10 – dnevni družinski roadtrip po Siciliji – kdaj, kam in kako

5

Sicilija je največji mediteranski otok. Je otok nasprotij, kjer bela barva solin in ognjena pokrajina vulkana Etna sobivata z zelenimi vinogradi ter turkizno barvo morja. Edinstvena kulinarika ter bogata arheološka najdbišča, ki ostajajo kot zapuščina tisočletne zgodovine mnogih osvajalcev. Na Siciliji vas čakajo prijazni domačini ter odlično okolje za družinske počitnice z malimi ali velikimi mulci. Po odhodu si boste želeli, da bi se na ta mediteranski biser zopet kmalu vrnili.

Destinacija: Sicilija, Italija

Čas potovanja: april – maj 2016

Časovna razlika: je ni (v primerjavi z Slovenijo)

Dnevi na potovanju: 10 dni

Starost otroka: 4 leta (ter 6 let ob drugem obisku)

Primerno za otroke: vseh starosti

Vreme: najlepši čas za obisk Sicilije je spomladi in jeseni, ko so temperature preko dneva tudi čez 20 stopinj. Prav spomladi pa je lahko tudi zelo vetrovno. Poleti se temperature lahko povzpnejo tudi čez 40 stopinj, zime pa so mile, vendar pogosto tudi deževne.

Let: mi smo leteli z Eurowings iz Koln – Bonn letališča v Catanio, nazaj pa iz Palerma. Bližje Sloveniji lahko najdete kar nekaj možnosti nizkocenovnikov iz Trsta, Trevisa ali Benetk.

Namestitev: predvsem priporočamo za nočitve agriturismo, saj večinoma ponujajo lepe vrtove z nasadi citrusov, bazen, otroško igrišče ter domačo, pristno sicilijansko hrano. Veliko izbiro najdete na agriturismo.it. Namestitve na naši poti:

Vzhodna obala:

1. Na vzhodni strani Sicilije smo 3 nočitve spali v idiličnem Agriturismu Galea, v mestecu Riposto, ob vznožju vulkana Etna. Namestitev je odlična za vse družine in vse starosti otrok ter nudi velik vrt z nasadi citrusov, otroško igrišče ter velik bazen s pogledom na Etno. Zajtrk je bil božanski in iz domačih sestavin, prav tako se nismo mogli upreti njihovi ponudbi večerje. Nudijo možnosti B&B kot tudi vklučenost vseh obrokov.

2. Druga KZM družina je spala v  Villa Ortensia, Aci Castello. Nastanitev se nahaja izven večjih mest, kar omogoča nekoliko več miru, a so vse glavne znamenitosti z avtomobilom dosegljive hitro. Obsega lepe, prostorne sobe in res krasen vrt, kjer postrežejo zajtrk.  Obmorska promenada je minuto hoje vstran, kjer tudi najdete trgovine in gostilne. TOP, priporočamo.

Zahodna obala:

1. Na SZ strani otoka smo 7 nočitev spali v Hotelu Rainbow Resort, ki je bil na Booking.com ocenjen zelo dobro, vendar nas je s svojo Ikea podobo in zaprtostjo prostorov malo razočaral. Osebje je bilo zelo prijazno, imeli so tudi bazen in lep vrt, vendar smo pri raziskovanju bližnje okolice našli kar nekaj boljših možnosti za enako ali podobno ceno. Mi bi si za naslednji obisk tega dela Sicilije izbrali Agriturismo Vultaggio.

2. Druga KZM družina pa je bila izjemno zadovoljna v hiški Terre di Sicilia v mestecu Marsala. Imeli smo celotno hišo, z več spalnicami, odlično opremljeno kuhinjo, postreženim lokalnim zajtrkom in najboljše – velikim dvoriščem z lastnim jacuzzijem ter ležalniki.

 

IMG_5631
Veliko Agriturismov nudi urejena otroška igrišča v senci citrusov, Agruturismo Galea, Riposto
IMG_5651
Pri iskanju nočitev naj bo ponudba bazena vključena, Agriturismo Galea, Riposto
IMG_6051
Naš preprost in čudovit apartma, Agriturismo Galea, Riposto

Prevozi po otoku: 

 • Če si otok želite resnično ogledati in raziskati, je rent-a-car nujnost. Cene najema so zelo ugodne (10-15 EUR na dan), cene goriva pa podobne našim (so pa različne od ene do druge bencinske postaje). Ne pozabite s seboj vzeti avto navigacijo, saj vam jo rent-a-car hiše drago zaračunajo, brez nje pa boste precej izgubljeni. Če boste imeli srečo, boste imeli navigacijo že vgrajeno.
 • Večja mesta priporočamo odkrivajte s panoramskimi avtobusi ali cestnimi vlakci. Za otroke zagotovljeno doživetje, utrujenost družine pa veliko manjša:) Pri obeh prevozih si lahko vzamete možnosti “hop on- hop off”, kar pomeni, da si pri znamenitostih, ki so vam všeč, vzamete več časa za oglede. Ne pozabite na pokrivala, očala, sončno kremo in dodaten dolgi rokav v primeru vetra!
 • Da bo roadtrip čimbolj prijeten, tako za vas kot za mulce, si preberite naših 9 praktičnih nasvetov za brezskrbno pot.
IMG_6952
Naš udobni rent-a-car, Sicilija roadtrip
IMG_6003
Raziskovanje mest s panoramskim avtobusom, Catania, Sicilija

 

Budget: (avto, let, namestitev, hrana)

 • najem parkirišča Koln-Bonn za 10 dni: 100 € (plačali bi veliko manj, če bi malo prej rezervirali – ponujajo namreč tedensko parkiranje za 29 €)
 • letalske vozovnice: 100 €/ osebo, dodatna prtljaga s kite opremo 130 €
 • namestitev v apartmaju: 80 €/ noč z zajtrkom
 • najem avtomobila za 10 dni preko portala Rentalcars.com: 238 € s Full Protection zavarovanjem (Fiat 500L Living). Zavarovanje toplo priporočamo, saj je sicilijanski stil vožnje vse prej kot po pravilih. Dodatno smo plačali še 60 € za vračilo avtomobila na drugi lokaciji (prevzem Catania, vračilo Palermo)
 • hrana čez dan: večerja na Agriturismu ali v lokalni restavraciji vas skupaj z lokalnim vinom, predjedjo, glavno jedjo in sladico pride cca. 25 -30 € na osebo, odlične pizze dobite že od 4-5 €, v restavracijah bolj turistično poznanih mest, pa boste takoj odšteli več kot 30 € na osebo, z veliko slabšo kvaliteto oziroma pripravo hrane.

 

Naš roadtrip plan po Siciliji

Največji izziv, s katerim se je soočila naša družina na tem potovanju je bil – premalo časa za vse lepo, kar Sicilija ponuja. Najraje bi se vrnili vsako leto za teden in odkrivali nekaj novega. Silcilija je destinacija, kjer je raziskovanje veliko več od odkrivanja značilnosti kraja. To se na vsakem koraku prepleta z bogato, tisočletja staro zgodovino, prijetno klimo, čarobnimi vasicami, vrhunsko kulinariko in raznoliko pokrajino.

V 10 dneh smo prevozili 1500 km, naredili roadtrip od vzhodne obale, preko južne obale pa vse do severo – zahodne obale. Videli smo veliko, vendar nam je še več ostalo neraziskanega in se veselimo novih priložnosti za obisk tega prečudovitega mediteranskega otoka.

SICILIJA
Naš roadtrip po Siciliji – 10 dni in 1500 km

 

10 dni Sicilije po dnevih:
 • 1. dan – obisk zgodovinskega mesta Taormina
 • 2. dan – z mulcem na vulkan Etna in ogled drugega največjega mesta – Catania
 • 3. dan – pot od Agriturisma Galea po V obali ter J obali, vse do SZ obale. Na poti obvezna postanka v zgodovinskih mestih Sirakuze in Ragusa
 • 4. dan – z mulcem na plaži, med mesti Marsala in Trapani (v našem primeru – kite plaža)
 • 5. dan – ogled največjega mesta Palermo ter potikanje po ulicah mesta Trapani
 • 6. dan – z mulcem na plaži, med mesti Marsala in Trapani
 • 7. dan – obisk zgodovinskih mest Erice in Marsala, ki slovita po izjemnih vinih
 • 8. dan – z ladjico na otok Mozia ter obisk solin
 • 9.dan – dan na eni najlepših plaž v Evropi, San Vito Lo Capo
 • 10. dan – ogled ribiškega mesta Mazara del Vallo ter postanek na plaži Alcamo Marina pred odhodom na letališče v Palermu.
Več informacij in podrobnejših opisov o našem potovanju:
8 razlogov zakaj se boste na Sicilijo želeli vrniti:

Sicilija je otok o katerem bi lahko napisal roman. Nikoli ne razočara. Sicilija pa svoje bistvo najbolje prikaže že v simbolu, ki ga najdemo tudi na zastavi Sicilije. To je trinakrija (trinacria): glava ženske s tremi nogami (pomislite na obliko Sicilije in tri rte ter na tri morja, ki jo obdajajo), njen obraz pa je okrašen s cvetjem, žitom in sadjem, kar so trije najpomembnejši pridelki Sicilije.

sicilija-zastava
Simbol Sicilije, ki ga boste srečevali na vsakem koraku, Trinakrija, Sicilija

 

1. Bogata zgodovina

Na Siciliji boste na vsakem koraku odkrivali tisočletja zgodovine in umetnosti, ki odseva obdobja različnih kultur – od Feničanov, Grkov in Romanov. Bila je pod oblastjo Vzhodnih Gotov, pod Bizantinsko državo, osvojili so jo tudi Arabci ter pokorili Normani. Težko boste na enem kraju videli toliko prepletanja različnih obdobjih v zgodovini in že nedolžen obisk male vasice vas ne bo pustil ravnodušne. Vsekakor vam priporočamo, da si izberete vsaj nekaj pomebnejših zgodovinskih točk na vaši poti (Taormina, Sirakuze, Ragusa, Agrigento, Erice…)

IMG_5761
Arheološka najdbišča, Taormina, Sicilija
IMG_5942
Katedrala v Cataniji, Sicilija

 

2. Raznolika pokrajina

Italijani pravijo: ” Ko vidiš Sicilijo, si odkril ves svet.” In raznolikost siciljanske pokrajine res nima meja. Na severu jo obdaja Tirensko morje, na jugu Ionsko morje. V dobrih 4 urah vožnje od V na Z del Sicilije doživite vse: kamnite, vulkanske in peščene plaže, s katerih imate prečudovit pogled na najvišji delujoči vulkan v Evropi, Etna. Poti proti zahodu vas bodo vodile poti med nasadi oljk, citrusov in vinogradov, vse dokler ne boste zagledali beline solin.

IMG_5895
Na vrhu vulkana Etna, Sicilija
IMG_5745
Nedaleč stran od vulkana pa že prelepo Jonsko morje, Taormina, Sicilija
IMG_6618
Na Z obali vas čakajo soline, Marsala, Sicilija
IMG_6778
Pot vas pelje mimo oljčnih nasadov in vinogradov, Sicilija
IMG_7078
Če skrenete z glavnih poti, je doživetje še prijetnejše, Sicilija

 

3. Utrip zgodovinskih mest

Na naši poti smo si pogledali kar nekaj mest. Obe glavni – Palermo in Catanio, kot tudi mala zgodovinska mesta, ki so razsejana po celem otoku. Poleg čudovite dediščine dolgoletne zgodovine, so tukaj še živahne, pisane in glasne italijanske tržnice s poceni lokalno zelenjavo in sadjem ter mediteranski utrip doganjanja v mestih, ki vas bo dan za dnem zapeljalv užitke pokušanja kulinarike. Tudi, če potujete z mulcem:)

IMG_6421
Na strehi Palerma, Sicilija
IMG_6372
Raziskovanje tržnice v Palermu, Sicilija
IMG_6074
Utrip in barve sicilijanskih tržnic so nekaj posebnega, Sirakuze, Sicilija
IMG_6175 (1)
Sladkanje v Sirakuzi, Sicilija
IMG_6100
Arheološka najdbišča v Sirakuzah, Sicilija
IMG_6207
Zgodovinska Ragusa od zgoraj, Sicilja

 

4. Prečudovite plaže

Plaže Sicilije so čudovite s svojimi dolgimi peščenimi ali kamnitimi plažami in turkizno barvo morja in v svoj plan potovanja morate obvezno vključiti vsaj nekatere izmed najlepših in znanih. Odlične so za družinske sprehode, igre na plaži, vodne športe in poleti seveda tudi kopanje. Mi smo obiskali eno izmed 5 najlepših na Siciliji, San Vito Lo Capo, ki zasluženo nosi ta naziv in je predvsem izven glavne sezone zares vredna obiska.

IMG_6927
Ena najlepših plaž na Siciliji, San Vito Lo Capo, Sicilija
IMG_6926
Spomladi je še prezgodaj za kopanje, ne pa tudi za užitke na plaži, San Vito Lo Capo, Sicilija

 

5. Odlična kulinarika

Hrana na Siciliji bi si zaslužila poseben zapis. Raznovrstnost in kompleksnost umetnosti siciljanske kulinarike je rezultat dolge zgodovine in vpliva večih civilizacij in kultur skozi stoletja. Tako lahko v vsaki jedi najdete sestavino ali začimbo, ki prihaja od zunaj, predvsem je močan vpliv grške, španske, francoske in arabske kuhinje. Predvsem pa so sestavine večinoma sveže, cene v restavracijah pa znosne. Najbolj priporočamo okušanje prave siciljanske kuhinje na agriturismih, kjer imajo večino sestavin domačih ali iz bližnje okolice.

IMG_5615
Morske hrane je na Siciliji na pretek

 

Nekaj jedi, ki jih morate poskusiti na vašem potovanju:

 • Predjedi – ene izmed najbolj pristnih sicilijanskih prejedi so marinirane sardine, različni siri in na različne načine pripravljena zelenjava. Nam je bila všeč caponata, ki je sestavljena iz kombinacije paradižnika, oliv, jajčevca in inčunov.
 • Testenine in rižote so kot povsod v Italiji odlične. Nam je najbolj ostala v spominu preprosta in izvrstna Pasta Trapanese.
 • Pizza vas nikoli ne bo razočarala – mi smo v Ripostu celo jedli najboljšo do sedaj.
 • Ribe so sestavina v večini jedi in imajo velik zgodovinski in gospodarski pomeni. Izbira rib in morske hrane je na Siciliji bogata v vsakem letnem času.
 • Sladice na Siciliji pa so prav posebno poglavje. Tukaj boste pravila koliko sladkega lahko pojeste vi ali vaš mulc žal morali pustiti ob strani. Ne boste mogli mimo Gelata (sladoleda), ki ga najboljšega najdemo prav na Siciliji. Preizkusite tudi Cassato (jed iz kremaste ricotte in biskvita), znameniti Cannole (rahlo zapečeno pecivo, ki je polnjeno s kremo iz ricotte ter ovito v ocvrto testo) in Cassateddi (ocvrti žepki, polnjeni z ricotto ter začinjeni s čokolado, limono in cimetom)
IMG_6608
Raznolikost siciljanske predjedi, ki je večinoma sestavljena iz rib in zelenjave
IMG_7064
Odlične testenine Trapanese
IMG_6761
Ribe so stalnica v sicilijanski kuhinji- okusne in odlično pripravljene
IMG_5951
Limoncello in kava za starše in nepogrešljivi Canolli ter siciljanski Gelato za vse:)

 

Vina na Siciliji so odlična in nekateri med njimi tudi svetovno dobro poznana. Ko naročate v restavracijah glejte, da je to eno izmed naslednjih vin: Nero d’Avola, Bianco d’Alcamo, Marsala, Cerasuolo di Vittoria, Malvasia in passito, Etna Bianco in Etna Rosso. Za otroke in odrasle pa bo vedno čas za Granito, pijačo, s katero se Siciljanci radi hladijo v poletnih dneh.

Kot večina mediteranskih narodov, Italijani radi jedo pozno zvečer, tako se marsikatere restavracije odprejo šele po 19. uri. Vedno pa boste lahko našli odprto Pizzerijo v primeru prehude popoldanske lakote.

IMG_7053
Siciljansko vino je odlično, vedno pa postrežejo poleg tudi mini prigrizek
IMG_6354
Granita je značilna za Sicilijo (zdrobljen led z različnimi sokovi) in se odlično poda k sadni kupi

 

6. Otrokom prijazna destinacija

Sicilija je zelo enostavna za potovanje z otroki – majhnimi in velikimi in za vsako starost boste našli nešteto doživetij. Skrivanje med gradovi in igranje vitezov, navdušenost nad arheološkimi najdbišči, naravni in doživljajski parki, spoznavanje mogočnosti vulkana Etna ali Stromboli, raziskovanje mest s panoramskimi avtobusi, igrišča na Agriturismih v senci citrusovih dreves, plavanje v morju ali v bazenu ter seveda preizkušanje vseh odličnih sladic – mimo sicilijanskega Gelata pač ne boste mogli:)

7. Vodni športi

Če ste ljubitelji kajtanja in wind surfinga, je laguna Lo Stagione med Marsalo in Trapanijem pravi kraj. Konstantni termični veter, velika laguna s plitko vodo ter urejen lokal s senčniki in odlično hrano za vaše mulčke.

IMG_6259
Laguna Lo Stagione je odlična za vse nivoje znanja kajtanja in srfanja, Sicilija
IMG_6573
Kjer našemu mulcu ni bilo niti minuto dolgčas:)

 

8. Vreme in užitki kopanja

Vpliv bližine severne Afrike, preko Sredozemskega morja, daje otoku milo in toplo podnebje in seveda bujno vegetacijo. Najlepše je Sicilijo obiskati okoli prvomajskih praznikov. Če je pomlad radodarna z vodo, je Sicilija upravičeno znana kot vrt Mediterana. Bujno rastje akantovja, neskončni pokriti vrtovi agrumov ob obali, datlji in nepregledni nasadi slavnih kaktusov fig.

Če boste za potovanje izbrali prvomajske počitnice, pretirano debelih kosov oblačil ne potrebujete, vendar pa v tem času tudi močno piha. Poleti na Siciliji lahko pričakujete tipično sredozemsko podnebje z visokimi temperaturami, jeseni pa je Sicilija tudi zelo prijetna za raziskovanje, a bo zaradi visokih poletnih temperatur vegetacij manj bogata kot pomladi.

Po drugi strani pa so spomladi temperature morja še prehladne za naše mulce (razen najbolj pogumnih), medtem, ko bosta poletje in jesen odlična za osvežitev.

Pomembno za starše:
 • Varnost Sicilija je varna dežela, kljub temu, da o njej krožijo legende o mafiji:) Kriminala je malo, vendar pa moramo biti v gneči tržnic, glavnih trgov in v turističnih krajih pozorni na žeparje, predvsem pa, da je vaš otrok vedno v vaši bližini in na očeh.
 • Zdravje – razen komarjev, večjih nevarnosti ni. So pa bolnice v vseh mečjih mestih. Pred potovanjem si uredite dodatno zdravstveno zavarovanje ali si priskrbite Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja. Na pot vzemite tudi vašo Potovalno lekarno, da bo pot res brezskrbna.
 • Otroška oprema – v večini namestitev vam bodo (proti minimalnemu doplačilu) priskrbeli otroško posteljico. Če je vaš otrok star že okoli 4 leta, vam priporočamo, da na pot vzamete napihljiv avtosedež, saj rent-a-car hiše lepo zaračunajo dnevni dodatek za izposojenega. Večina ulic v mestu je tlakovanih in vozičkom prijaznih. Za manjše otroke pa priporočamo tudi nosilko ali nahrbtnik, za obiske srednjeveških mest, vulkana ali v primeru pohodnih izletov. Več kaj priporočamo s sabo na poti, pa si preberite v članku Naši najljubši potovalni izdelki brez katerih ne gremo na pot.

 

 Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih doživele Kamzmulcem mamice z družino. Za več informacij o izletu nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.