Družinsko raziskovanje Madeire

2

Preden smo se odpravili na Madeiro, smo precej ljudi, ki so tam že bili, vprašali kaj si moramo z mulci obvezno ogledati. Dobili smo tipičen, a odločen odgovor:  “Ful je lepo, najemite avto in pojdite malo naokrog. Aja, pa hrana je ful dobra”. Res hvala za tak popotniški nasvet, smo si mislili 🙂

In po našem 9 dnevnem raziskovanju Madeire z mulcem vam lahko povem, da je točno tako tudi bilo. Razen, da nismo videli in doživeli vsega, kar smo si zamislili, zato se tja zagotovo še vrnemo.

Ob drugem obisku pa smo izkoristili čas do popolnosti in vsako dopoldne raziskovali lep in še vedno precej divji otok, ob popoldnevih pa navdušeno skakali v valove in gradili skulpture na peščenih plažah.

Destinacija: Madeira, Portugalska

Čas potovanja: oktober-november 2023, april 2017

Dnevi na potovanju: 9 dni

Starost otroka: nazadnje 11 in 5 let, prvič 4,5 leta

Primerno za: za vse starosti otrok. Zaradi razgibanega terena, priporočamo da za najmlajše, poleg vozička, s seboj vzamete tudi nosilko, saj boste tako lažje dosegli nekatere kotičke. Toplo priporočamo tudi za več- generacijske počitnice.

Raj za: ljubitelje aktivnega oddiha, lepih razgledov, čudovite narave, eksotičnega sadja, morskega življenja, večne pomladi, pohodnike, gorske kolesarje, … in še mnoge druge.

Madeira je raj za pohodnike

Časovna razlika: +1 h

Pot do letališča: z avtom iz Ljubljane do Benetk, kjer smo parkirali na parkirišču Marco Polo.

Let:

Prvič: iz Benetk do otoka Madeira s TAP Portugal s 50 minutnim prestopom v Lizboni. Nazaj smo izbrali 20 urni “postanek” v Lizboni, kjer smo prespali eno noč in si tako na kratko ogledali še glavno mesto, kamor se bomo prav tako z veseljem vrnili.

Drugič: iz Benetk do Madeire s TAP z 2 urnim prestopom v eno smer in 1 urnim prestopom nazaj. Super dobra povezava!

Namestitev: Madeira je relativno majhen otok, z urejenimi prometnimi povezavami, zato si večina ljudi izbere za bivanje glavno mesto Funchal in okolico. Če želite imeti vse pri roki, je Funchal zelo dobra izbira.

Booking.com

Ob drugem obisku smo bivali na severni strani otoka, v krajo Sao Vicente. Absolutno priporočamo!!! Mirna vasica, v naravi, stran od gneče, ki prihaja iz križark, a še vedno vse na dosegu roke. Idealna tudi v smislu, da omogoča raziskovanje otoka.

Divjina severnega dela otoka, ki (menda) spominja na Havaje

Namestitev prvič: Ker smo želeli bivati v apartmaju z bazenom, smo ugoden in urejen apartmajski kompleks našli v predelu Săo Martinho v neposredni bližini Madeira Foruma. Apartmajski kompleks je imel parkirišče (pomembno za očeta), skupni bazen (pomembno za mulca) in pogled na morje (pomembno za mamo). Našli smo ga prek portala Airbnb in bili izredno zadovoljni, saj nam je nudil odlično izhodišče za dnevne izlete.

Pogled iz našega apartmaja na skupni bazen in morje (Madeira)
Pogled iz našega apartmaja na skupni bazen in morje (Madeira z otroki)

Namestitev drugič: Casa da Portada: V Sao Vicente smo izbrali hiško z bazenom. Že na slikah je izgledala super, realnost pa sploh. Gre za ogromno hišo, kjer smo bivali sami, krasen (a zelo osvežilen:)) bazen, čudovit botaničen vrt, ki obdaja hišo pa je omogočal prostor za igro otrok, večerno meditacijo, zajtrk v naravi in še kaj.

Z namestitvijo drugič ne bi mogli biti bolj zadovoljni
Hišo je obdajal botanični vrt s polno kotički

Budget:

 • prevoz z avtom: gorivo LJ – Benetke (v vsako smer cca 250 km)
 • najem parkirišča Marco Polo v Benetkah za 10 dni: 130 €
 • letalske vozovnice (TAP Portugal): 330 €/ osebo
 • namestitev v apartmaju Airbnb: 60 €/ noč s čiščenjem (prvič), hiša Casa da Portada 100EUR/noč s čiščenjem (drugič)
 • najem avtomobila za 9 dni (Avis): 200€ s polnim zavarovanjem (prvič), 300 EUR s polnim zavarovanjem (drugič)
 • hrana se je v zadnjih letih nekoliko podražila. Manjše trgovine so dražje od trgovinskih centrov, kjer se da nakup dobiti cca 10% ugodneje kot v Sloveniji. Restavracije imajo podobno ceno kot v Sloveniji, razen manjših, nekoliko v notranjosti, kjer se da jesti zelo ugodno!

Vreme: Podobno kot Kanarski otoki ima tudi Madeira čez celo leto ugodno “pomladno” klimo, zato je obisk primeren čez vse leto. Tudi na Madeiri priporočamo čebulno oblačenje. Kopanje v morju je večino leta užitek le za bolj pogumne, v času jeseni pa se zna precej ogreti. Menda bi naj imelo v času našega obiska kar 25 stopinj.

Sicer je Madeira več kot primerna za obisk, tudi če se ne kopate (oz. morda izberete nastanitev z ogrevanim bazenom), je pa res, da slednje ima dodano vrednost predvsem za otroke.

Vreme drugič je bilo krasno, a je zahtevalo hitre prilagoditve

V času prvega obiska smo imeli z vremenom smolo, saj smo doživeli kar nekaj dežja, ki ga pred tem ni bilo kar dva meseca. Zaradi različnih mikroklimatskih območji na otoku, pa to ni bila ovira za raziskovanje, saj se je vreme izrazito spremenilo že na razdalji 20 kilometrov. Preden smo se odpravili na potep, smo preverili spletne kamere po otoku (najdete jih tukaj) in se odpravili za soncem ali pa vsaj stran od dežja 🙂

V času drugega obiska je vremenska napoved za 10 dni bivanja napovedovala dež. Na koncu je deževalo pol dneva (in skoraj vsako noč). Vreme je bilo krasno, sončno, večino dni brez oblačka, a se je hkrati znalo hitro zamenjati. Slednje nas je naučilo, da smo vedno imeli s seboj (v prtljažniku avtomobila) od dežne opreme do kopalk in brisač, plane pa imeli prilagodljive.

10 aktivnosti, ki jih priporočamo, če se z otrokom odpravite na Madeiro:

1. Madeira je raj za pohodnike – primerno tudi za najmlajše

Madeira velja za raj za pohodnike različnih zmožnosti. Večina razglednih točk po otoku je tako ali tako dostopna z avtom, za tiste, ki želijo več pa je otok prepreden z kar 2.200 km levad. Levade so umetno zgrajeni kanali, ki služijo za zbiranje vode in namakanje kmetijskih površin, danes pa so popularne predvsem med pohodniki, saj so razpeljane po celem otoku in poleg prvotnega namena služijo tudi kot dobro označene pohodniške poti, ki ponujajo prečudovite razglede. Poti ob levadah so zaradi vode lahko blatne in spolzke, zato poskrbite za primerno obutev. Mi smo imeli nizke pohodne čevlje oz. superge, za lažje pohodne poti. Za daljše pohode in spolzek teren priporočamo vsaj pohodniške čevlje. Pohodniške poti si lahko prilagajate glede na lastne zmožnosti in želje. Mi za mulce priporočamo tiste, ki smo jih (vsaj delno) prehodili sami, vendar verjamemo, da boste našli še mnogo drugih, ki so prav tako atraktivne:

 • Pohod po rtu sv. Lovrenca – Ponta de São Lourenço

Rt sv. Lovrenca, ki se nahaja na skrajnem severo-vzhodnem delu Madeire, predstavlja eno najbolj priljubljenih poti, a z razlogom. Slabe 4km poti v eno smer po klifih, z razgledi na divjino pokrajine in bučanje morja. Pot ni naporna, je pa nekaj vzpenjanja in spuščanja, predvsem pa so razmere takšne, ki zahtevajo res dobro obutev in oblačila. Namreč na določenih predelih res precej piha, zato so anorak (in kapa/trak za otroke) ter pohodni čevlji nujni!

Rt sv. Lovrenca ob slabem vremenu

Pohod po rtu je bila ena najlepših izkušenj
Dobra oblačila – vetrovke in kape so nujna oprema

Pri nas je bila pot en dan zaradi nočnega dežja zaprta, zato smo poskušali srečo čez nekaj dni, ko nas je pričakalo polno parkirišče in lepa pot. Zaradi utrujenosti mlajšega in precejšnjega vetra nismo šli do konca, a je že bila polovička poti super in bi se z veseljem vrnili. Za celotno pot pa računajte kar kakšne 4 ure z vmesnimi ustavljanji.

Divjina rta

Ob sočnih, vročih dneh, imejte s seboj vsaj 2l vode na osebo (pa tudi sicer je voda in kak prigrizek, vsaj za otroke, kar nujen), pijačo in hrano pa lahko kupite tudi v restavraciji na koncu poti. Bodite tudi pripravljeni na gnečo.

Rt sv. Lovrenca se ponaša z divjo lepoto

 • Do najvišjega vrha Madeire – Pico Ruivo

Čeprav je najbolj znana pot na otoku od Pico Arieiro do Pico Ruivo (glej naslednjo točko), mi z mlajšimi otroki toplo priporočamo, da se povzpnete zgolj do Pico Ruivo in za izhodišče vzamete vasico Santana na severnem delu otoka. Pot do vrha je lepa, se, razen v zadnjem delu, ne vzpenja preveč, vrh pa lahko dosežete v slabi uri odrasle hoje oz. uri in pol z otroki. Naš 5 letnik je zmogel brez težav.

Celotna pot navzgor razvaja z lepimi razgledi
Nad potjo je bil navdušen tudi naš (na čase precej tipičen:)) najstnik

Na vrhu, in že po poti, se ponujajo krasni razgledi na vse strani, do morja, pa tudi na Pico Arieiro in gorsko verigo, kar je, ob lepem sončnem dnevu, res eden vrhuncev počitnic. Na vrhu si vzamite dovolj časa za malico in občudovanje razgledov pa tudi kakšen klepet s Slovenci, ki jih srečate na vrhu ali po poti (tudi to je skorajda zagotovljeno:)).

Sreča na vrhu, Pico Ruivo
Razgledi za bogove, Pico Ruivo

Priporočamo, da pohod začnete dovolj zgodaj, saj se parkirišče ob izhodišču precej napolni. Mi smo parkirali ob 9.00, pa je že bilo čisto polno. Na poti, tih pod vrhom, je postojanka, kjer lahko kupite prigrizke in pijačo, gostilnica pa je tudi ob parkirišču. Klju temu priporočamo, da s seboj vzamete dovolj vode in sendviče/sadje.

Na vrh vodi lepa, tlakovana potka. A naj vas ne zavede. Pohodni čevlji so zelo dobrodošli.
 • Pico do Arieiro – 3. najvišji vrh na Madeiri

Na tretji najvišji vrh otoka, Pico do Arieiro, se lahko pripeljete z avtom in od tam nadaljujete peš do najvišjega vrha (Pico Ruivo). Pot tja in nazaj naj bi trajala okrog 4 ure in velja za bolj zahtevno na otoku. Tudi tega podviga z našim mulcem nismo izkusili, smo se pa sprehodili po dobro označeni planinski poti v smeri najvišjega vrha in si tako ogledali vulkanski gorski svet Madeire.

Izhodišče za obisk najvišjega vrha na Madeiri
Pico do Arieiro – izhodišče za obisk najvišjega vrha na Madeiri

Zaradi dostopa z avtom lahko na Pico do Arieiro pričakujete precejšnjo gnečo, zato predlagamo, da se tja odpravite čimbolj zgodaj. Tako se boste izognili gneči in oblakom, ki se praviloma popoldne zapodijo na vrh in zakrijejo čudovit razgled. Na vrhu je urejena restavracija in kavarna ter trgovina s spominki.

Popoldne se nad vrhom radi podijo oblaki (Pico do Ariero, Madeira)
Popoldne se nad ali pod vrhom radi podijo oblaki (Pico do Arieiro, Madeira)
Urejena pot tik pod vrhom Pico do Ariero, v ozadju restavracija in kavarna
Urejena pot tik pod vrhom Pico do Arieiro, v ozadju restavracija in kavarna (Madeira z otroki)
 • Plantaža banan

Za enega lažjih in mlajšim otrokom zanimivejših pohodov toplo priporočamo obisk bananine plantaže na jugu otoka v kraju Madalena do Mar. Gre za krajšo, do 2km dolgo krožno pohodno pot, ki poteka sprva po promenadi ob morju, nato pa zavijete med ozke uličice na plantažo banan. Sprehajate se neposredno pod drevesi, nad vami pa visijo šopi še nezrelih banan. Otrokom bo zelo zanimivo videti bananin cvet, sama pot pa je tudi speljana kot labirint in zato zanimiva.

Pod bananovimi palmami

Sadežev ni dovoljeno trgati (v resnici tudi zreli še niso), je bila pa v času našega obiska ob poti manjša kožarica z bananami, ki jih lahko vzamete v zameno za nekaj denarja.

Bananin cvet
Pričetek poti- ozka uličica

V kolikor se nahajate že v kraju Madalena do Mar, priporočamo, da si vzamete tudi dovolj časa in zavijete na kakšen pomarančni sok ali kavo v enega izmed številnih lokalov ali se okopate v morju.

Lepa promenada ob morju, Madalena do Mar
Morje je zelo vabilo, Madalena do Mar
Pomarančni in pasijonkin sveže stisnjen sok po prehojeni poti
 • Lovorjev gozd – Fanal forest

Na severo zahodnem delu otoka se nahaja lepa krožna pot po lovorjevem gozdu – gre za enega zadnjih lovorjevih gozdov po svetu, ki se nahaja pod UNESCOvo zaščito. Ker se nahaja na planoti, kjer se ob popoldnevih pogosto “ujamejo” oblaki, so drevesa v meglicah.

Mističnost lovorjevega gozda

Mi smo izlet naredili zjutraj, po celi noči dežja, ko je bilo ob morju že sonce, vrhovi pa še vedno v meglicah. Sprva me je vreme motilo, a le do trenutka, ko izstopiš iz avta in zagledaš to mističnost celotne okolice. Gre za prostranstva travnikov in dreves vseh možnih oblik, meglica pa daje pridih skrivnostnosti. Res neverjetni prizori!

Lovorjev gozd
Meglice in v ozadju lovorjev gozd

Pot je krožna in tudi dovolj kratka, ni pa niti nujno, da jo prehodite, saj večina obiskovalcev kar hodi prosto med drevesi in uživa v prizorih. Ker gre za pašnike, se tam nahaja tudi govedo, zato svetujemo nekaj obzirnosti in previdnosti. Mi smo teličke na hitro pobožali, prav dolgo pa se nismo zadrževali v njihovi bližini :).

Na delu poti najdete pašne živali

Na vrhu je par klopi, kjer lahko pomalicate.

 • Pohod po levadah od Rabcala do slapa Risco 

Slap Risco se nahaja na planoti Paul de Serra, ki zaradi svoje vegetacije, kot nekakšna “spužva” napaja večino vodotokov na otoku. Mi smo se čez njo peljali dvakrat in obakrat vozili v gosti megli, zato boste, tako kot mi, morali verjeti na besedo drugim, ki pravijo da je že sama vožnja po planoti magična izkušnja.

Koča pri Rabcalu je izhodišče za dva pravljična pohoda po levadah (Madeira)
Koča pri Rabcalu je izhodišče za dva pravljična pohoda po levadah (Madeira z otroki)

Parkirišče pred Rabcalom se nahaja ob glavni cesti, dobra dva kilometra pred kočo pri Rabcalu, ki je izhodišče pohodov. Od parkirišča do koče se lahko odpravite peš ali pa s kombijem, ki vozi malo bolj razvajene pohodnike na tej relaciji. Tudi mi smo se odločili za “komot” varianto 😉 Vožnja v eno smer stane 2,5€ za odraslo osebo. Pri koči, ki je bila ob našem obisku zaprta, je izhodišče za dva atraktivna pohoda: do slapa Risco (1 ura tja in nazaj) ali pot 25 izvirov (2 uri tja in nazaj). Ker nam vreme ni bilo naklonjeno smo izbrali krajši sprehod in se odpravili do slapa Risco. Oba pohoda je mogoče tudi združiti. Kljub megli in vlažnemu ozračju je bil pohod po čarobnem gozdu eden najlepših izletov na otoku. Kaj bi šele bilo, če bi sijalo sonce?!

Pot po levadah do slapa Risco
Pot po levadi do slapa Risco (Madeira z otroki)
Slap Risco, Madeira
Slap Risco (Madeira z otroki)
 • Ponta Pargo, najzahodnejša točka otoka

Avto smo parkirali pri restavraciji in si ogledali razgled na jug otoka, nato pa se peš odpravili dober kilometer do svetilnika, ki velja za najzahodnejšo točko Madeire. Živo zeleni pašniki in neskončna modrina oceana so dober razlog za kratek postanek. Če nimate časa za krajši sprehod, se do svetilnika lahko pripeljete z avtom.

Razgled na mogočne klife - Ponta do Pargo, Madeira
Razgled na mogočne klife – Ponta do Pargo (Madeira z otroki)
Živo zeleni pašniki in svetilnik na Ponta do Pargo, Madeira
Živo zeleni pašniki in svetilnik na Ponta do Pargo (Madeira z otroki)
Razgled iz najbolj zahodne točke na Madeiri
Razgled iz najbolj zahodne točke na Madeiri

Ideja za naslednjič: zaradi pomanjkanja časa smo izpustili pohod do Vereda dos Balcões in Levada do Alecrim. Več idej za pohode po Madeiri boste našli tukaj.

2. Kopanje v morju ali (naravnem) bazenu

Madeira velja za otok večne pomladi in ker leži sredi Atlantika je kopanje v morju in (neogrevanih) bazenih rezervirano za najpogumnejše oz. za jesenski čas, ko se morje ogreje. Priporočamo, da otrokom s sabo vzamete neopren (mi imamo za take primere kratkega iz Decathlona), v katerem se bodo lahko brezskrbno igrali na plaži.

Kopanje v jeseni je prijetno. Ostale letne čase za pogumne.

V času drugega obiska smo se brez težav kopali v morju, ki je imelo menda 25 stopinj, a ker je imelo ozrčje kakšno stopinjo manj, je bil prihod iz morja kar svež:) Mlajši je imel neopren za pogoste obhode iz in v morje ter igro na plaži. Kljub temu je imel po kakšni uri on pol že vijolične ustnice :)).

 • Piscinas naturais do Porto Moniz

Po celotnem otoku boste našli zanimive črne vulkanske skale, ki so umetno zagrajene in tako tvorijo bazene, ki se napajajo z morsko vodo. Tak je tudi bazen v Portu Monizu, kjer voda doseže kakšno stopinjo več kot morje. Pozabite torej na občutek tropov, bodo pa mulci zagotovo navdušeni nad skakanjem v vodo in kontrastno barvo belega umetnega dna in črnih skal.

Naravni bazen v Porto Moniz, Madeira
Naravni bazen v Porto Moniz (Madeira z otroki)

Za obisk naravnih bazenov boste navadno plačali zmerno vstopnino. Ob našem prvem obisku je imela voda 18 stopinj, ampak našega mulca to ni preveč oviralo pri skakanju v vodo. Bazen je odprt vsak dan v tednu od 10:00 do 17:30.

Kontrast med črnimi vulkanskimi skalmi in belim dnom da umetnim kopališčem na Madeiri poseben čar
Kontrast med črnimi vulkanskimi skalami in belim dnom da kopališčem na Madeiri poseben čar

Ob drugem obisku so bili bazeni zaradi visoke gladine in valovanja morja zaprti, a se v neposreni bližini nahajajo še drugi, popolnoma naravni bazeni, ki so bili odprti in (presenetljivo!) dokaj prazni. Kopanje je bilo varno, saj so največji valovi le redko pljusknili čez skale, voda pa prijetno osvežilna (in primerna za kopanje!).

Naravni bazenčki v Porto Moniz, tik zraven plačljivih tudi brezplačni
Pobesnelo morje v Porto Moniz
 • Plaža Seixal

Na vseh plažah na severu otoka je morje preveč valovito za kopanje, zato so nujni valobrani. Plaža v Seixalu, ki je bila nam najbližje, ima pesek in valobran in je bila idealna za kopanje v morju, jezdenje valov (ki so bili vseeno zmerno visoki in super za adrenalinske mulce) ter za igro na pesku. Ker je obdana z visokimi klifi, ponuja tudi krasne razglede.

Plaža v Seixal

Četudi se otroci ne kopajo, je plaža zanimiva za takšne in drugačne gradnje:)

Dostop je možen po cesti, z nekaj parkirišči. V neposredni bližini pa je tudi luštna obmorska restavracija, kjer strežejo vse od rib do pic. Mi priporočamo gratinirane školjke in njihov domač ocvrt krompirček z zelišči.

Odlična restavracija na plaži Seixal
 • Naravna peščena plaža Prainha

Zelo primerna peščena plaža se nahaja tik pred Rtom Sv. Lovrenca in je zato primerna za počitek po pohodu do rta. Črna plaža obdana z zelenimi travniki, ponuja izjemno kuliso, vendar pa je dostop do nje precej zahteven, še posebej z mlajšimi mulci.

20170426_124807_a
Naravna peščena plaža Prainha (Madeira z otroki)

Od parkirišča na vrhu pečine do plaže vodi potka, ki ni primerna za vozičke. Če se boste odpravili dol do plaže (cca 10 minut hoje), pa imejte v mislih tudi pot nazaj. Poleg plaže je manjši bar, kjer si lahko sposodite tudi ležalnike.

Pogled na plažo Pharinia iz parkirišča (Madeira)
Pogled na plažo Prainha iz parkirišča (Madeira z otroki)

Večina dostopnih plaž na otoku je nasuta z umetnim prodom ali peskom in zavarovanih z valobranom.

Večina plaž na otoku je umetnih in zagrajenih z valobranom (Ponta do Sol, Madeira)
Večina plaž na otoku je umetnih in zagrajenih z valobranom (Ponta do Sol, Madeira)
 • Kopanje v  bazenih

Tretja možnost je kopanje v bazenih. Večina apartmajskih kompleksov in hotelov ima lastne (večinoma neogrevane) bazene, ki so ob sončnem vremenu primerni za osvežitev skozi celo leto, razen pozimi. Imejte v mislih le, da zna biti vreme nestabilno, zato se pogoji spreminjajo iz minute v minuto. V času našega obiska je bilo kopanje prej osvežilno kot ne, zato smo raje izbrali morje.

Če želite, da ste bolj na varni strani, izberite hotel ali hišo z ogrevanim bazenom.

Bazeni so večinoma neogrevani. Domačinom je to normalno, nam je bila pa voda “sveža” 🙂

3. Opazovanje kitov in delfinov

Madeira leži sredi oceana zato je znana po raznolikem in živahnem morskem svetu. Otok je že stoletja povezan s kiti, pa ne vedno v pozitivnem smislu (glej spodaj muzej kitov – Museu da baleia). Od leta 1981 je kitolovstvo na otoku prepovedano, so pa v porastu agencije, ki ponujajo (odgovoren) ogled teh veličastnih živali.  Na ogled teh morskih sesalcev smo se na priporočilo domačinov odpravili iz mesteca Chaleta, ki se nahaja na jugu otoka. Po priporočilu smo izbrali ponudnika H2O Madeira, so pa v mestecu tudi druge agencije. Veliko jih na oglede teh divjih živali odrine tudi iz Funchala.

Na ogled smo se odpravili z gumenjakom (H2O Madeira)
Na ogled smo se odpravili z gumenjakom (H2O Madeira)

Večina organizatorjev deluje po enakem principu. Nekje na hribu imajo oglednika, ki z daljnogledom opreza za dogajanjem na morju. Pri opazovanju si pomaga tudi z opazovanjem ptičev in drugih znakov ter tako oceni, kje sebi se lahko nahajale morske živali. Informacije nato po radijski zvezi sporoči posadki na čolnu in jo usmeri v pravo smer. Največkrat vam agencije zagotavljajo, da boste videli vsaj enega morskega sesalca, kar v praksi pomeni, da boste videli vsaj delfine.

Družba delfinov, ki se igrajo poleg čolna (H2O Madeira)
Družba delfinov, ki se igrajo poleg čolna (H2O Madeira)

Mi smo se na ogled odpravili z gumenjakom, ki sprejme 12 ljudi in vodiča. Če bi se približali večji skupini delfinov, ki bi se dalj časa zadrževala v okolici čolna in bi bili razpoloženi za druženje z nami, bi bilo možno z njimi tudi zaplavati. Na žalost se nam to ni zgodilo. Smo pa bili v stalni pripravljenosti 🙂 Kljub temu, da te večkrat opozorijo, da je verjetnost videti kita veliko manjša od delfinov, smo bili malce razočarani. Celotna izkušnja ogleda pa je bila vseeno pozitivna. Če ne drugega smo izvedeli marsikaj novega o kitih in delfinih in videli Madeiro še iz drugega zornega kota, ki je prav tako veličasten.

Za starše: čoln je varen, primeren tudi za manjše otroke, v kolikor se ne bojijo hitrosti in zibanja čolna. Primerno je od dveh let naprej. S sabo vzemite vodo in kak piškot, pokrivalo in vetrovko. Ogled traja 2 – 3 ure.

Razgled s čolna na kifasto obalo (H20 Madeira)
Razgled s čolna na kifasto obalo (H20 Madeira)

4. Z mulci na čudovite razgledna točke Madeire

 • Cabo Girão

Le nekaj kilometrov iz Funchala se nahaja Cabo Girão, eden najvišjih obmorskih klifov na svetu, ki visok kar 580 m in se spusti naravnost v morje. Za še bolj atraktiven razgled so poskrbeli s stekleno platformo, ki ponuja še posebno izkušnjo (ali vrtoglavico).

Cabo Girao

Zadnja leta so uvedli vstopnino, ki je 2EUR na osebo (nad 12 let). Nam je bilo, ob lepem sončnem vremenu, vredno plačati vstopnino. Računajte pa ob lepem vremenu na precej gneče.

Za obisk platforme izberite jasen dan. Pogledi so res krasni.
Steklena tla platforme, Cabo Girao
 • Curral das Freiras – nunska dolina

Še ena točka dostopna za vsakogar so Nunske doline. Nas je še najbolj prepričala atraktivna vožnja čez dišeči evkaliptusov gozd. Mulc je na poti zaspal v avtu, zato sva z možem v kavarni hotela Eira do Serrado pojedla kostanjevo torto (eno izmed tipičnih sladic Madeire) in se izmenično sprehodila do razgledne točke Eira do Serrado, kjer se razprostira čudovit razgled na Curral das Freiras .

Ideja za naslednjič: peš po strmi poti do mesteca in nazaj do razgledne točke s taksijem.

Razgled na nunsko dolin iz Eira do Serrado, Madeira
Razgled na nunsko dolino iz Eira do Serrado, Madeira

5. Z otrokom po Funchalu

Glavno mesto Madeire ima kljub temu, da je pristaniško mesto, poseben šarm, zato bo verjetno vsak družinski član našel nekaj zase. Ogledu mesta se poskusite izogniti v dneh, ko se običajno v jutranjih urah, s križark, ki se pogosto ustavljajo na Madeiri, naenkrat zapodi 1.000 in več turistov. Nas so najbolj navdušile naslednje zanimivosti:

 • Obisk tržnice

V Funchalu ne izpustite ogleda tržnice, saj vas bo zagotovo navdušilo njihovo sadje. Mi še vedno ne moremo pozabiti tisoč in ene pasijonke, ki raste na otoku in različnih križancev, od katerih nas je najbolj fasciniral banana-ananasa. Banana-ananas je križanec zelene barve, ki ima obliko banane, vendar podobne luske kot ananas. Okus pa po, ne boste verjeli, banani in ananasu skupaj 🙂

Pisana, a precej draga, tržnica v Funchalu
Pekoče paprike na tržnici
Pestro dogajanje pred vhodom na tržnico
 • Raziskovanje starega dela mesta

Vzemite si čas in vsaj en obrok pojejte v starem delu mesta. Glavne uličice so povečini zaprte za promet, tako da bodo mulci lahko skakali naokrog, med tem, ko boste preizkušali lokalne kulinarične mojstrovine.

Stari del mesta je posejan z restavracijami in tipično Portugalsko glasbo - fado (Funchal, Madeira)
Stari del mesta je posejan z restavracijami in tipično Portugalsko glasbo – fado (Funchal, Madeira)
Staro jedro Funchala zaznamujejo tudi cvetoča drevesa (Madeira)
Staro jedro Funchala in obmorsko promenado zaznamujejo tudi cvetoča drevesa (Madeira z otroki)
 • Obmorska promenada in skatepark

Sprehod ob morski promenadi lahko začnete v starem delu mesta pri gondoli in zaključite na sladoledu pri hotelu CR7 (glej točko 6). Ker je naš mulc navdušen nad skirojem in skate parki smo tokrat poiskali nekaj dodatnega prostora v prtljagi in s sabo vzeli čelado in skiro ter možev skate. Zato smo kar precej časa preživeli na odlično urejenem skateparku v Funchalu. V mestu je tudi nekaj otroških igrišč. Največji je v parku nad marino.

Norenje v skateparku v Funchalu, Madeira
Norenje v skateparku v Funchalu (Madeira z otroki)
V Funchalu se skoraj dnevno ustavljajo ogromne križarke (Madeira)
V Funchalu se skoraj dnevno ustavljajo ogromne križarke (Madeira z otroki)
 • V enega izmed številnih parkov

Kje drugje bodo parki čudoviti kot na otoku večne pomladi, ko vedno vse cveti? Funchal je res poln parkov, ki imajo krasno rastje, dobre lokalčke s kavicami in otroška igrala za 5 min miru:)

Funchal ponuja kar nekaj res krasnih parkov

Izberite kakšnega z lepim razgledom (npr. tega, tik nad muzejem CR7, ki ima razgled na pristanišče).

Razgled v pristanišče

Ideje za naslednjič: vožnjo z gondolo do Monta (ena vozi iz Funchala, druga iz botaničnega vrta) in ogled botaničnega vrta smo “šparali” za jasnejše vreme, ki pa smo ga nato izkoristili za ogled drugih znamenitosti. Ideja je bila, da bi se z avtom odpeljali na ogled Botaničnega vrta, od tam pa z gondolo do Monta (najznamenitejši vrh z znano cerkvijo nad Funchalom).

Na Monte se lahko odpravite z gondolo, ki se nahaja tik ob starem delu mesta Funchal, Madeira
Na Monte se lahko odpravite z gondolo, ki se nahaja tik ob starem delu mesta Funchal (Madeira z otroki)

6. Za ljubitelje nogometa: na Madeiri je rojen Cristiano Ronaldo 

Naša družina ni ravno velik nogometni navdušenec, a so fantje vseeno vztrajali, da si ogledamo muzej CR7. Tako smo se sprehodili do njegovega znamenitega hotela v marini v Funchalu, kjer imajo med drugim odlično slaščičarno z najboljšim sladoledom na Madeiri. V sklopu hotela se nahaja njegova trgovina in muzej CR7. Seveda smo se tudi slikali z njegovim kipom tako v Funchalu, kot na letališču.  Ronalda na Madeiri še posebej obožujejo, saj v svoj rojstni otok veliko vlaga. Če ste njegov oboževalec, je obisk Madeire obvezen.

Kip CR7 si oglejte, četudi niste ljubitelj nogometa

Muzej CR7 za laike ni nič posebnega, a je vseeno lepo videti vse nagrade, ki jih je CR nabral v res bogati karieri. Otrokom so bili zanimivi tudi kipi, s katerimi so se navdušeno slikali ter možnost (plačljivega) slikanja z animacijo CR7.

V notranjosti muzeja CR7

7. Ostale znamenitosti, primerne za postanek z otroki

 • Ribeiro Frio

V vasi Ribeiro Frio, v notranjosti otoka se nahaja ribogojnica in restavracija, kjer vam postrežejo odlično postrv. Priporočamo, da postanek načrtujete v času kosila. Kraj pa je tudi izhodišče za pohod po levadah. Najbolj znan je cca. 30 minutni pohod do Vereda dos Balcões, ki smo ga uvrstili na vrh seznam za naslednji obisk.

Sprehod po vasi Ribeiro Frio, Madeira
Sprehod po vasi Ribeiro Frio (Madeira z otroki)
Ribogojnica je obdana s čudovitim tipičnim rastjem otoka Madeire.
Ribogojnica v vasi Ribeiro Frio je obdana s čudovitim tipičnim rastjem otoka Madeire

Eden najbolj znanih motivov z razglednic so zagotovo tradicionalne hiške, ki se nahajajo v kraju Santana. Naše mnenje je, da so proti ostalim zanimivostim skrajno dolgočasne 🙂 Ogled priporočamo v primeru “če boste ravno na tistem koncu”.

Dolgočasne znamenitosti zahtevajo malo več akcije - Santana, tradicionalne hiške na Madeiri
Dolgočasne znamenitosti zahtevajo malo več akcije – Santana, tradicionalne hiške na Madeiri
 • Opazovanje vzletov/pristankov letal 

Letališče na Madeiri velja za enega najbolj zahtevnih za pristajanje/vzletanje na svetu, predvsem na račun vremenskih razmer in hribov, ki obdajajo letališče. To zagotovo ni informacija za tiste, ki jih je letenje neprijetno, a dejstvo, da na Madeiro letijo res najbolj izkušeni piloti, nekoliko pomirja. Je pa tudi res, da razmere so v večini primerov ugodne in mi ne pri pristanku, ne vzletu, nismo čutili nobenih posebnosti.

Primarna zanimivost letališča je, da je pista deloma dvignjena (na betonskih stebrih), druga pa, da je dokaj kratka. Nam je bilo zanimivo gledati vzletanje in pristajanje letal iz uličice tik nad pisto.

8. Ideje za deževen dan na Madeiri

Muzej kitov je razdeljen na dva oddelka. Najprej vas bodo usmerili v predel, kjer je podrobno razložena in prikazana kruta zgodovina kitolovstva, ki je na otoku potekalo vse do leta 1981. Če ste občutljivi na kri in posnetke mučenja živali, potem vam ogled prvega dela odsvetujem! Midva z mojim skoraj petletnikom na ta del nisva bil pripravljena, zato sva prostor zapustila šokirana in s kopico vprašanj.

V muzeju kitov je predstavljena tudi kruta zgodovina kitolovstva na otoku (Madeira)
V muzeju kitov je predstavljena tudi kruta zgodovina kitolovstva na otoku (Madeira z otroki)

V drugem delu pa je prikazano življenje kitov in življenja v oceanu. Ta del poteka interaktivno, v 3D tehniki in bo še posebej zanimiv za malce večje otroke.

Interaktivna razstava morskih živali v muzejev kitov, Madeira
Interaktivna razstava morskih živali v muzejev kitov (Madeira z otroki)
 • Igrišče in skatepark pod letališčem

Pod pristajalno stezo se nahaja športni park, v katerem boste poleg tenis igrišč, tekaške steze in ostalih športnih objektov našli tudi otroško igrišče in skate park. Obisk je bil kot naročen v deževnih dneh, saj se oboje skriva “pod streho”. Za vstop z avtom plačate 0,5€ za parkiranje. Moški del družine je bil nad obiskom navdušen, jaz pa malo manj, ker se mi je zelo, da je pod viaduktom stalen prepih.

Pod letališčem se nahajajo športni objekti (Madeira)
Pod letališčem se nahajajo športni objekti (Madeira z otroki)
Igrala pod "streho" pristajalne steze na Madeiri
Igrala pod “streho” pristajalne steze na Madeiri

 9. Hrana na Madeiri

Če imate še tako izbirčne mulce, bodo zagotovo našli kaj zase. Otok je namreč prava zakladnica lokalno pridelane hrane in zato lahko na verige s hitro prehrano kar pozabite. Ravno zaradi ponudbe svežega sadja, zelenjave in rib smo si za bivanje izbrali apartma, da smo si zajtrke in večerje lahko pripravljali sami.

Tržnica v Funchalu je raj za ljubitelje svežega sadja (Madeira)
Tržnica v Funchalu je raj za ljubitelje svežega sadja (Madeira z otroki)
Pisano tropsko sadje na Madeiri. Mi smo ga vzeli vsak dan s seboj na izlet kot malico

Ker pa smo veliko časa preživeli na izletih, smo večkrat jedli tudi po restavracijah. Tem je skupno predvsem to, da strežejo OGROMNE porcije. Za dobrih 10-15€ dobite meso s prilogo in ogromno solato, kar je naši tričlanski družini navadno zadostovalo za en normalen obrok. Zato smo si ponavadi naročili katero od tipičnih predjedi (našemu mulcu je bila najbolj všeč paradižnikova juha z jajcem) in eno glavno jed za vse. Samo tako je ostal prostor tudi za odlične sladice 🙂

Tipična morska predjed - školjke s česnom (Madeira)
Tipična morska predjed – školjke s česnom (Madeira z otroki)
Nasitna paradižnikova juha z jajcem (Madeira)
Nasitna paradižnikova juha z jajcem (Madeira z otroki)
Postrv iz Ribero Frio, Madeira
Postrv iz Ribero Frio (Madeira z otroki)
Ponudba sladic je bogata (Madeira)
Ponudba sladic je bogata (Madeira z otroki)

10. Za malo večje mulce: gorsko kolesarjenje na Madeiri

Eden od razlogov za naš družinski za obisk Madeire, je bilo tudi gorsko kolesarjenje. Mož si je vzel par dni za vodene ture po otoku z agencijo Freeride Madeira, medtem ko sva midva z mulcem raziskovala otok po svoje. Ta šport velja za enega najhitreje razvijajočih na otoku in le nekaj tednov po našem obisku so na njem prvič organizirali tudi enduro tekmo za svetovni pokal.

Nori razgledi med turo gorskega kolesarjenja po Madeiri
Nori razgledi med turo gorskega kolesarjenja po Madeiri

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sva jih doživeli dve KZM družini. Za več informacij o potovanju mi lahko pišete v komentar ali na info@kamzmulcem.si.