10 aktivnosti, ki jih priporočamo, če se z otrokom odpravite na Madeiro

2

Preden smo se odpravili na Madeiro, smo precej ljudi, ki so tam že bili, vprašali kaj si moramo z mulci obvezno ogledati. Dobili smo tipičen, a odločen odgovor:  “Ful je lepo, najemite avto in pojdite malo naokrog. Aja, pa hrana je ful dobra”. Res hvala za tak popotniški nasvet, smo si mislili 🙂

In po našem 9 dnevnem raziskovanju Madeire z mulcem vam lahko povem, da je točno tako tudi bilo. Razen, da nismo videli in doživeli vsega, kar smo si zamislili, zato se tja zagotovo še vrnemo.

Destinacija: Madeira, Portugalska

Čas potovanja: april 2017

Dnevi na potovanju: 9 dni

Starost otroka: 4,5 leta

Primerno za: za vse starosti otrok. Zaradi razgibanega terena, priporočamo da za najmlajše, poleg vozička, s seboj vzamete tudi nosilko, saj boste tako lažje dosegli nekatere kotičke. Toplo priporočamo tudi za več- generacijske počitnice.

Raj za: ljubitelje aktivnega oddiha, lepih razgledov, čudovite narave, eksotičnega sadja, morskega življenja, večne pomladi, pohodnike, gorske kolesarje, … in še mnoge druge.

Časovna razlika: +1 h

Pot do letališča: z avtom iz Ljubljane do Benetk, kjer smo parkirali na parkirišču Marco Polo.

Let: iz Benetk do otoka Madeira s TAP Portugal s 50 minutnim prestopom v Lizboni. Nazaj smo izbrali 20 urni “postanek” v Lizboni, kjer smo prespali eno noč in si tako na kratko ogledali še glavno mesto, kamor se bomo prav tako z veseljem vrnili.

Namestitev: Madeira je relativno majhen otok, z urejenimi prometnimi povezavami, zato si večina ljudi izbere za bivanje glavno mesto Funchal in okolico. Ker smo želeli bivati v apartmaju z bazenom, smo ugoden in urejen apartmajski kompleks našli v predelu Săo Martinho v neposredni bližini Madeira Foruma. Apartmajski kompleks je imel parkirišče (pomembno za očeta), skupni bazen (pomembno za mulca) in pogled na morje (pomembno za mamo). Našli smo ga prek portala Airbnb in bili izredno zadovoljni, saj nam je nudil odlično izhodišče za dnevne izlete.

Pogled iz našega apartmaja na skupni bazen in morje (Madeira)
Pogled iz našega apartmaja na skupni bazen in morje (Madeira z otroki)

Dostop do plaž na vsej Madeiri vas bo verjetno malce razočaral, saj se večina nastanitev nahaja na visokih pečinah in vas zato do plaže loči kar nekaj stopnic ali celo zavitih cest. Od tu tudi želja po bazenu 🙂 Nekateri se odločijo za bivanje bližje centru mesta, kar ima zagotovo svoj čar. Kjerkoli že boste, pa pred rezervacijo preverite kako je s parkiriščem in kako visoko na hrib se boste morali povzpeti, če se do obale odpravite peš.

Večino namestitev se nahaja na klifih, zato je dostop do morja otožen (San Marthino - Funschal, Madeira).
Večina namestitev se nahaja na pečinah, zato je dostop do morja otežen (Săo Martinho –
Funchal, Madeira).

 

Pot z letališča do lokacije: Pot traja cca 20 minut. Mi smo najeli avto za cel dopust, drugače je možen prevoz s taksijem. Od letališča do mesta boste odšteli približno 20€.

Budget:

 • prevoz z avtom: gorivo LJ – Benetke (v vsako smer cca 250 km)
 • najem parkirišča Marco Polo v Benetkah za 10 dni: 45 €
 • letalske vozovnice (TAP Portugal): 210 €/ osebo
 • namestitev v apartmaju Airbnb: 60 €/ noč s čiščenjem
 • najem avtomobila za 9 dni (Avis): 200€ s polnim zavarovanjem
 • hrana je tako v trgovini kot v gostinskih lokalih, v primerjavi s Slovenijo, 10-20% cenejša.

Vreme: Podobno kot Kanarski otoki ima tudi Madeira čez celo leto ugodno “pomladno” klimo, zato je obisk primeren čez vse leto. Tudi na Madeiri priporočamo čebulno oblačenje. Edino razočaranje bo, tudi ob višjih temperaturah zraka, temperature vode, ki ima večji del leta okrog 18 stopinj. Kopanje v morju je zato užitek le za bolj pogumne.

Kontrast rapenjenih valov, črne plaže in okoliških travnikov (plaža Pahrinia, Madeira)
Kopanje v morju je rezervirano za najbolj pogumne (plaža Pahrinia, Madeira)

Mi smo z vremenom imeli smolo, saj smo doživeli kar nekaj dežja, ki ga pred tem ni bilo kar dva meseca. Zaradi različnih mikroklimatskih območji na otoku, pa to ni bila ovira za raziskovanje, saj se je vreme izrazito spremenilo že na razdalji 20 kilometrov. Preden smo se odpravili na potep, smo preverili spletne kamere po otoku (najdete jih tukaj) in se odpravili za soncem ali pa vsaj stran od dežja 🙂

10 aktivnosti, ki jih priporočamo, če se z otrokom odpravite na Madeiro

 

1. Madeira je raj za pohodnike – primerno tudi za najmlajše

 

Madeira velja za raj za pohodnike različnih zmožnosti. Večina razglednih točk po otoku je tako ali tako dostopna z avtom, za tiste, ki želijo več pa je otok prepreden z kar 2.200 km levad. Levade so umetno zgrajeni kanali, ki služijo za zbiranje vode in namakanje kmetijskih površin, danes pa so popularne predvsem med pohodniki, saj so razpeljane po celem otoku in poleg prvotnega namena služijo tudi kot dobro označene pohodniške poti, ki ponujajo prečudovite razglede. Poti ob levadah so zaradi vode lahko blatne in spolzke, zato poskrbite za primerno obutev. Mi smo imeli superge, kar je bilo za naš podvig čisto dovolj. Za resnejši pohod pa so obvezni pohodni čevlji. Pohodniške poti si lahko prilagajate glede na lastne zmožnosti in želje. Mi za mulce priporočamo tiste, ki smo jih (vsaj delno) prehodili sami, vendar verjamemo, da boste našli še mnogo drugih, ki so prav tako atraktivne:

 • Pohod po levadah od Rabcala do slapa Risco 

Slap Risco se nahaja na planoti Paul de Serra, ki zaradi svoje vegetacije, kot nekakšna “spužva” napaja večino vodotokov na otoku. Mi smo se čez njo peljali dvakrat in obakrat vozili v gosti megli, zato boste, tako kot mi, morali verjeti na besedo drugim, ki pravijo da je že sama vožnja po planoti magična izkušnja.

Koča pri Rabcalu je izhodišče za dva pravljična pohoda po levadah (Madeira)
Koča pri Rabcalu je izhodišče za dva pravljična pohoda po levadah (Madeira z otroki)

Parkirišče pred Rabcalom se nahaja ob glavni cesti, dobra dva kilometra pred kočo pri Rabcalu, ki je izhodišče pohodov. Od parkirišča do koče se lahko odpravite peš ali pa s kombijem, ki vozi malo bolj razvajene pohodnike na tej relaciji. Tudi mi smo se odločili za “komot” varianto 😉 Vožnja v eno smer stane 2,5€ za odraslo osebo. Pri koči, ki je bila ob našem obisku zaprta, je izhodišče za dva atraktivna pohoda: do slapa Risco (1 ura tja in nazaj) ali pot 25 izvirov (2 uri tja in nazaj). Ker nam vreme ni bilo naklonjeno smo izbrali krajši sprehod in se odpravili do slapa Risco. Oba pohoda je mogoče tudi združiti. Kljub megli in vlažnemu ozračju je bil pohod po čarobnem gozdu eden najlepših izletov na otoku. Kaj bi šele bilo, če bi sijalo sonce?!

Pot po levadah do slapa Risco
Pot po levadi do slapa Risco (Madeira z otroki)
Slap Risco, Madeira
Slap Risco (Madeira z otroki)
 • Rt Sv. Lovrenca – Ponta de São Lourenço

Najvzhodnejša točka otoka – Rt sv. Lovrenca ponuja čudovite razglede in odlično urejene sprehajalne poti. Celotna pot traja približno 4 ure, z otroki verjetno še kakšno uro več, zato je mi nismo prehodili v celoti. Smo pa prepešačili izhodiščne točke in se tako naužili razgleda na mogočne klife in razpenjen ocean. Ko bodo mulci večji in vzburljivejši, bo Rt Sv. Lovrenca prvi, ki bo na seznamu za družinski pohod.

Razgledna točka na Rt sv. Lovrenca, Madeira
Razgledna točka na Rt Sv. Lovrenca, Madeira (pogled na severno stran)
Najvzhodnejša točka Madeire - Rt sv. Lovrenca
Najvzhodnejša točka Madeire – Rt Sv. Lovrenca (pogled na južno stran)
Začetek poti po rtu sv. Lovrenca
Začetek poti po rtu Sv. Lovrenca (Madeira z otroki)
 • Ponta Pargo, najzahodnejša točka otoka

Avto smo parkirali pri restavraciji in si ogledali razgled na jug otoka, nato pa se peš odpravili dober kilometer do svetilnika, ki velja za najzahodnejšo točko Madeire. Živo zeleni pašniki in neskončna modrina oceana so dober razlog za kratek postanek. Če nimate časa za krajši sprehod, se do svetilnika lahko pripeljete z avtom.

Razgled na mogočne klife - Ponta do Pargo, Madeira
Razgled na mogočne klife – Ponta do Pargo (Madeira z otroki)
Živo zeleni pašniki in svetilnik na Ponta do Pargo, Madeira
Živo zeleni pašniki in svetilnik na Ponta do Pargo (Madeira z otroki)
Razgled iz najbolj zahodne točke na Madeiri
Razgled iz najbolj zahodne točke na Madeiri
 • Pico do Arieiro – 3. najvišji vrh na Madeiri

Na tretji najvišji vrh otoka, Pico do Arieiro, se lahko pripeljete z avtom in od tam nadaljujete peš do najvišjega vrha (Pico Ruivo). Pot tja in nazaj naj bi trajala okrog 4 ure in velja za bolj zahtevno na otoku. Tudi tega podviga z našim mulcem nismo izkusili, smo se pa sprehodili po dobro označeni planinski poti v smeri najvišjega vrha in si tako ogledali vulkanski gorski svet Madeire.

Izhodišče za obisk najvišjega vrha na Madeiri
Pico do Arieiro – izhodišče za obisk najvišjega vrha na Madeiri

Zaradi dostopa z avtom lahko na Pico do Arieiro pričakujete precejšnjo gnečo, zato predlagamo, da se tja odpravite čimbolj zgodaj. Tako se boste izognili gneči in oblakom, ki se praviloma popoldne zapodijo na vrh in zakrijejo čudovit razgled. Na vrhu je urejena restavracija in kavarna ter trgovina s spominki.

Popoldne se nad vrhom radi podijo oblaki (Pico do Ariero, Madeira)
Popoldne se nad ali pod vrhom radi podijo oblaki (Pico do Arieiro, Madeira)
Urejena pot tik pod vrhom Pico do Ariero, v ozadju restavracija in kavarna
Urejena pot tik pod vrhom Pico do Arieiro, v ozadju restavracija in kavarna (Madeira z otroki)

Ideja za naslednjič: zaradi pomanjkanja časa smo izpustili pohod do Vereda dos Balcões in Levada do Alecrim. Več idej za pohode po Madeiri boste našli tukaj.

2. Kopanje v morju ali (naravnem) bazenu

 

Madeira velja za otok večne pomladi in ker leži sredi Atlantika je kopanje v morju in bazenih rezervirano za najpogumnejše oz. za daljša obdobja sonca. Priporočamo, da otrokom s sabo vzamete neopren (mi imamo za take primere kratkega iz Decathlona), v katerem se bodo lahko brezskrbno igrali na plaži. V času našega obiska kopanje v zunanjih bazenih za manjše otroke sigurno ne bi prišlo v poštev, saj so bila daljša sončna obdobja redka in se zato voda ni dovolj ogrela, kljub temu da je bilo ozračje toplo (cca 25 stopinj). Tudi morje redko preseže 18 stopinj.

 • Piscinas naturais do Porto Moniz

Po celotnem otoku boste našli zanimive črne vulkanske skale, ki so umetno zagrajene in tako tvorijo bazene, ki se napajajo z morsko vodo. Tak je tudi bazen v Portu Monizu, kjer voda doseže kakšno stopinjo več kot morje. Pozabite torej na občutek tropov, bodo pa mulci zagotovo navdušeni nad skakanjem v vodo in kontrastno barvo belega umetnega dna in črnih skal.

Naravni bazen v Porto Moniz, Madeira
Naravni bazen v Porto Moniz (Madeira z otroki)

Za obisk naravnih bazenov boste navadno plačali zmerno vstopnino. Cena za tega v Porto Monizu je za odrasle 1,5€, otroci mlajši od 3 let imajo brezplačen vstop. Ob našem obisku je imela voda 18 stopinj, ampak našega mulca to ni preveč oviralo pri skakanju v vodo. Bazen je odprt vsak dan v tednu od 10:00 do 17:30.

Kontrast med črnimi vulkanskimi skalmi in belim dnom da umetnim kopališčem na Madeiri poseben čar
Kontrast med črnimi vulkanskimi skalami in belim dnom da kopališčem na Madeiri poseben čar

 

 • Naravna peščena plaža Prainha

Edina naravna peščena plaža na otoku se nahaja tik pred Rtom Sv. Lovrenca in je zato primerna za počitek po pohodu do rta. Črna plaža obdana z zelenimi travniki, ponuja izjemno kuliso, vendar pa je dostop do nje precej zahteven, še posebej z mlajšimi mulci. Morje ima, kot drugod po otoku, le dobrih 18 stopinj, tako da je primerno za hitro osvežitev ali igro na plaži.

20170426_124807_a
Naravna peščena plaža Prainha (Madeira z otroki)

 

Od parkirišča na vrhu pečine do plaže vodi potka, ki ni primerna za vozičke. Če se boste odpravili dol do plaže (cca 10 minut hoje), pa imejte v mislih tudi pot nazaj. Poleg plaže je manjši bar, kjer si lahko sposodite tudi ležalnike.

Pogled na plažo Pharinia iz parkirišča (Madeira)
Pogled na plažo Prainha iz parkirišča (Madeira z otroki)

Večina dostopnih plaž na otoku je nasuta z umetnim prodom ali peskom in zavarovanih z valobranom.

Večina plaž na otoku je umetnih in zagrajenih z valobranom (Ponta do Sol, Madeira)
Večina plaž na otoku je umetnih in zagrajenih z valobranom (Ponta do Sol, Madeira)
 • Kopanje v  bazenih

Tretja možnost je kopanje v bazenih. Večina apartmajskih kompleksov in hotelov ima lastne bazene, ki so ob sončnem vremenu primerni za osvežitev skozi celo leto, razen pozimi. Imejte v mislih le, da zna biti vreme nestabilno, zato se pogoji spreminjajo iz minute v minuto. V času našega obiska kopanje v zunanjih bazenih za manjše otroke zagotovo ne bi bilo primerno, saj so bila daljša sončna obdobja zelo redka in se zato voda ni dovolj ogrela, kljub temu da je bilo ozračje toplo (cca 25 stopinj).

3. Opazovanje kitov in delfinov

 

Madeira leži sredi oceana zato je znana po raznolikem in živahnem morskem svetu. Otok je že stoletja povezan s kiti, pa ne vedno v pozitivnem smislu (glej spodaj muzej kitov – Museu da baleia). Od leta 1981 je kitolovstvo na otoku prepovedano, so pa v porastu agencije, ki ponujajo (odgovoren) ogled teh veličastnih živali.  Na ogled teh morskih sesalcev smo se na priporočilo domačinov odpravili iz mesteca Chaleta, ki se nahaja na jugu otoka. Po priporočilu smo izbrali ponudnika H2O Madeira, so pa v mestecu tudi druge agencije. Veliko jih na oglede teh divjih živali odrine tudi iz Funchala.

Na ogled smo se odpravili z gumenjakom (H2O Madeira)
Na ogled smo se odpravili z gumenjakom (H2O Madeira)

Večina organizatorjev deluje po enakem principu. Nekje na hribu imajo oglednika, ki z daljnogledom opreza za dogajanjem na morju. Pri opazovanju si pomaga tudi z opazovanjem ptičev in drugih znakov ter tako oceni, kje sebi se lahko nahajale morske živali. Informacije nato po radijski zvezi sporoči posadki na čolnu in jo usmeri v pravo smer. Največkrat vam agencije zagotavljajo, da boste videli vsaj enega morskega sesalca, kar v praksi pomeni, da boste videli vsaj delfine.

Družba delfinov, ki se igrajo poleg čolna (H2O Madeira)
Družba delfinov, ki se igrajo poleg čolna (H2O Madeira)

Mi smo se na ogled odpravili z gumenjakom, ki sprejme 12 ljudi in vodiča. Če bi se približali večji skupini delfinov, ki bi se dalj časa zadrževala v okolici čolna in bi bili razpoloženi za druženje z nami, bi bilo možno z njimi tudi zaplavati. Na žalost se nam to ni zgodilo. Smo pa bili v stalni pripravljenosti 🙂 Kljub temu, da te večkrat opozorijo, da je verjetnost videti kita veliko manjša od delfinov, smo bili malce razočarani. Celotna izkušnja ogleda pa je bila vseeno pozitivna. Če ne drugega smo izvedeli marsikaj novega o kitih in delfinih in videli Madeiro še iz drugega zornega kota, ki je prav tako veličasten.

Za starše: čoln je varen, primeren tudi za manjše otroke, v kolikor se ne bojijo hitrosti in zibanja čolna. Primerno je od dveh let naprej. S sabo vzemite vodo in kak piškot, pokrivalo in vetrovko. Ogled traja 2 – 3 ure.

Razgled s čolna na kifasto obalo (H20 Madeira)
Razgled s čolna na kifasto obalo (H20 Madeira)
4. Z mulci na čudovite razgledna točke Madeire

 

 • Cabo Girão

Le nekaj kilometrov iz Funchala se nahaja Cabo Girão, eden najvišjih obmorskih klifov na svetu, ki visok kar 580 m in se spusti naravnost v morje. Za še bolj atraktiven razgled so poskrbeli s stekleno platformo, ki ponuja še posebno izkušnjo (ali vrtoglavico).

Steklena platforma na Cabu Girau v megli )Madeira)
Steklena platforma na Cabu Girău – čakamo da se razkadi megla (Madeira z otroki)
Pogled navzdol v lepem vremenu Cabo Girao)
Pogled navzdol v lepem vremenu, Cabo Girăo (Madeira z otroki)
 • Curral das Freiras – nunska dolina

Še ena točka dostopna za vsakogar so Nunske doline. Nas je še najbolj prepričala atraktivna vožnja čez dišeči evkaliptusov gozd. Mulc je na poti zaspal v avtu, zato sva z možem v kavarni hotela Eira do Serrado pojedla kostanjevo torto (eno izmed tipičnih sladic Madeire) in se izmenično sprehodila do razgledne točke Eira do Serrado, kjer se razprostira čudovit razgled na Curral das Freiras .

Ideja za naslednjič: peš po strmi poti do mesteca in nazaj do razgledne točke s taksijem.

Razgled na nunsko dolin iz Eira do Serrado, Madeira
Razgled na nunsko dolino iz Eira do Serrado, Madeira

 

5. Z otrokom po Funchalu

 

Glavno mesto Madeire ima kljub temu, da je pristaniško mesto, poseben šarm, zato bo verjetno vsak družinski član našel nekaj zase. Ogledu mesta se poskusite izogniti v dneh, ko se običajno v jutranjih urah, s križark, ki se pogosto ustavljajo na Madeiri, naenkrat zapodi 1.000 in več turistov. Nas so najbolj navdušile naslednje zanimivosti:

 • Obisk tržnice

V Funchalu ne izpustite ogleda tržnice, saj vas bo zagotovo navdušilo njihovo sadje. Mi še vedno ne moremo pozabiti tisoč in ene pasijonke, ki raste na otoku in različnih križancev, od katerih nas je najbolj fasciniral banana-ananasa. Banana-ananas je križanec zelene barve, ki ima obliko banane, vendar podobne luske kot ananas. Okus pa po, ne boste verjeli, banani in ananasu skupaj 🙂

Mulc okuša različne pasijonke na tržnici v Funchalu, Madeira
Mulc okuša različne pasijonke na tržnici v Funchalu (Madeira z otroki)
Zeleno sadje na sliki je križanec med banano in ananasom (Funchal, Madeira)
Zeleno sadje na sliki je križanec med banano in ananasom, Funchal (Madeira z otroki)
 • Raziskovanje starega dela mesta

Vzemite si čas in vsaj en obrok pojejte v starem delu mesta. Glavne uličice so povečini zaprte za promet, tako da bodo mulci lahko skakali naokrog, med tem, ko boste preizkušali lokalne kulinarične mojstrovine.

Stari del mesta je posejan z restavracijami in tipično Portugalsko glasbo - fado (Funchal, Madeira)
Stari del mesta je posejan z restavracijami in tipično Portugalsko glasbo – fado (Funchal, Madeira)
Staro jedro Funchala zaznamujejo tudi cvetoča drevesa (Madeira)
Staro jedro Funchala in obmorsko promenado zaznamujejo tudi cvetoča drevesa (Madeira z otroki)
 • Obmorska promenada in skatepark

Sprehod ob morski promenadi lahko začnete v starem delu mesta pri gondoli in zaključite na sladoledu pri hotelu CR7 (glej točko 6). Ker je naš mulc navdušen nad skirojem in skate parki smo tokrat poiskali nekaj dodatnega prostora v prtljagi in s sabo vzeli čelado in skiro ter možev skate. Zato smo kar precej časa preživeli na odlično urejenem skateparku v Funchalu. V mestu je tudi nekaj otroških igrišč. Največji je v parku nad marino.

Norenje v skateparku v Funchalu, Madeira
Norenje v skateparku v Funchalu (Madeira z otroki)
V Funchalu se skoraj dnevno ustavljajo ogromne križarke (Madeira)
V Funchalu se skoraj dnevno ustavljajo ogromne križarke (Madeira z otroki)

Ideje za naslednjič: vožnjo z gondolo do Monta (ena vozi iz Funchala, druga iz botaničnega vrta) in ogled botaničnega vrta smo “šparali” za jasnejše vreme, ki pa smo ga nato izkoristili za ogled drugih znamenitosti. Ideja je bila, da bi se z avtom odpeljali na ogled Botaničnega vrta, od tam pa z gondolo do Monta (najznamenitejši vrh z znano cerkvijo nad Funchalom).

Na Monte se lahko odpravite z gondolo, ki se nahaja tik ob starem delu mesta Funchal, Madeira
Na Monte se lahko odpravite z gondolo, ki se nahaja tik ob starem delu mesta Funchal (Madeira z otroki)

 

6. Za ljubitelje nogometa: na Madeiri je rojen Cristiano Ronaldo 

 

Naša družina ni ravno velik nogometni navdušenec, zato si ne upamo priporočiti nič v zvezi z velikim CR7. Smo se pa sprehodili do njegovega znamenitega hotela v marini v Funchalu, kjer imajo med drugim odlično slaščičarno z najboljšim sladoledom na Madeiri. V sklopu hotela se nahaja njegova trgovina in muzej CR7. Seveda pa smo se tudi slikali z njegovim kipom tako v Funchalu, kot na letališču. Naj omenim tudi, da smo skupaj z ostalimi potniki ploskali od navdušenja, ko je pilot omenil, da pristajamo na letališču Cristiana Ronalda. Ronalda na Madeiri še posebej obožujejo, saj v svoj rojstni otok veliko vlaga. Če ste njegov oboževalec, je obisk Madeire obvezen.

Kip Cristiana Ronalda v Funchalu, Madeira
Kip Cristiana Ronalda v Funchalu (Madeira z otroki)
Hotel, muzej in trgovina CR7 (Funchal, Madeira)
Hotel, muzej in trgovina CR7, Funchal (Madeira z otroki)

 

7. Ostale znamenitosti, primerne za postanek z otroki

 

 • Ribeiro Frio

V vasi Ribeiro Frio, v notranjosti otoka se nahaja ribogojnica in restavracija, kjer vam postrežejo odlično postrv. Priporočamo, da postanek načrtujete v času kosila. Kraj pa je tudi izhodišče za pohod po levadah. Najbolj znan je cca. 30 minutni pohod do Vereda dos Balcões, ki smo ga uvrstili na vrh seznam za naslednji obisk.

Sprehod po vasi Ribeiro Frio, Madeira
Sprehod po vasi Ribeiro Frio (Madeira z otroki)
Ribogojnica je obdana s čudovitim tipičnim rastjem otoka Madeire.
Ribogojnica v vasi Ribeiro Frio je obdana s čudovitim tipičnim rastjem otoka Madeire

Eden najbolj znanih motivov z razglednic so zagotovo tradicionalne hiške, ki se nahajajo v kraju Santana. Naše mnenje je, da so proti ostalim zanimivostim skrajno dolgočasne 🙂 Ogled priporočamo v primeru “če boste ravno na tistem koncu”.

Dolgočasne znamenitosti zahtevajo malo več akcije - Santana, tradicionalne hiške na Madeiri
Dolgočasne znamenitosti zahtevajo malo več akcije – Santana, tradicionalne hiške na Madeiri
8. Ideje za deževen dan na Madeiri

 

Muzej kitov je razdeljen na dva oddelka. Najprej vas bodo usmerili v predel, kjer je podrobno razložena in prikazana kruta zgodovina kitolovstva, ki je na otoku potekalo vse do leta 1981. Če ste občutljivi na kri in posnetke mučenja živali, potem vam ogled prvega dela odsvetujem! Midva z mojim skoraj petletnikom na ta del nisva bil pripravljena, zato sva prostor zapustila šokirana in s kopico vprašanj.

V muzeju kitov je predstavljena tudi kruta zgodovina kitolovstva na otoku (Madeira)
V muzeju kitov je predstavljena tudi kruta zgodovina kitolovstva na otoku (Madeira z otroki)

V drugem delu pa je prikazano življenje kitov in življenja v oceanu. Ta del poteka interaktivno, v 3D tehniki in bo še posebej zanimiv za malce večje otroke.

Interaktivna razstava morskih živali v muzejev kitov, Madeira
Interaktivna razstava morskih živali v muzejev kitov (Madeira z otroki)
 • Igrišče in skatepark pod letališčem

Ste vedeli, da pristajalna steza na letališču Cristiana Ronalda velja za eno najnevarnejših za pristanek? To pa zato, ker je zgrajena na ogromnem viaduktu, ki se razprostira nad morje. Manj znano za turiste je, da se pod pristajalno stezo nahaja športni park, v katerem boste poleg tenis igrišč, tekaške steze in ostalih športnih objektov našli tudi otroško igrišče in skate park. Obisk je bil kot naročen v deževnih dneh, saj se oboje skriva “pod streho”. Za vstop z avtom plačate 0,5€ za parkiranje. Moški del družine je bil nad obiskom navdušen, jaz pa malo manj, ker se mi je zelo, da je pod viaduktom stalen prepih.

Pod letališčem se nahajajo športni objekti (Madeira)
Pod letališčem se nahajajo športni objekti (Madeira z otroki)
Igrala pod "streho" pristajalne steze na Madeiri
Igrala pod “streho” pristajalne steze na Madeiri
 9. Hrana na Madeiri

 

Če imate še tako izbirčne mulce, bodo zagotovo našli kaj zase. Otok je namreč prava zakladnica lokalno pridelane hrane in zato lahko na verige s hitro prehrano kar pozabite. Ravno zaradi ponudbe svežega sadja, zelenjave in rib smo si za bivanje izbrali apartma, da smo si zajtrke in večerje lahko pripravljali sami.

Tržnica v Funchalu je raj za ljubitelje svežega sadja (Madeira)
Tržnica v Funchalu je raj za ljubitelje svežega sadja (Madeira z otroki)

Ker pa smo veliko časa preživeli na izletih, smo večkrat jedli tudi po restavracijah. Tem je skupno predvsem to, da strežejo OGROMNE porcije. Za dobrih 10-15€ dobite meso s prilogo in ogromno solato, kar je naši tričlanski družini navadno zadostovalo za en normalen obrok. Zato smo si ponavadi naročili katero od tipičnih predjedi (našemu mulcu je bila najbolj všeč paradižnikova juha z jajcem) in eno glavno jed za vse. Samo tako je ostal prostor tudi za odlične sladice 🙂

Tipična morska predjed - školjke s česnom (Madeira)
Tipična morska predjed – školjke s česnom (Madeira z otroki)
Nasitna paradižnikova juha z jajcem (Madeira)
Nasitna paradižnikova juha z jajcem (Madeira z otroki)
Postrv iz Ribero Frio, Madeira
Postrv iz Ribero Frio (Madeira z otroki)
Ponudba sladic je bogata (Madeira)
Ponudba sladic je bogata (Madeira z otroki)

 

10. Za malo večje mulce: gorsko kolesarjenje na Madeiri

 

Eden od razlogov za naš družinski za obisk Madeire, je bilo tudi gorsko kolesarjenje. Mož si je vzel par dni za vodene ture po otoku z agencijo Freeride Madeira, medtem ko sva midva z mulcem raziskovala otok po svoje. Ta šport velja za enega najhitreje razvijajočih na otoku in le nekaj tednov po našem obisku so na njem prvič organizirali tudi enduro tekmo za svetovni pokal. Nad kolesarskimi pogoji na Madeiri redko kdo ostane ravnodušen, zato vsem ljubiteljem tega športa priporočam prispevek prijatelja Blaža, Madeira je zlata.

Nori razgledi med turo gorskega kolesarjenja po Madeiri
Nori razgledi med turo gorskega kolesarjenja po Madeiri

Preverite aktualne akcije za varen in brezskrben dopust na Madeiri na portalu Z LETALOM NA POTI. 

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij o potovanju mi lahko pišete v komentar ali na info@kamzmulcem.si.