6 zimskih doživetij za aktivne mulce v Savinjski in Šaleški dolini z okolico

0
Smučanje na Golteh

So vaši mulci pripravljeni na prve smučarske podvige, bi se želeli preskusiti na čisto pravi otroški skakalnici in navijati za naše skakalke v okviru FIS Ljubno Svetovnega pokala v skokih za ženske?

Pravljična zimska pokrajina Savinjske in Šaleške doline je prav gotovo odlična ideja za aktivni pobeg, nadgradite pa ga lahko z obiskom katere izmed prireditev, kot je maškarada za otroke na tradicionalnem mozirskem pustu. Letošnja nadvse zanimiva novost za radovedne mulce je Vzorčno mesto v Velenju. Skupaj s Tino iz SAŠA ORA smo pripravili šest namigov za vaš naslednji zimski odklop z otroki.

  1. Pridite navijat za naša leteča dekleta

Začenja se FIS Ljubno 2019, svetovni pokal v smučarskih skokih za ženske (8.- 10. februar 2019). Ob napetem tekmovalnem vzdušju, ki ga bo letos zaznamovalo rekordno število letečih Slovenk, bodo najmlajši uživali v otroškem parku veselja z animacijami, snežnimi vragolijami in mini skakalnico za otroke. Preverite program in obiščite Ljubno, letos pod sloganom Letimo iste sanje.

2. Pust mozirski in otroška maškarada

Že veste, kako boste letos preganjali zimo? Več kot 100 let staro pustovanje Pust mozirski (1. 3. – 5. 3. 2019) vas popelje v svet starodavnih navad, pošali pa se tudi na račun današnjih. V nekaj dneh se bodo zvrstili različni zabavno-glasbeni dogodki, v nedeljo ob 15ih je na vrsti otroška maškarada.

pustovanje Mozirje
Pustno rajanje v Mozirju (arhiv organizator)

3. Smučarski vrtec in šola Beli zajec Golte

Sneg, smučke in zimske vragolije – to je prava zimska zabava! Na Golteh poskrbijo, da je veselja za družine vedno dovolj. Otroci lahko na več kot 1400 m nadmorske višine naredijo prve smučarske zavoje in se pod strokovnim vodstvom smučarskih učiteljev smučarske šole Beli zajec  naučijo smučati. Bližje soncu bo tudi malica na svežem zraku s pogledom na širna ostenja Kamniško-Savinjskih Alp odlično teknila. In po dobri okrepčitvi boste zagotovo našli še energijo za rafting na snegu ali sankanje. Pokukajte tukaj in se pozanimajte, kakšno ponudbo so pripravili na Golteh. Druge nastanitve v bližini: Medena vas – Skok apartmaji in wellness Mozirje, Apartmaji in wellness center Korošec.

Smučanje na Golteh
Smučanje na Golteh (foto arhiv SAŠA ORA)

4. Odkrivanje zimske pravljice v Logarski dolini

Neokrnjeni kotički krajinskega parka Logarska dolina so pravi balzam za telo in dušo ter tudi pozimi privabljajo aktivnosti željne obiskovalce. Sankanje v osrčju savinjskega alpskega sveta je ena izmed najbolj priljubljenih aktivnosti za družine, ki se rade potepajo na svežem gorskem zraku. Možnih je več lokacij za sankanje kot tudi izposoja sani (Kmečka hiša Ojstrica: 041 664 455), za malo večje mulce tudi tek na smučeh in izposoja opreme (Penzion Na Razpotju, 031 249 441). V primeru suhe zime se lahko pozanimate, ali je za otroške skupine odprt Pravljični gozd Na razpotju, ki bo vaše mulce navdušil s svetom različnih pravljičnih obrazov in z zgodbami pripovedk.

Nastanitve v bližini: Ekološka turistična kmetija Lenar, Penzion Na razpotju, Penzion Ojstrica in Hotel Plesnik.

Kepanje v Logarski dolini
Zimske radosti v pravljični Logarski dolini

5. Na podzemno pustolovščino, nesramno dobro čokolado in po drsalne užitke v Velenje

Ste že nabrusili drsalke? Najbolj navdušeni drsalci so se že zapodili po ledeni ploskvi v Velenju. Disco na ledu, hokej, curling turnirji, tečaji drsanja, prosto drsanje in ostalo pestro dogajanje. Drsanje je brezplačno, možna je izposoja drsalk (041 602 986). Prijetne drsalne urice lahko malo starejši mulci popestrite še z obiskom Muzeja premogovništva Slovenije in s krtkom Ligijem raziščete podzemlje s pestro premogovniško dediščino (otroci od 6 let naprej). Radovedni mulci bodo navdušeni nad izzivi v okviru Vzorčnega mesta v Velenju, kjer jih čaka kreativno soočanje z vse hitreje spreminjajočim se svetom tehnološkega napredka.

Drsanje v Velenju
Drsanje v Velenju

Preverite tudi kulturni program za otroke v okviru Festivala Velenje. In sladkosnedci? V Velenju je doma odlična, večkrat nagrajena čokolada Lucifer.

6. Čofotanje v termah Topolšica

V deževnih dneh se priležejo vodni užitki na toplem. Topli vrelci, bazen za otroke, masažne prhe, whirlpool in prave rimske kopeli bodo razveselili najmlajše in sprostili odrasle. Kopanje lahko združite s sprehodom v okolici term. Preberite več o bazenski ponudbi na spletnih straneh Terme Topolšica.

Terme Topolščica v objemu snega
Terme Topolščica v objemu snega

Prispevek je pripravila Tina za organizacijo SAŠA ORA, ki skrbi za promocijo turizma v Savinjsko-šaleški subregiji. To sestavlja desetih občin: Solčava, Luče, Ljubno, Gornji Grad, Rečica ob Savinji, Mozirje, Nazarje, Šmartno ob Paki, Šoštanj in Mestna občina Velenje. Več o doživetjih v regiji si oglejte na njihovi spletni strani Mozaik doživetij.