vsaj za 2 noči.

Pot od doma čez Nemčijo – 7 dni in 1380km

Pot nazaj smo morali žal načrtovati nekoliko bolj skromno, načrtovati več vožnje, predvsem pa si vzeti manj časa za ogled znamenitosti. Kljub temu so nam uspele 3 nočitve oz. 4 dnevi raziskovanja.

Pot nazaj – 3 nočitve in 1265 km

Namestitev:

Naša osnovna namestitev je bila avtodom. Ker, kot že navedeno, je bil to naš prvi tovrsten roadtrip in nismo vedeli, kako bo otrokoma (in nama z možem) všeč, smo raje ubrali “varno” varianto in načrtovali nočitve v kampih. Slednje pomeni, da smo imeli v času mirovanja na voljo elektriko (za kuhanje) ter sanitarije.

Udobje bivanja v kampih – priključek za elektriko za kuhanje, delovanje hladilnika, klimatske naprave… ter igrala za mulce

Seveda bi se dalo nočiti tudi na postajališčih za avtodome (PZA), ki so, po pričakovanjih, tudi vsi lepo urejeni, a je dejstvo, da imajo kampi več infrastrukture, vključno z, za nas, zelo potrebnimi otroškimi igrišči.

Vsekakor lahko potrdimo, da je bila odločitev več kot pravilna. Kampi niso dragi (med 35 eur za 4-člansko družino z elektriko/noč do 50 eur/noč v večjih mestih), so izjemno urejeni in so nudili vso komoditeto (urejene sanitarije, vključno z družinskimi kopalnicami v mnogih kampih, prostor za pomivanje posode, kuhinja, pralnica in sušilnica perila, igrala, trgovina, lokal/gostilna). Priporočamo, da za (vsaj za prvo) pot izberete kampe. Nam je bil ta “luksuz” tako všeč, da se bomo tudi za vse prihodnje poti odločili enako.

Lepo urejeni skupni prostori v kampih
 • Munchen: Camping Thalkirchen (2 noči- prva noč na poti proti Švedski in zadnja noč na poti domov): kamp ne sprejema rezervacij, a se vedno najde mesto. Lepa okolica, otroško igrišče, lokal. Priporočamo!
 • Thuring Forest (1 noč): Camping Breitenbach: majhen kamp, igrala, mini zoo, mir, domače vzdušje, v bližini bazen. TOP – priporočamo!
 • Nationalpark Harz (2 noči):  Camping am Brocken:  min 2 nočitvi, urejen kamp, igrala, mini trgovina, usmerjenost na družine, v bližini naravno kopališče. TOP-priporočamo!
 • Luneburger Heide (1 noč): Campingpark Luneburger Heide: velike pacele, zelo urejen kamp, družinske sanitarije in tuši, naravno kopališče, več sklopov igral, go-karti, mini zoo. TOP TOP – priporočamo!
 • Hamburg (2 noči): KNAUS Campingpark Hamburg: velike parcele, vse OK, a brez presežkov. Priporočamo, če si želite ogledati Hamburg.
 • jezero Muritz (1 noč): Campingplatz Ecktannen: velike parcele, TOP igrala, lepe sanitarije, lepa okolica, ogromen kamp. TOP – priporočamo!
 • Leipzig (1 noč): KNAUS Campingpark Leipzig: velik in miren kamp, v času našega obiska večinoma prazen, super igrala, super lokacija ob reki in sprehajalni poti. Priporočamo!

Budget:

Ne glede na dejstvo, da je bilo potovanje po Nemčiji del skupnega potovanja na Švedsko, navajamo budget zgolj po Nemčiji:

 • najem avtodoma: smo imeli to srečo, da je v družinski lasti, zato je ta strošek odpadel.
 • gorivo: 600 eur
 • kampi: 460 eur (kampi v večjih mestih so okoli ali malo nad 50 eur/noč, izven mest oz. turistično bolj znanih krajev so cenejši med 35-40 eur/noč).
 • vstopnine za znamenitosti: 130 eur (tukaj bi lahko bilo dražje, če bi si vzeli več časa za oglede, lahko pa seveda izpustite zadeve, kot so ZOO v Hamburgu ter s tem povezane stroške).
 • drugi prevozi (metro, busi v mestih): 65 eur
 • hrana na poti: cca. 300 eur (s tem, da smo precej kuhali sami. Obroke v restavracijah – predvsem s hitro hrano – smo si privoščili, če smo bili cel dan na poti oz. raziskovali večje mesto. Bolj smo se posluževali kavic in sladoleda zunaj).

Roadtrip po Nemčiji po dnevih:

1. dan: (Ljubljana – Munchen, 400 km, slabe 5 ur vožnje s postankom): odhod od doma v zgodnje popoldanskih urah, vožnja čez Avstrijo in prvi postanek pri jezeru Chiemsee tik za avstrijsko – nemško mejo. Jezero je že tradicionalen postanek še iz mojih otroških dni na poti proti Munchnu, zato je bilo lepo obujati spomine. Priporočamo za razteg nog, ogled račk, želja pa je, da se tudi vrnemo, prenočimo in odkolesarimo okoli jezera.

Chiemsee

Zvečer prihod v kamp, želja je bila še sprehod po centru mesta, a sta otroka po večerji izbrala igro na lepih igralih v kampu, midva z možem pa pivo v lokalu kampa tik ob igrišču.

Delanje “vulkančkov” v mivki na igrišču v kampu

2. dan: ogled centra Munchna z znamenitim Marienplatzom in utripom velemesta. Priporočamo za vse ljubitelje prest, vrčka piva, krasnega bavarskega sloga.

Znameniti Marienplatz v Munchnu
Center Munchna sva z možem že raziskovala kot otroka, zdaj pa sva ga z navdušenjem pokazala še mulcem

Po check out-u (ki je v večini kampov ob 12.00 uri), še hiter sprehod po okolici kampa (ob reki, kjer se lahko tudi kopate, v neposredni bližini ZOOja, priporočamo tudi za preživljanje prostega časa v naravi) odhod proti Thuring forest (330km, slabe 4 ure vožnje).

Thuring Forest je destinacija za sebe. Kamp je miren, lep, urejen, mulca sta se prosto igrala ali božala koze in zajčke v kampu. Popoldne smo zavili še na bližnji bazen, ki je v neposredni bližini kampa.

Hranjenje zajčkov v kampu
Bazen v neposredni bližini kampa

3. dan: Pohod po okolici kampa, kjer smo uživali v lepi naravi in miru v kombinaciji z igro v kampu.

Igra v kampu, Thuring Forest

Po kosilu odhod v smeri Nationalpark Harz (230km, 3 ure vožnje). Zvečer smo uživali v lepih kolesarskih poteh v okolici kampa in bližnjih vasic.

Kolesarjenje po nacionalnem parku
Lepo urejen kamp
Raziskovanje okolice z naravnim bazenom

4. dan: ogled visečega mostu Titan RT, ki impresionira z dolžino 483 metrov. Poleg sprehoda po mostu (pozor, kolena se kar precej šibijo, a so razgledi čudoviti!), priporočamo tudi ogled okolice iz razglednega stolpa. Za tiste, ki jim je slednje še premalo adrenalinsko doživetje, priporočamo znameniti zip line nad mostom, kjer se spustite nad gladino jezera s kar 85km/uro ali mega gugalnico.

Viseči most in jez, po katerem je speljana tudi lokalna cesta
Krasni razgledi in majajoče noge 🙂
Zip line v Nacionalnem parku Harz

Mlajši otroci bodo uživali tudi v lepem otroškem igrišču z igrali, plezali in mini zip linom, v neposredni bližini pa je mogoče kupiti tudi pijačo in prigrizke ter sladoled.

Lesena skulptura medveda ob vhodu
Igrala ob visečem mostu, Nacionalni park Harz

Ko ste enkrat tam, priporočamo, da si viseči most ogledate tudi iz bližnje lokalne ceste, saj komaj tam dobite celotno sliko, kako mogočen je most.

Razgled na viseči most z lokalne ceste

Do vseh omenjenih znamenitosti lahko prispete z osebnim avtomobilom (večje parkirišče je v neposredni bližini) ali avtobusom, ki smo ga koristili tudi mi. Vsekakor svetujemo, da za vse omenjeno načrtujete vsaj pol dneva.

Preostanek dneva smo preživeli na bližnjem čudovito urejenem naravnem kopališču v neposredni bližini kampa. Voda je precej hladna, a k sreči so bili dnevi res vroči in je ohladitev res prijala. Tudi sicer je v okolici kampa več sprehajalnih poti, parkov z igrali, lepa igrala pa se nahajajo tudi v kampu.

Jezero/naravni bazen v neposredni bližini kampa, Nacionalni park Harz
Jutranje sonce v kampu, Nacionalni park Harz

5. dan: Nationalpark Harz – Luneburger Heide (230km, slabe 3 ure). Kamp je že destinacija sama zase in mulca nista potrebovala prav ničesar več. Tukaj bi zlahka preživeli vsaj 5 dni pa otrokoma verjetno še ne bi bilo dolgčas. Kamp ima res vse, kar si lahko zamislite, zato smo popoldne preživeli ob njihovem naravnem bazenu, na čudovitih igralih, ob vožnji z go-karti (na pedala) po progi v gozdu, na trampolinih in ob njihovih živalih.

Naravno jezero v kampu, Luneburger Heide
Go-karti v kampu, Luneburger Heide
Kamp se ponaša z večimi sklopi igral. Četudi je bilo nekaj otrok, so se vsi porazgubili
Krasni “zen” kotički v kampu

Proti večeru smo želeli izkoristiti še krasne kolesarske poti in še lepšo okolico ter naredili en velik krog. Ni važno, v katero smer se podate, po vsej verjetnosti boste kolesarili med polji pšenice, ob robu gozda ali ob drugih razgledih na res lepo naravo. Povsod so top kolesarske poti, z označbami, koliko km je do druge vasi.

Kolesarjenje po Luneburger Heide ob sončnem zahodu
Prekrasna narava Luneburger Heide

6. dan: Zjutraj smo zavili v Bosonogi park Luneburger Heide, kjer smo imeli precej nizka pričakovanja, a bili izredno lepo presenečeni. Res super izkušnja, kjer čevlje na začetku dejansko pustite v omarici in se bosi odpravite na krajšo, srednjo ali daljšo pot. Po poti stopate po urejeni gozdni poti s postajami (za kneipanje, z mrzlo vodo, po blatu, kamnih, celo steklu), pri čemer lahko vsako od postaj tudi zaobidete. Ob poti so tudi učne postaje (npr. ekološko naravnana postaja z informacijami o potrebnem času za razgradnjo odpadkov, kamninah, divjih rastlinah), igrala, viseči most, solna soba in še in še. Na koncu lahko svoje noge seveda operete z vodo in zdrgnete s krtačami, saj so po vseh postajah precej umazane :). TOP doživetje, ki ga zelo priporočamo.

Bosonogi park, Luneburger Heide
Poučne postaje, bosonogi park
Viseči most, bosonogi park
Spoznavanje dišavnic, bosonogi park
Različne postaje, bosonogi park

Popoldne premik v smer Hamburga (87km, dobra ura vožnje) in večerni ogled centra mesta, z znamenitim obalnim delom in plavajočim pomolom Landungsbrucken.

Sončni večer v Hamburgu
Ploščad in most zaljubljencev pred Elbphilharmonie, Hamburg

7. dan: Ogled Hamburga, pri čemer smo se naslonili predvsem na članek naše Ive, ki je mesto zelo podrobno že raziskala: Družinski vikend v Hamburgu.

Načrtno smo izpustili vse muzeje in se povzpeli na znamenito Elbphilharmonie, ki nudi čudovite razglede na celotno mesto.

Znamenita Elbphilharmonie, Hamburg
360-stopinjski razgledi na Hamburg

Ker sta si otroka zaželela ogleda mesta tudi z ladjico, smo se v neposredni bližini Elbphilharmonie vkrcali kar na lokalno (ne turistično!) ladjo, ki sicer vozi med točkami, a povezuje praktično vse osrednje, pelje pa tudi do tovornega dela pristanišča (priporočamo, sicer je klasično industrijsko, a je impresivno videti vse tiste žerjave). Plus lokalne ladje je, da lahko pokoristite kar dnevno vozovnico za vse prevoze, minus, da niste deležni tudi razlage, ki jo sicer prejmete na turističnih vožnjah.

Vožnja z lokalno ladjico, Hamburg
Tovorni del pristanišča z žerjavi, Hamburg

Popoldne smo pa na željo mulcev zavili v ZOO Hamburg. Čeprav je vstopnina relativno visoka (75 eur/družino), ZOO upraviči strošek. Že sam park je lep, z urejenimi sprehajalnimi potmi, veliko travnatimi površinami, da nimaš občutka, da si med kletkami. Predvsem je spektakularen del z arktičnimi živalmi, kjer se (na primerni temperaturi) sprehodite med pingvini, tjulnji, polarnimi medvedi… Priporočamo, da si vzamete vsaj pol dneva, nam so bile 3 ure absolutno premalo.

Živalski vrt Hamburg
Zoo Hamburg
Do nekaterih živali se lahko precej približamo, ZOO Hamburg
Arktični del, ZOO Hamburg

Po ogledu Hamburga je sledila pot do  pristanišča Travemunde in vkrcanje na ladjo za Švedsko.

8. dan: izkrcanje iz ladje v Rostocku – jezero Muritz (110km, 1,5 ure). Žal je ob našem prihodu deževalo, zato smo morali naprej počakati, da se izlije in nato raziskovali krasno okolico jezera s kolesom. Čas nam je dopuščal zgolj kratko vožnjo do centra mesta, ki ima lepo marino in obalni del s številnimi lokalčki, starim centrom mesta in otroškim igriščem. Nam je žal, da smo bili prepozni za Muritzeum, ki navdušuje tako z arhitekturo kot tudi z razstavami in akvarijem.

Deževno popoldne ob jezeru Muritz, a z dežno opremo smo pokoristili tudi lepa igrala v kampu
Raziskovanje mestnega jedra s kolesom

9. dan: Raziskovanje okolice jezera Muritz, kjer se lahko poleti tudi kopate ali popeljete s turistično ladjico. Nam je bilo še vedno najljubše kolo, predvsem tudi na račun krasnih kolesarskih poti v okolici.

Krasen obalni pas, jezero Muritz
Čudovit kamp ob jezeru Muritz

Opoldne pot Muritz – Leipzig (320km, 4 ure) ter nato raziskovanje Leipziga s kolesom. Imeli smo izjemno srečo, da se kamp KNAUS Campingplatz nahaja v neposredni bližini jezerca, reke, ob sprehajalnih poteh, praktično v naravi, a 20 min vožnje s kolesom stran od centra mesta. Na poti do centra smo si ogledali še Red Bull areno ter se nato podali v smeri centra. Center je lep, živahen, s poletnim dogajanjem in pričakovano polnimi lokali :). Priporočamo tudi, da vsaj kakšno urico zagotovite otrokom, da se prosto igrajo v kampu, saj imajo krasna igrala, kamp pa je bil v času našega obiska precej miren in prazen (npr. za razliko od Hamburga in Munchna, kjer je bil kamp nabito poln).

Do centra Leipziga s kolesom.
Sončni zahod v kampu

10. dan: Želja je bila, da zavijemo še v krasen Leipzig ZOO, a nam je nekako zmanjkalo energije in časa, saj je bila pred nami precej dolga vožnja do Munchna (430km, 5 ur).

Smo pa zato izkoristili prosto popoldne v Munchnu in se podali v BMW Welt, ki nam je ostal na spisku od prvega obiska. BMW muzej in BMW Welt se nahajata v neposredni bližini Olimpijskega parka (slavne OI Munchen so bile lepa 1972), pri čemer muzej prikazuje zgodovino avtomobilizma, BMW Welt pa sedanje modele in prihodnost. Ker smo imeli čas zgolj za enega, smo se odločili za Welt in ga toplo priporočamo, tudi če avtomobili niso vaša prva izbira. Fanta sta uživala ob ogledu vseh modelov (v katere lahko tudi sedete), predvsem pa v posedanju na motorje.

BMW Welt v Munchnu
Motorji so poželi še več navdušenja kot avtomobili, BMW Welt

Ko se enkrat naveličate ogleda modelov, priporočamo tudi sprehod po Olimpijskem parku in ogled Olimpijskega stolpa, 291m visokega stolpa, na katerega se lahko tudi povzpnete.

Olimpijski park, Munchen

11. dan: vožnja proti domu (400km, 5 ur).

TOP doživetja:

 • TOP narava: Nationalpark Harz, Luneburger Heide, jezero Muritz – vse top za ljubitelje neokrnjene narave in miru
 • TOP adrenalinsko doživetje: viseči most v Nationalpark Harz (če bi si upali, pa seveda tudi zip-line)
Nacionalni park Harz
 • TOP mestna dogodivščina: ZOO Hamburg, sprehod po Hamburgu s tipičnim “industrijskim” pridihom, BMW Welt Munchen, mestno jedro Leipzig
 • TOP dogodivščina v naravi: Bosonogi park Luneburger Heide, kolesarjenje po Luneburger Heide
Bosonogi park, Lunegurger Heide.
 • TOP Kamp: Luneburger Heide, Nationalpark Harz, jezero Muritz
Kamp Luneburger Heide
Kamp Nacionalni park Harz

Kaj bi spremenili:

 • za tip potovanja, kot smo se odločili, praktično nič, je bila popolna kombinacija mesta in narave
 • v bodoče bomo Nemčijo raziskovali ločeno, načrtovali še kakšno noč več na isti lokaciji, saj je dejansko lažje raziskovati čez dan, če veš, da se ti ni potrebno seliti
 • v bodoče bi načrtovali še več narave (imamo radi mir in so nam mesta hitro preveč “polna vsega”), saj nas je res presenetilo, kako je lepa. Želja je predvsem še kakšno obalno mesto, ob morju.

Druge pomembne informacije:

 • nemške avtoceste so pričakovano top, nismo imeli praktično nikakršnih problemov na poti
 • toplo priporočamo, da s seboj na pot vzamete kolesa. Nam so prišla zelo prav pri raziskovanju podeželja (tudi v mestih, a tam smo se bolj zanašali na javni prevoz, ki je enako super).
Dve stvari, ki sta bili na poti kar nujni: kolo in dežna oprema
 • Garderoba: neglede na letni čas, predlagamo, da s seboj vzamete “od-do”, kar pomeni, da so bile napakirane vetrovke, dežna oprema pa tudi kopalke. Nam je vse od omenjenega prišlo prav in bi res pogrešali. Predlagamo, da na daljšem potovanju umazano perilo tudi operete v kampu (pralni in sušilni stroji so v vseh kampih) ter se tako izognete preveč pakiranju.
 • varnost: povsod smo se počutili zelo zelo varno, brez kakršnihkoli težav ali pomislekov.
 • če bi si pred potjo prebrali članek naše Ive: Prvič z družino z avtodomom? nasveti iz prve roke!, bi nam bil prihranjen še kak logističen zaplet(ek), kot je podajanje šampona ob ločenem tuširanju vs. načrtovanje večjega števila manjših šamponov, zobnih past itd. ampak to so takšni mali sladki zapleti, ki so naredili celotno potovanje še bolj popolno.

Celotna pot je bila del našega potovanja na Švedsko in nazaj, o čemer si lahko preberete v ločenem članku:

3-tedensko potovanje z avtodomom do Švedske in nazaj

Naše potovanje po Nemčiji je podprla Nemška turistična organizacija. Vsi vtisi in opisi so lastni in odražajo iskreno navdušenje nad lepoto nemške narave in mest. Za več informacij nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si.